Placintele cu branza sau turte cu branza sunt o amintire frumoasa din copilarie. Umplute cu multa multa branza sarata , marar, ceapa verde, toate acestea intr-un aluat pufos si moale de aproape se topeste in gura; sunt o gustare ideala atat pentru seara cat si pentru mic-dejun.
Ingrediente:
Pentru aluat:
-
500 g faina alba
-
250 ml smantana sau iaurt
-
10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)
-
3 lingurite zahar
-
100-150 ml apa calduta
-
1 lingurita sare
Pentru umplutura:
-
400 g branza sarata (telemea, branza de burduf sau feta)
-
1 legatura ceapa verde (tocata marunt)
-
1 legatura marar (tocat marunt)
-
1 ou
Mod de preparare:
1. Pregatirea aluatului:
-
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in 100 ml apa calduta, adauga zaharul si lasa 5-10 minute sa se activeze.
-
Intr-un bol mare, pune faina, sarea si smantana/iaurtul. Adauga drojdia activata si incepe sa framanti. Daca aluatul este prea tare, mai adauga putina apa calduta.
-
Framanta aluatul timp de 8-10 minute, pana devine elastic si nelipicios.
-
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit 40-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.
2. Pregatirea umpluturii:
-
Zdrobeste branza cu o furculita si amestec-o cu ceapa verde si mararul tocate marunt.
-
Adauga oul si omogenizeaza compozitia.
3. Formarea si prajirea placintelor:
-
Dupa ce aluatul a dospit, framanta-l usor si imparte-l in 6-8 bile egale.
-
intinde fiecare bila sub forma de disc, cu diametrul de aproximativ 15 cm.
-
Pune cate 1-2 linguri de umplutura in mijlocul fiecarui disc, apoi pliaza marginile astfel incat sa sigilezi bine umplutura. Aplatizeaza usor placinta cu mana sau cu sucitorul.
-
incinge o tigaie antiaderenta si unge-o cu putin ulei. Prajeste placintele pe foc mediu, cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana devin aurii.
-
Scoate placintele pe un servet de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.
4. Servire:
Se servesc calde, alaturi de smantana sau iaurt. Pofta buna!
Sursa: www.cristianablog.ro
Sursa foto: freeik