Traditionala fasole batuta este un preparat nelipsit din meniul familiilor romanesti, mai ales in perioada postului. Fasolea este un aliment bogat in proteine, fibre si potasiu, iar aceasta forma de a o consuma este ideala pentru cei mari si cei mici, deopotriva.
Foto: ouichefnetwork.com
Timp de preparare
1 ora si 15 minute
Dificultate
Medie
Ingrediente
1/2 kg fasole uscata
2 cepe medii
1 lingurita boia
3 catei usturoi
3 foi dafin
sare, piper
ulei
Mod de preparare
Pentru a reduce considerabil timpul de fierbere, foloseste o oala sub presiune (cucta) si fierbe fasolea in multa apa si foi de dafin, timp de 45 de minute.
Paseaza apoi boabele moi de fasole si amesteca-le cu usturoiul pisat, piper si sare (poti folosi mixerul sau robotul de bucatarie).
Taie ceapa solzisori si caleste-o in ulei pana devine aurie, apoi adauga lingurita de boia. Intinde uniform pasta de fasole intr-un vas si glazureaz-o cu ceapa calita.
Mod de servire
Se serveste calda sau rece, cu salata de varza murata.
Trucuri de preparare
O alta varianta de glazura se realizeaza cu ceapa tocata marunt, calita in ulei si amestecata cu 2 linguri de bulion sau sos de rosii, busuioc si praf de usturoi.
Valori nutritionale pentru 100 g
Calorii: 159 kcal
Carbohidrati: 20,2 g
Grasimi: 4,7 g
Proteine: 8,6 g