Ardeii grasi murati cu varza alba reprezinta un adevarat deliciu in sezonul rece. Sunt savurosi, crocanti si plini de aroma. Se servesc cu diverse preparate.
Timp de preparare
60 minute
Dificultate
Usor
Ingrediente
2 kg ardei gras
1 varza mare
boabe de piper
50 g hrean
50 g sare grunjoasa
2 l apa
frunze de telina
frunze de visin
Mod de preparare
Da varza pe razatoare si amesteca cu sare. Taie capacele ardeilor si curata bine de seminte. Umple apoi ardeii cu varza.
Pune la fiert apa cu sare si piper. Cantitatea de apa folosita trebuie sa fie la jumatate din capacitatea unui borcan.
Cat timp apa fierbe, umple borcanele cu ardei si hrean. Deasupra adauga frunzele de telina si de visin. Toarna apoi saramura si infileteaza bine borcanele.
Depoziteaza intr-un loc intunecat si racoros.
Varianta 2
Ingrediente
1 sau 1,5 kg ardei grasi mai mici (20-25 bucati la 1 kg) sau gogosari
2 kg varza curatata, taiata
1/2 kg morcovi si radacina de telina (curatati si apoi cantariti)
600 ml apa
400 ml otet
sare
zahar
piper
150 g hrean
Mod de preparare
Ardeilor li se taie un capac. Se scot semintele si cotoarele. Varza se taie fideluta; morcovii si telina se rad prin razatoarea mare. Se pun toate intr-un lighean smaltuit sau din plastic, se presara cu 15 g sare pentru fiecare kg varza.
Se umplu ardeii sau gogosarii cat mai indesat, asezandu-i in borcan, unul langa altul, in randuri suprapuse, fara sa se preseze prea mult, apoi se toarna lichidul. Se calculeaza ca lichidul sa fie circa 1/3 din volumul borcanului (borcanelor), iar proportia de apa si otet 60%, respectiv 40%.
Pentru 1 l de lichid, se pun 10 g zahar, 10 g sare si pentru 2-3 l lichid, o frunza de telina, 1-2 foi de dafin, 10-20 boabe piper boabe, cimbru, marar si circa 100 g hrean.
Daca lichidul nu este suficient, se prepara, cat apreciem ca ar fi nevoie, adaugand numai apa cu otet in proportiile aratate; se fierbe cateva minute cu aceleasi arome si apoi se toarna strecurat in borcan pana la gatul acestuia.
Borcanul se leaga imediat cu celofan si se duce in camara.