8 retete interesante cu dovleac

| | Actualizat: 2014-11-07 12:38:49

Dovleacul este nelipsit din gospodarii in anotimpul rece si, desi cele mai multe persoane il consuma copt sau in placinta, exista o multime de alte moduri savuroase de a-l strecura in meniul de zi cu zi. De la supe, pana la paste, briose sau chipsuri, descopera cateva retete interesante cu dovleac pe care merita sa le degusti toamna aceasta!  

Supa crema de dovleac

Ingrediente

2 linguri unt

1 cartof mare, curatat si taiat cuburi

1 ceapa tocata marunt

4 1/2 cani de supa concentrata de pui

500 g piure de dovleac

sare

piper macinat

1/4 lingurita nucsoara

16 linguri de smantana

Mod de preparare

Topeste untul intr-o oala mare, adauga cartofii si ceapa si lasa-le pana cand ceapa devine transparenta. Adauga supa de pui si lasa totul la fiert pana se inmoaie cartofii. Toarna ingredientele intr-un blender, adauga si piureul de dovleac si mixeaza totul pana obtii o pasta. Asezoneaz-o cu sare, piper si nucsoara si pune-o, din nou, pe foc, inca 10 minute. Spre final, adauga smantana.

Tarta cu dovleac si scortisoara

Ingrediente

1 cana de zahar

4 lingurite de amidon de porumb

1/2 lingurita sare

1/2 lingurita scortisoara

2 oua batute

500 g piure de dovleac

1 cana lapte

1 pachet aluat foietaj

frisca pentru decor  

Mod de preparare

Amesteca zaharul, amidonul de porumb, sarea si scortisoara intr-un bol. Separat, amesteca ouale, dovleacul si mixul de zahar, apoi adauga treptat laptele. Asaza foietajul intr-o forma de tarta si toarna compozitia in el. Baga forma la cuptorul incins, 10 minute, la 200 de grade Celsius, apoi da focul mai mic, la 177 grade Celsius si mai lasa tarta in jur 45 de minute la copt. Las-o sa se raceasca si decoreaz-o cu frisca.

Placinta cu dovleac

Ingrediente

1 dovleac mediu

1 pachet de foietaj

200 g zahar

2 pliculete zahar vanilat

1 lingurita scortisoara

1/2 lingurita nucsoara

100 g nuca zdrobita, dar nu macinata

Mod de preparare

Rade dovleacul si pune-l la calit cu zaharul si mirodeniile. Dupa ce s-a inmuiat putin, adauga nuca si lasa totul pe foc inca 3-4 minute. Pune foaie de copt intr-o tava intinsa. Asaza alternativ cate un strat de foi de placinte cu unul de umplutura, pana cand termini ingredientele (asigura-te ca ultimul strat este de foietaj). Unge placinta cu unt si bag-o la cuptor pana cand foietajul se rumeneste pe deasupra. 

Risotto cu dovleac

Ingrediente

2 linguri ulei masline

1 lingura ceapa tocata

2 cani de dovleac taiat cubulete

2 cani de orez

3 linguri vin alb

6 cani de supa de pui

1 fir de rozmarin proaspat

4-5 ciuperci proaspete feliate

2 linguri unt nesarat

3/4 cana parmezan ras

sare

piper

Mod de preparare

Incinge uleiul de masline intr-o oala. Soteaza ceapa pana cand devine transparenta, apoi adauga dovleacul si lasa-l pe foc pana se inmoaie, amestecand continuu. Adauga orezul si amesteca-l bine cu celelalte ingrediente, apoi toarna vinul. Dupa 1-2 minute, adauga supa, rozmarinul si ciupercile si lasa totul sa fiarba, amestecand ocazional.

Lasa preparatul pe foc, pana cand apa este absorbita de ingrediente, orezul este al dente, dar cremos, aproximativ 18 minute. Adauga untul si parmezanul si amesteca-le bine cu orezul. Asezoneaza cu sare si piper. Se serveste cu parmezan proaspat deasupra.

