Parizer de casa

| | Actualizat: 2025-01-15 15:03:29

Parizerul este un preparat din carne de pui sau porc si condimente. Proportia de carne ar trebui sa fie de 80%, doar ca acest lucru nu il regasim in produsele din comert si de aceea propunem o reteta de parizer facuta in casa cu ingrediente de calitate. Este o reteta 100% sanatoasa si naturala, mai ales daca folosim carne dintr-o sursa sigura. Atat copiii, cat si adultii vor fi incantati de acest preparat.

Ingrediente pentru parizer de casa

  • 500 g carne de pui (doua pulpe dezosate si jumatate dintr-un piept)
  • 1 l apa
  • 3 foi de dafin
  • 4 catei de usturoi
  • 1 lingurita sare
  • Piper negru macinat (dupa gust)
  • 20 g gelatina (sau 30 g, pentru o textura mai ferma)
  • 2 linguri suc de sfecla rosie (pentru culoare)

Cum se prepara parizerul in casa

1. Prepararea carnii:

  • Spala bine carnea de pui si taie-o in bucati mici.
  • Pune carnea intr-o oala impreuna cu apa, foile de dafin si o jumatate de lingurita de sare.
  • Fierbe carnea la foc mic timp de 30-40 de minute, pana devine foarte frageda. indeparteaza spuma formata la suprafata.

    2. Prepararea bazei:

    • Dupa ce carnea este fiarta, scoate-o din supa si las-o sa se raceasca usor.
    • indeparteaza foile de dafin din lichid si pastreaza supa (aproximativ 500 ml).
    • Paseaza carnea cu ajutorul unui blender sau robot de bucatarie pana obtii o pasta fina.

      3. Prepararea gelatinei:

      • Hidrateaza gelatina in 100 ml din supa calda (nu fierbinte) si amesteca bine pana se dizolva complet.
      • Adauga sucul de sfecla rosie pentru culoare.

        4. Asamblarea compozitiei:

        • Amesteca pasta de carne cu supa ramasa, usturoiul pisat, piperul macinat si restul de sare.
        • Adauga gelatina hidratata si omogenizeaza compozitia.

          5. Modelarea parizerului:

          • Pregateste o forma cilindrica (poti folosi o sticla de plastic taiata sau o folie alimentara rezistenta).
          • Toarna compozitia in forma, presand usor pentru a elimina bulele de aer.
          • Sigileaza bine forma (daca folosesti folie, ruleaz-o strans si leaga capetele).

            6. Racirea:

            • Pune forma in frigider pentru 6-8 ore sau peste noapte, pana cand compozitia se intareste.

            7. Servirea:

            • Scoate parizerul din forma si taie-l felii subtiri.
            • Se poate servi simplu, cu paine, mustar sau ca parte a unui platou rece.

            Daca preferi o textura mai ferma, creste cantitatea de gelatina la 30 g. Poti adauga condimente suplimentare, cum ar fi boia dulce sau ierburi aromatice, pentru a personaliza aroma.

              Pofta buna! 

              Citeste si despre