Scones sunt acele chifle mici, pufoase si rumene, pe care britanicii adora sa le serveasca cu ceai, putin unt si dulceata. Sunt o gustare perfecta, nici prea dulce, nici prea sarata, foarte usor de pregatit. Le poti prepara simple sau cu diverse adaosuri dulci, toppinguri de branza, ceapa sau bacon.
Iata cateva retete de scones care sa le pui in practica:
Scones cu stafide
Regula de aur pentru toate retetele de scones este sa preincalzesti cuptorul la 180°C, inainte de a prepara aluatul. Pentru reteta de scones cu stafide, ai nevoie de:
- 300 g faina;
- 15 g praf de copt;
- 1 lingura zahar;
- 1 lingurita si jumatate de bicarbonat de sodiu;
- o jumatate de lingurita de sare;
- 60 g unt rece, taiat cubulete;
- 160 ml lapte;
- 1 ou;
- 2 linguri de stafide;
- lapte sau un ou batut pentru uns.
Cerne faina intr-un bol, impreuna cu bicarbonatul de sodiu si sarea. Pune zaharul peste faina, apoi untul rece si framanta cu mana pana cand aluatul capata aspect granulos. Odata obtinuta coca, adauga oul batut, laptele si stafidele si incorporeaza-le in aluat.
Tapeteaza cu faina blatul de lucru si intinde aluatul intr-o foaie de 2 - 2,5 cm grosime. Cu ajutorul unui pahar sau al unei forma rotunde, taie chiflele, apoi aseaza-le intr-o tava, pe o hartie de copt. Unge-le cu ou batut sau lapte si coace-le in cuptor, timp de 10-12 minute.
Scones cu ciocolata
Sursa foto: seriouseats.com
O reteta pe care cei mici cu siguranta o vor adora: scones cu ciocolata! Pentru acest preparat, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 g faina;
- 70 g unt;
- 1 plic praf de copt;
- 1 ou;
- 100 ml lapte;
- 40 g zahar;
- 1 varf cutit sare;
- 1 cutie cu crema de ciocolata tartinabila.
Amesteca faina cu praful de copt si sarea intr-un vas si pune in centrul ei untul rece, taiat in bucatele. Framanta untul pana se incorporeaza in faina, apoi adauga oul batut amestecat cu lapte. Adauga zaharul si amesteca cu o lingura de lemn pana cand aluatul incepe sa capete consistenta. Muta coca pe blatul de lucru si framanta-l pana obtii un aluat compact. Inveleste-l apoi in folie alimentara si baga-l la frigider pentru 30-45 minute. Dupa ce ai scos aluatul de la rece, intinde-l pe masa, pana obtii o foaie groasa de 0,7 cm.
Cu ajutorul unei forme rotunde de 8-9 cm diametru, decupeaza chiflele, pune-le in tava tapetata cu hartie de copt si coace-le timp de 15 minute. Cand prind putina culoare pe margine, scoate-le din cuptor si lasa-le sa se raceasca. Taie-le apoi pe jumatate si umple-le cu crema de ciocolata. Pudreaza-le cu zahar vanilat si le serveste-le cu un ceai cald.
Scones cu mazare
Sursa foto: motleybakes.co.uk
Iata o reteta de scones cu mazare si parmezan, usoara si rapida. Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru a obtine 9 scones:
- 300 g faina;
- 1 plic praf copt;
- 1 varf cutit bicarbonat;
- 1 ou mediu;
- 40 g parmezan ras;
- 150 ml lapte ;
- 40 ml ulei de masline ;
- 100 g mazare;
- sare;
- piper (optional).
Faina, praful de copt, bicarbonatul si parmezanul ras se pun intr-un bol si se amesteca bine. Se adauga oul, uleiul, laptele, eventual putina sare si piper. Se framanta totul pana cand aluatul capata consistenta, apoi se adauga mazarea scursa foarte bine.
Aluatul se framanta cu grija, pana cand boabele de mazare sunt complet incorporate. Din aluatul astfel obtinut, se intinde o foaie groasa de 1,5 cm. Se decupeaza apoi chiflele, cu ajutorul unui pahar cu gura de 4 cm diametru.
Chiflele se ung cu ulei de masline, se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc la cuptor timp de 15 minute.
Pot fi servite la micul dejun ca atare sau alaturi de felii de prosciutto crudo.
Scones cu branza
Sursa foto: taste.com.au
Pentru amatorii de gustari sarate, iata ingredientele pentru scones cu branza:
- 400 g faina;
- 175 g unt;
- 1 ou;
- 1 lingura de zahar;
- 3 linguri apa rece;
- 220 g smantana sau iaurt;
- 200 gr branza feta sfaramata cu mana;
- 2,5 lingurite de praf de copt;
- o jumatate de lingurita de bicarbonat;
- o jumatate de lingurita de sare;
- un sfert de lingurita de piper;
- 1 lingura de patrunjel tocat;
- boia dulce, sare mare si ou pentru glazurat.
Amesteca faina cu zaharul, praful de copt, bicarbonatul, sarea si piperul. Adauga untul. Separat, bate oul cu smantana si apa. Adauga-l in compozitie impreuna cu patrunjelul si branza, apoi framanta aluatul. Odata obtinut, nu-ti ramane decat sa intinzi foaia, sa decupezi chiflele, sa le ungi cu ou si boia si sa le bagi la cuptor.
Pofta buna!