Painea este un aliment de baza pentru oameni de mii de ani, aceasta a evoluat de-a lugul anilor si a devenit o delicioasa specialitate pentru omenire. Aveti mai jos o delicioasa reteta de chifle pufoase cu lapte si unt. Odata incercata aceasta reteta nu va mai lipsi din meniul dumneavoastra, cu siguranta.
Ingrediente
Pentru aluat:
-
350 ml lapte caldut
-
30 g unt moale
-
15 g drojdie proaspata (sau 4 g drojdie uscata)
-
15 g zahar
-
550 g faina alba tip 000
-
12 g sare
Pentru decor:
-
1 ou batut
-
Seminte de chimen, susan, mac
-
Sare grunjoasa
Mod de preparare
1. Pregatirea aluatului
-
Activarea drojdiei: intr-un bol mic, dizolva drojdia si zaharul in 100 ml lapte caldut. Lasa amestecul sa stea 5-10 minute, pana devine spumos.
-
Framantarea aluatului: intr-un bol mare, cerne faina si adauga sarea. Fa o gaura in mijloc si toarna drojdia activata, restul de lapte caldut si untul moale.
-
Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si nelipicios. Daca e prea lipicios, mai adauga putina faina, dar nu in exces.
-
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.
2. Modelarea chiflelor
-
Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe blatul de lucru usor infainat.
-
imparte-l in 10-12 bucati egale si formeaza bile rotunde.
-
Asaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.
-
Acopera-le si lasa-le la dospit inca 30-40 de minute.
3. Coacerea
-
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
-
Unge chiflele cu oul batut si presara semintele dorite (chimen, susan, mac) si sare grunjoasa.
-
Coace-le timp de 20-25 de minute, pana devin aurii si pufoase.
-
Scoate-le pe un gratar si lasa-le sa se raceasca putin inainte de servire.
Sfaturi
✔️ Pentru chifle extra pufoase, poti face o a doua framantare dupa prima dospire.
✔️ Daca vrei o crusta moale, acopera-le cu un prosop dupa ce le scoti din cuptor.
✔️ Se pastreaza bine 1-2 zile intr-un prosop curat sau o punga de hartie.
Pofta buna!
Sursa: www.savoriurbane.ro
Sursa foto: freepik