Nautul este bogat in complexul de vitamine B, inclusiv cand vine vorba de continutul de acid folic (vitamina B9), riboflavina (vitamina B2), acid pantotenic (sau vitamina B5) si piridoxina (numita si vitamina B6). Acidul folic este un nutrient vital pentru creier si pentru sanatatea sistemului nervos, pentru productia de globule rosii (eritrocite) din sange, pentru sanatatea sistemului cardiovascular si pentru sanatatea sistemului reproducator.
Iti propunem o reteta de chiftelute cu naut pentru cei mici, plina de vitamine pe care sa le incerci ca fel pentru masa de pranz sau pentru un mic dejun mai satios.
Ingrediene:
- 1 ardei rosu taiat cubulete
- 2 cepe frantuzesti sau 2 cepe normale mici taiate cubulete
- 2 morcovi rasi (functia cea mai mica)
- 2 catei de usturoi razuiti
- coaja de la 1 lamaie razuita
- 1 bucata de ghimbir de marimea degetului mare curatat de coaja si ras
- 1 cutie de 400 g de naut scursa
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita de coriandru macinat
- 3 linguri de faina simpla (sau orice alternativa fara gluten)
- 1 ou
- 30 g coriandru proaspat tocat sau uscat
- ulei vegetal pentru prajit sau le puteti coace la cuptor pe hartie de copt
Pentru tzatziki:
- o jumatate de castravete razuit
- 1 catel de usturoi razuit
- 150 gr de iaurt grecesc
Metoda de preparare:
Pasul 1
Se combina ardeiul rosu, ceapa, usturoiul, coaja de lamaie si ghimbirul intr-un castron mare. Se storc morcovii pentru a elimina excesul de suc, apoi se adauga in castron.
Pasul 2
Puneti nautul intr-un robot de bucatarie si bateti-l timp de cateva secunde pana cand devine maruntit si sfaramicios. Nu doriti un piure, asa ca nu amestecati prea mult. Daca nu aveti un robot de bucatarie, zdrobiti nautul cu dosul unei furculite.
Pasul 3
Se adauga nautul in bol impreuna cu chimenul si coriandrul macinat.
Pasul 4
Adaugati oul si amestecati bine, apoi cerneti faina si amestecati din nou.
Pasul 5
Se modeleaza in discuri mici si se prajesc timp de aproximativ 3 minute pe fiecare parte in putin ulei de masline.
Pasul 6
Cand sunt prajite, se scot si se pun pe hartie de bucatarie pentru a se raci.
Pasul 7
Pentru a face tzatziki combinati castravetele, usturoiul si iaurtul intr-un castron. Acoperiti chiftelutele cu coriandru tocat.
Pofta buna!
Sursa : bbcgoodfood.com
Sursa foto: freepik