Paine cu dovleac

Ingrediente

225 g unt nesarat topit

2 1/2 cani faina integrala

1 cana de zahar brun

1 cana zahar

2 lingurite praf de copt

1 lingurita bicarbonat de sodiu

2 lingurite scortisoara

3/4 lingurita cuisoare

2 cani de dovleac ras

3 oua mari

1/2 cana lapte batut

1 1/2 lingurita extract de vanilie

Mod de preparare

Amesteca faina, zaharul, mirodeniile, praful de copt si bicarbonatul de sodiu intr-un bol. Adauga dovleacul si amesteca toate ingredientele. Separat, amesteca ouale, laptele batut, untul si vanilia, apoi toarna totul peste ingredientele uscate si amesteca bine.

Unge doua forme de chec cu unt si tapeteaza-le cu faina. Incinge cuptorul la 177 grade Celsius. Toarna aluatul in cele doua forme, apoi baga-le la cuptor si lasa-le cam 35 de minute.

Paste cu dovleac si bacon

Ingrediente

 

3 linguri ulei de masline

140 g bacon taiat cubulete

1 ceapa mica, feliata subtire

25 g unt

500 g dovleac taiat cubulete

20 g salvie proaspata

400 g paste

25 g parmezan ras

Mod de preparare

Pune pastele la fiert in apa cu sare, pana devin al dente (conform instructiunilor de pe ambalaj). Pune 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie si prajeste baconul timp de un minut. Adauga restul de ulei si ceapa si amesteca totul timp de 5 minute, pana cand ceapa de inmoaie, iar baconul devine crocant. Adauga untul, dovleacul si salvia.

Amesteca si lasa totul sa fiarba cam 8 minute, pana se inmoaie dovleacul. Scurge pastele de apa si adauga-le in sosul cu dovleac si bacon, adauga si parmezanul si mai lasa totul pe foc un minut. Pastele se servesc cu parmezan pe deasupra. 

Briose cu dovleac si crema de branza

Ingrediente

240 g crema de branza

3 oua

2 1/2 cani zahar

2 1/2 cani faina

1/4 cana nuci pecan, sfaramitate usor

3 linguri unt topit

2 1/2 lingurite scortisoara

1/2 lingurita sare

2 lingurte praf de copt

1/4 lingurita bicarbonat de sodiu

1 1/4 cani piure de dovleac

1/3 cana ulei vegetal

1/2 lingurita extract de vanilie

Mod de preparare

Amesteca branza cu 1 ou si 3 linguri de zahar intr-un bol. Separat, amesteca 5 linguri de zahar, 1/2 cana de faina, nucile pecan, untul si 1/2 lingurita scortisoara. Intr-un alt bol, amestaca zaharul ramas, faina, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si restul de scortisoara. Intr-un bol mai mare, bate ouale, adauga dovleacul, uleiul si vanilia. Fa o gaura in mijlocul bolului cu faina si adauga amestecul de dovleac.

Incorporeaza ingredientele pana obtii un aluat subtire. Pune cate 1 lingurita de aluat in fiecare forma de briose, apoi 1 de amestec de branza si completeaza cu inca 1 lingurita de aluat. Dupa ce ai terminat de umplut toate formele, decoreaza-le cu nuci pecan si baga-le in cuptorul incins la 190 de grade Celsius, cam 20-25 de minute. 

Chipsuri aromate din dovleac

Ingrediente

1 dovleac mic

1 lingura chimion

1/2 lingurita coriandru

1/2 lingurita sare grunjoasa

3 linguri ulei de masline

Mod de preparare

Taie dovleacul feliute cat mai subtiri. Amesteca celelalte ingrediente intr-un bol, apoi toarna feliile de dovleac si amesteca-le bine prin dressing. Pune-le intr-o tava cu hartie de copt si baga-le la cuptor, pana cand se rumenesc si intaresc.

Care e reteta ta preferata cu dovleac? Impartaseste-ne retetele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre