Zacusca de peste este un preparat cu specific lipovenesc, in care legumele si pestele dau nastere unui amestec de arome unic.
Iata o reteta pentru pregatirea unei cantitati suficiente unui consum pe termen lung.
Foto: divahair.ro
Timp de preparare
5-6 ore
Dificultate
Dificil
Ingrediente
15 kg ardei capia
10 kg peste proaspat (crap)
3,5 l ulei
800 g pasta tomate
9 kg ceapa
4,5 kg morcov
sare, piper
foi de dafin
1-2 l otet natural
Mod de preparare
Primul pas este sa coci ardeii pe plita si sa ii decojesti bine dupa ce se inmoaie, apoi sa ii pui la scurs.
Intre timp, taie ceapa cubulete si pune-o la calit in ulei intr-un vas la foc foarte mic.
Da morcovul pe razatoare si adauga-l peste ceapa, continuand fierberea lenta.
Curata pestele si pune-l la fiert in apa si otet (2 masuri de apa la 1 masura de otet), apoi adauga sare, boabe de piper si foile de dafin.
Dupa aproximativ o ora, scurge zeama fiarta si curata pestele de oase.
Toaca marunt ardeii copti si bine scurti si adauga-i peste legume impreuna cu pasta de tomate si condimente dupa gust. Cand ingredientele par ca s-au "topit" bine, adauga carnea de peste in zacusca si lasa totul la fiert cateva ore bune.
Mod de servire
Ca aperitiv si tartine.
Valori nutritionale pentru 100 g
Calorii: 125 kcal
Carbohidrati: 6 g
Grasimi: 9 g
Proteine: 5 g