Dulceata de caise

| | Actualizat: 2012-08-31 13:41:20

Dulceata de caise este foarte aromata si se pregateste vara, cand este sezonul acestor fructe.

Foto: russianmomcooks.wordpress.com

Timp de preparare

60 minute

Dificultate

Mediu

Ingrediente

1/2 kg caise

1 kg zahar

2 cani apa

1/2 lamaie

1 lingurita bicarbonat de sodiu

Mod de preparare

Scoate samburii de la caise, apoi pune fructele intr-un vas cu 2 litri de apa, in care s-a desfacut o lingurita de bicarbonat. Tine caisele 2 minute in acest lichid, apoi scoate-le si spala-le in doua randuri de apa rece.

Intre timp, pune la foc mic zaharul cu doua cani de apa si lasa sa se lege un sirop gros.

Adauga caisele peste siropul bine legat si lasa totul sa fiarba circa 15 minute. Aduna spuma de mai multe ori, iar dupa ce fierberea nu mai este puternica, poti adauga lamaia taiata felii subtiri. Lasa dulceata sa mai fiarba 15 minute, apoi da-o deoparte si las-o la racit.

Toarna dulceata in borcane, pe care le legi cu celofan si le pastrezi intr-o camara bine aerisita.

Dulceata de caise verzi

Ingrediente

1 kg caise verzi

1 kg zahar

1/2 l apa

o lamaie

vanilie

Mod de preparare

Fructele se culeg tinere, cand samburele nu are coaja formata.

Se inteapa cu un ac mai gros (2 mm ) in 7-8 locuri (se strapunge dintr-o parte pana in cealalta), tinandu-le in apa rece, pana cand se termina aceasta operatie, ca sa iasa amareala din ele.

Dupa aceea, se pun intr-un saculet din tifon simplu, mai larg, (ca sa nu stea inghesuite) care se va introduce in apa clocotita.

Se lasa pana cand incepe sa dea primul clocot, apoi se pune repede in apa rece si se lasa 15 minute. Apa rece se schimba de 4-5 ori pe zi si de fiecare data caisele se lasa sa stea cate 15 minute.

Se pun apoi, in strecuratoare fara saculet, se lasa sa se scurga si se introduc in siropul bine legat, impreuna cu zeama de lamaie (care impiedica zaharisirea) si cu vanilia.

Aceeasi reteta, in acelasi mod, se poate prepara si cu prune verzi.

Citeste si despre