Humusul e numara printre mancarurile nationale in Liban, teritoriile palestiniene, Israel si Siria, dar este raspandit in intreaga lume si foarte apreciat. in plus, humusul are nenumarate beneficii pentru sanatate, daca este consumat in cantitati moderate.
Humusul este o sursa excelenta de proteine pe baza de plante, oferind 7,9 grame pe portie. Acest lucru il face o optiune excelenta pentru persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana.
Datorita continutului ridicat de fier, calciu si vitamina K, nautul din humus contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei structuri osoase dense si puternice.
Iata o reteta simpla si delicioasa de humus facut in casa, pe baza ingredientelor oferite:
Ingrediente pentru hummus de casa
- 500 g naut (fiert sau din conserva)
- Sucul a 2 lamai
- 100 ml ulei (preferabil ulei de masline extra-virgin)
- 2 linguri pasta de susan (tahini)
- 4 catei de usturoi
- 1 crenguta patrunjel (pentru decor sau pentru un plus de prospetime)
Mod de preparare hummus de casa
Prepararea nautului:
- Daca folosesti naut uscat, lasa-l la inmuiat peste noapte in apa rece, apoi fierbe-l pana devine moale (aproximativ 1-1,5 ore). Daca folosesti naut din conserva, clateste-l bine sub jet de apa rece.
Prepararea humusului:
- Adauga nautul fiert in blender sau intr-un robot de bucatarie.
- Adauga sucul de lamaie, usturoiul curatat, pasta de susan, si o parte din ulei (50 ml).
- Mixeaza pana obtii o consistenta cremoasa. Daca amestecul este prea gros, adauga cateva linguri de apa rece sau lichidul in care a fiert nautul.
- Gusta si ajusteaza dupa preferinte: mai adauga sare, suc de lamaie sau usturoi, dupa gust.
- Transfera humusul intr-un bol, apoi toarna deasupra restul de ulei.
- Decoreaza cu patrunjel tocat fin si, daca doresti, un praf de boia dulce sau picant.
- Serveste humusul cu paine pita, legume proaspete sau biscuiti sarati.
Pofta buna!
Sursa: www.unica.ro
Sursa foto: freepik