Ardei capia in otet

| | Actualizat: 2012-08-30 11:52:25

Ardeii capia copti si tinuti in otet reprezinta un soi de muraturi de vara, care sunt degustate din plin in acest sezon, alaturi de feluri principale de mancare sau chiar si ca aperitiv!

Timp de preparare

30 min.

Dificultate

usor

Ingrediente

1 kg ardei capia

250 ml otet de muraturi

1 lingura de sare

750 ml apa

3-4 foi de dafin

25 g zahar

coriandru

boabe de mustar

50 ml ulei

piper boabe

Mod de preparare

Spala si coace ardeii capia. Pune-i intr-un bol si presara sare peste fiecare, pentru ca atunci cand se racesc sa se curete mai usor. Dupa ce i-ai decojit, scoate cotorul si curata-i bine si de seminte.

Toarna apa intr-o oala, adauga otetul, sarea, zaharul, uleiul, piperul, boabele de mustar, foile de dafin si coriandrul si pune-o pe foc, lasand-o sa dea in cateva clocote.

Intre timp, aseaza ardeii in borcane de muraturi si apoi toarna peste ei saramura fierbinte. Mai asteapta cateva minute, sa intre zeama in ardei si mai completeaza borcanele cu saramura, astfel incat ardeii sa fie complet acoperiti in momentul in care inchizi si sigilezi borcanele.

Varianta 2

Ingrediente

2 kg ardei capia

1/2 l otet de 9 grade

1 l apa

250 g zahar sau miere

20 g sare

o foaie de dafin

o frunza de telina

100 g hrean sau trei lingurite samanta de mustar

Mod de preparare

Ardeii bine spalati se taie in jumatati, pe lungime, se curata de cotoare si seminte, apoi se cantaresc.

Intr-o cratita de 3 l, se pun otetul, apa si toate ingredientele, in afara de hrean si se acopera cu capac. Cand lichidul clocoteste, se pun ardeii capia, cati incap, ca sa intre bine in lichid, apoi se acopera si se lasa sa fiarba 2-3 clocote. Dupa aceea se scot cu spumiera si se pun intr-o cratita, acoperiti, continuandu-se la fel, pana cand se termina toata cantitatea.

Se aseaza apoi in trei borcane de cate 1 l fiecare sau intr-un borcan de 3 l. Dupa ce ardeii s-au asezat pana la jumatatea borcanului, se toarna circa 1/2 din lichid, ca sa intre bine printre felii; se completeaza cu ceilalti ardei si, la urma, se toarna tot lichidul, presarandu-l cu cate doua felii de hrean, ca lichidul sa iasa deasupra.

Borcanele se leaga cu celofan dublu si se asaza in camara. Ardeii nu vor fermenta, chiar daca se lasa mai mult timp borcanele dezlegate, cu conditia sa fie acoperite.

Citeste si despre