Placinte cu branza la tigaie

| | Actualizat: 2025-03-11 09:00:00

Placintele cu branza sau turte cu branza sunt o amintire frumoasa din copilarie.  Umplute cu multa multa branza sarata , marar, ceapa verde, toate acestea intr-un aluat pufos si moale de aproape se topeste in gura; sunt o gustare ideala atat pentru seara cat si pentru mic-dejun.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 500 g faina alba

  • 250 ml smantana sau iaurt

  • 10 g drojdie uscata (sau 25 g drojdie proaspata)

  • 3 lingurite zahar

  • 100-150 ml apa calduta

  • 1 lingurita sare

Pentru umplutura:

  • 400 g branza sarata (telemea, branza de burduf sau feta)

  • 1 legatura ceapa verde (tocata marunt)

  • 1 legatura marar (tocat marunt)

  • 1 ou

Mod de preparare:

1. Pregatirea aluatului:

  1. Intr-un bol mic, dizolva drojdia in 100 ml apa calduta, adauga zaharul si lasa 5-10 minute sa se activeze.

  2. Intr-un bol mare, pune faina, sarea si smantana/iaurtul. Adauga drojdia activata si incepe sa framanti. Daca aluatul este prea tare, mai adauga putina apa calduta.

  3. Framanta aluatul timp de 8-10 minute, pana devine elastic si nelipicios.

  4. Acopera bolul cu un prosop curat si lasa-l la dospit 40-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.

2. Pregatirea umpluturii:

  1. Zdrobeste branza cu o furculita si amestec-o cu ceapa verde si mararul tocate marunt.

  2. Adauga oul si omogenizeaza compozitia.

3. Formarea si prajirea placintelor:

  1. Dupa ce aluatul a dospit, framanta-l usor si imparte-l in 6-8 bile egale.

  2. intinde fiecare bila sub forma de disc, cu diametrul de aproximativ 15 cm.

  3. Pune cate 1-2 linguri de umplutura in mijlocul fiecarui disc, apoi pliaza marginile astfel incat sa sigilezi bine umplutura. Aplatizeaza usor placinta cu mana sau cu sucitorul.

  4. incinge o tigaie antiaderenta si unge-o cu putin ulei. Prajeste placintele pe foc mediu, cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana devin aurii.

  5. Scoate placintele pe un servet de hartie pentru a absorbi excesul de ulei.

4. Servire:

Se servesc calde, alaturi de smantana sau iaurt. Pofta buna! 

Sursa: www.cristianablog.ro

Sursa foto: freeik

 

Citeste si despre