Biban de mare cu legume la cuptor

| | Actualizat: 2025-01-22 22:16:46

Bibanul este un peste rapitor, de dimensiuni mari, care traieste in apa dulce. Carnea lui are o culoare alb-roz, foarte gustoasa, cu textura ferma, consistenta, suculenta si, prin urmare, usor de gatit. Datorita continutului mediu de grasimi, bibanul este un peste ideal pentru dieta. 

Multi parinti se intreaba daca, avand in vedere riscul de contaminare cu mercur, pestele este un aliment sigur pentru copiii lor. E bine de stiut ca, atata vreme cat alegi pestele potrivit si il gatesti intr-o maniera cat mai sanatoasa, consumul nu va aduce decat beneficii pentru sanatatea micutilor aflati in plina dezvoltare. 

Ingrediente:

  • 1 biban de mare eviscerat

  • 2 felii de lamaie

  • 1 catel de usturoi (taiat felii subtiri)

  • 2 morcovi (taiati rondele)

  • 6-8 tije de sparanghel

  • 10-12 rosii cherry

  • 1 ceapa rosie (taiata julienne)

  • 2 cartofi (taiati rondele subtiri)

  • 1 ardei rosu (taiat fasii)

  • 1 crenguta de rozmarin proaspat

  • Sare, dupa gust

  • 2-3 linguri de vin alb

  • 3 linguri de ulei de masline


Instructiuni:

  1. Pregatirea bibanului de mare:

    • Clateste pestele sub apa rece si usuca-l cu prosoape de hartie.

    • Asezoneaza interiorul si exteriorul pestelui cu sare.

    • Introdu in cavitatea pestelui feliile de lamaie, usturoiul si crenguta de rozmarin.

  2. Pregatirea legumelor:

    • intr-un bol mare, amesteca morcovii, sparanghelul, rosiile cherry, ceapa rosie, cartofii si ardeiul rosu.

    • Adauga sare si 2 linguri de ulei de masline, amestecand bine pentru a distribui uleiul uniform.

  3. Asamblarea in tava:

    • Preincalzeste cuptorul la 200°C.

    • Asaza legumele intr-un strat uniform intr-o tava de copt.

    • Pune bibanul de mare deasupra legumelor.

    • Stropeste pestele si legumele cu vinul alb si cu o lingura de ulei de masline.

  4. Gatirea:

    • Acopera tava cu folie de aluminiu si coace in cuptor pentru 20 de minute.

    • indeparteaza folia si continua sa coci inca 10-15 minute, pana cand pestele este bine facut si pielea devine usor crocanta, iar legumele sunt fragede.

  5. Servirea:

    • Transfera pestele pe un platou si inconjoara-l cu legumele coapte.

    • Serveste cald, alaturi de un pahar de vin alb.

Pofta buna!

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre