Chifle de casa cu lapte si unt

| | Actualizat: 2025-01-29 16:26:39

Painea este un aliment de baza pentru oameni de mii de ani, aceasta a evoluat de-a lugul anilor si a devenit o delicioasa specialitate pentru omenire. Aveti mai jos o delicioasa reteta de chifle pufoase cu lapte si unt. Odata incercata aceasta reteta nu va mai lipsi din meniul dumneavoastra, cu siguranta.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 350 ml lapte caldut

  • 30 g unt moale

  • 15 g drojdie proaspata (sau 4 g drojdie uscata)

  • 15 g zahar

  • 550 g faina alba tip 000

  • 12 g sare

Pentru decor:

  • 1 ou batut

  • Seminte de chimen, susan, mac

  • Sare grunjoasa


Mod de preparare

1. Pregatirea aluatului

  1. Activarea drojdiei: intr-un bol mic, dizolva drojdia si zaharul in 100 ml lapte caldut. Lasa amestecul sa stea 5-10 minute, pana devine spumos.

  2. Framantarea aluatului: intr-un bol mare, cerne faina si adauga sarea. Fa o gaura in mijloc si toarna drojdia activata, restul de lapte caldut si untul moale.

  3. Framanta aluatul timp de 10-15 minute, pana devine elastic si nelipicios. Daca e prea lipicios, mai adauga putina faina, dar nu in exces.

  4. Acopera bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit timp de 1-1,5 ore, pana isi dubleaza volumul.

2. Modelarea chiflelor

  1. Dupa ce aluatul a crescut, rastoarna-l pe blatul de lucru usor infainat.

  2. imparte-l in 10-12 bucati egale si formeaza bile rotunde.

  3. Asaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand spatiu intre ele.

  4. Acopera-le si lasa-le la dospit inca 30-40 de minute.

3. Coacerea

  1. Preincalzeste cuptorul la 180°C.

  2. Unge chiflele cu oul batut si presara semintele dorite (chimen, susan, mac) si sare grunjoasa.

  3. Coace-le timp de 20-25 de minute, pana devin aurii si pufoase.

  4. Scoate-le pe un gratar si lasa-le sa se raceasca putin inainte de servire.


Sfaturi

✔️ Pentru chifle extra pufoase, poti face o a doua framantare dupa prima dospire.
✔️ Daca vrei o crusta moale, acopera-le cu un prosop dupa ce le scoti din cuptor.
✔️ Se pastreaza bine 1-2 zile intr-un prosop curat sau o punga de hartie.

Pofta buna! 

Sursa: www.savoriurbane.ro

Sursa foto: freepik

Citeste si despre