Cu putina creativitate, vara ai la dispozitie o multime de legume pe care le poti include in dieta copilului fara ca acesta sa protesteze.
Dovleceii sunt alegerea ideala pentru intreaga familie pe timpul verii, pentru ca desi contin putine calorii, ei sunt bogati in potasiu, zinc, calciu, fosfor, vitamina A, C, B1, B6, B12, contin multa apa si fibre, sunt satiosi, previn inflamatiile din corp, regleaza colesterolul si ofera protectie cardiovasculara.
5 retete cu dovlecei
Aceste retete cu dovlecei cu siguranta vor fi pe placul intregii familii. Trebuie sa le incerci!
Focaccia cu dovlecei
Cand este vorba de mancare, copiii iubesc tot ce este Italian…pizza, paste, focaccia, asa ca este dificil sa dai gres cu o reteta de focaccia cu dovlecei si parmesan pe care intreaga familie o va solicita in mod repetat dupa prima gustare. In plus, ii poti include pe cei mici in procesul de framantat aluatul, cu siguranta se vor distra si vor consuma cu pofta rezultatul final.
Ingrediente
Pentru aluat ai nevoie de:
- 500 grame faina;
- 200 ml apa;
- 1 plic de drojdie uscata;
- ½ lingurita sare;
- 2 linguri ulei de masline.
Pentru topping ai nevoie de:
- 1 dovlecel de marime medie, feliat subtire;
- 3 linguri de ulei de masline;
- 3 linguri de seminte de chia (sau orice altfel de seminte);
- 1 lingurita de sare;
- 100 de grame de parmezan.
Mod de preparare:
Amesteca faina cu apa calduta, sarea, drojdia si uleiul de masline si framanta bine pana obtii un aluat elastic pe care il lasi la dospit 30 de minute, pana isi dubleaza volumul (sau poti pune toate ingredientele in masina de facut paine, si seteaz-o sa framante si sa dospeasca aluatul)
Intinde aluatul in tava si aseaza feliile de dovlecei deasupra, presara semintele si stropeste cu ulei de masline. Sareaza si presara parmesanul si da la cuptorul incins in prealabil la 200 de grade Celsius timp de 10-15 minute, sau pana aluatul se rumeneste frumos.
Dovlecei gratinati cu rosii si parmezan
Un preparat sanatos si gustos, usor de facut, satios, ideal pentru cina in serile calde de vara, dovleceii gratinati cu branza si rosii pot fi serviti cu frigarui de pui sau cu peste fiind garnitura ideala pentru intalnirile la gratar cu prietenii.
Ingrediente:
- 1 dovlecel taiat in felii subtiri
- 3 rosii feliate
- ½ de ceapa taiata cubulete
- 1 catel de usturoi tocat
- 100 de grame de parmezan
- Sare si piper dupa gust
- Oregano
Mod de preparare:
Soteaza ceapa pana devine translucida, adauga usturoiul si tine tigaia pe foc inca 30 de secunde dupa care transfera jumatate din acest amestec pe fundul unei tavi rotunde de tarta.
Alterneaza straturile de dovlecei cu rosii, asezandu-le concentric, iar la final adauga restul de ceapa si usturoi sotate, sarea si piperul, stropeste cu putin ulei de masline si presara parmesanul si oregano la final.
Coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 35 de minute sau pana cand preparatul se rumeneste usor.
Briose dulci cu dovlecei
Copiii adora briosele, asa ca nu vor putea refuza delicioasele briose cu dovlecei data viitoare cand pregatiti impreuna urmatoarea reteta.
Ingrediente:
- 2 oua mari;
- 200 de grame de zahar;
- 2 lingurite de extract de vanilie;
- 300 de grame de dovlecel (ras si scurs de apa);
- 120 de grame de unt topit;
- 400 de grame de faina;
- 1 lingurita de bicarbonat de sodiu;
- 1 lingurita de praf de copt;
- 2 lingurite de scortisoara;
- 60 de grame de nuci;
- 60 de grame de stafide.
Mod de preparare:
Amesteca ouale intr-un castron mare, adauga vanilia si zaharul si bate-le bine, apoi adauga dovlecelul ras si untul topit. Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Amesteca faina cu bicarbonatul, praful de copt, scortisoara si putina sare apoi adauga amestecul obtinut in cel umed, cu dovlecei.
Nu le amesteca prea mult, doar suficient cat sa omogenizezi ingredientele uscate cu cele umede. Adauga nucile si stafidele, daca vrei sa le folosesti si umple formele din tava de briose cu ajutorul unei linguri, pentru a distribui egal compozitia.
Coace briosele pana se rumenesc, aproximativ 25-30 de minute, dupa care lasa-le la racit in tava 5-10 minute inainte de a le scoate din forma.
Supa crema de dovlecei
Supa crema de dovlecei este o idee excelenta pentru un pranz usor si racoros de vara.
Ingrediente:
- 4 dovlecei;
- 2 cartofi mari;
- 2 cepe mici;
- 1 l supa de legume;
- 2 linguri unt;
- 200 ml smantana;
- patrunjel proaspat;
- sare;
- piper.
Mod de preparare:
Caleste ceapa tocata marunt in unt. Dupa ce s-a calit, adauga dovleceii si cartofii taiati cubulete si mai lasa amestecul pe foc cateva minute. Pune sare si piper peste ingrediente si adauga si supa de legume.
Lasa supa sa fiarba bine, pana cand se inmoaie legumele. Mixeaza apoi ingredientele cu ajutorul blenderului pana cand obtii o pasta omogena. Adauga smantana peste crema obtinuta si potriveste-o cu sare si piper dupa gust.
Serveste supa crema de dovlecei presarata cu patrunjel proaspat.
Ciorba de dovlecei
O delicioasa reteta ciorbita de dovlecei, simpla si gustoasa, recomandata pentru bebelusii de peste 1 an, dar si pentru intreaga familie! Iata cum se face:
Ingrediente:
- 2 morcovi;
- 1 radacina de patrunjel;
- 3 dovlecei;
- 1 ceapa mica;
- 2 rosii potrivite;
- bors;
- 1 ou;
- 3 linguri de iaurt sau smantana;
- leustean.
Mod de preparare:
Ceapa taiata foarte marunt (data chiar pe razatoarea mica) se pune la fiert impreuna cu morcovii si radacina de patrunjel, la fel dati pe razatoarea mica.
Cand legumele au fiert, se adauga dovleceii si rosiile curatate de coaja, seminte si taiate cubulete; La final, se adauga borsul fiert in prealabil si iaurtul sau smantana.
Oul se sparge si se bate, apoi se toarna in oala si se amesteca bine cu furculita pentru a face "zdrente". Inainte de a opri focul se adauga leustean taiat marunt.