Sfaturi pentru calatorii linistite cu copiii

| | Actualizat: 2018-06-15 00:00:00

Sezonul vacantelor si concediilor este aproape sa inceapa. Poate te pregatesti pentru prima calatorie mai lunga cu micutul tau. Deja iti este teama de cum va reactiona si cum se va comporta? Ce este drept, calatoriile lungi sunt stresante si obositoare pentru oricine, indiferent de varsta. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai o calatorie linistita alaturi de cel mic.

Sfaturi indiferent de calatorie

Evita sa calatoresti cu micutul bolnav sau cand se afla in convalescenta. Iar daca este bebelus, mergi la un control pediatric inainte de calatorie.

Pregateste si un kid de prim ajutor pentru calatorie care sa contina medicamentele de care cel mic are nevoie in caz de urgenta. Dar si ceea ce tu ai nevoie in caz ca te simti rau.

Nu uita pentru o calatorie lunga, indiferent cu ce mijloc calatoriti, sa iei jucarii si carticele ca sa il tii ocupat pe cel mic. Daca este mai marisor, gandeste-te la cateva jocuri pe care le puteti juca in masina, in tren sau pe aeroport.

Daca ai un copil mai mare il poti incuraja sa tina un jurnal al vacantei. Iar daca ai mai multi copiii, implica-i pe cei mai mari in organizarea calatoriei.

Nu te grabi, ia-ti mai mult timp, pentru a ajunge in gara, la aeroport sau la destinatie. Si incearca sa nu iei prea multe bagaje.

Bebelusii nu pot zbura mai sus de 2.400 de metri

Daca te gandesti sa zbori cu avionul este bine sa tii cont de varsta copilului. Nu este recomandat ca bebelusii mai mici de o saptamana sa zboare cu avionul. Iar daca copilul are sub o luna, este de preferat sa nu urcati mai sus de 2.400 de metri.

Alege o companie aeriana care are conditii preferentiale pentru copii: ofera locuri speciale, reduceri sau jucarii.

Verifica din timp ce reguli are aeroportul in legatura cu mancarea si biberoanele pentru cel mic. Nu uita ca la control, copilul va trece fiind in bratele tale si nu este nevoie sa se descalte.

Schimbarea de presiune sau zgomotul din avion pot irita un copil, mai ales daca este bebelus. De aceea, pediatrii recomanda sa ai biberon sau sa il alaptezi in timpul zborului. Poti apela si la dopurile de urechi pentru copii.

Fa check-in online ca sa petreci mai putin timp pe aeroport. Este de preferat sa iei in bagajul de mana haine de schimb pentru copil si pentru tine. Daca tu ai nevoie de pasaport, are nevoie si cel mic.

Daca mergeti intr-o zona cu un alt fus orar, cu doua-trei zile inainte de plecare este bine sa incepi adaptarea programului copilului la noua ora locala.

In plus, daca calatoresti singura cu micutul in strainatate, nu uita ca ai nevoie de acordul scris al tatalui pentru a iesi cu copilul din tara.

Nu lua prea multe bagaje in tren

Daca calatoriti cu trenul, fii atenta ca nu aveti prea mult loc de bagaje, asa ca asigura-te ca iei cu tine doar necesarul. In cazul in care copilul este bebelus, verifica daca scaunul de masina si potriveste in tren, si, daca nu se potriveste, pe durata calatoriei ai grija sa tii bebelusul numai in brate. Nu lasa copilul nesupravegheat. Iar atunci cand te urci si cobori, tine tot bagajul gata pregatit la un loc. In felul acesta nu il pierzi si ceilalti calatori te pot ajuta, daca nu te descurci.

Cand mergi cu masina, fa opriri dese

Daca plecati la drum lung cu masina, foloseste un scaun pentru copii. Iar bebelusul trebuie sa aiba langa el un adult. Iar daca esti doar tu si copilul, puneti o oglinda pentru copii, care te ajuta sa vezi micutul in oglinda retrovizoare.

Plecati pe vreme buna: pe canicula, cel mic poate deveni irascibil, iar daca ploua si sunt furtuni, calatoria poate fi periculoasa, existand riscul de accidente.

Opreste pe drum, din cand in cand, la cate o benzinarie, ca sa te odihnesti, dar si pentru ca cel mic sa faca ceva miscare.

Nu evita o calatorie lunga doar pentru ca ai un copil mic. Ca sa te simti mai bine, poti face o lista cu tot ce se poate intampla rau si gandeste-te cum ai putea sa rezolvi acea problema. Asta numai asa, ca sa fii pregatita mental!

 

Citeste si despre