Cat si cum se fierb perfect ouale

| | Actualizat: 2018-03-15 00:00:00

Ouale fierte sunt preferatele multora dintre noi pentru micul dejun, dar si pentru a pregati diverse aperitive delicioase, pe care atat parintii, cat si copiii le adora. Sunt gustoase si se prepara usor, insa ca sa iti iasa perfect si exact asa cum iti plac, exista cativa pasi pe care sa ii urmezi.

Cum se fierb ouale

Ouale nu se pun la fiert decat in apa rece, nu in apa fierbinte, cat sa le acopere, nu trebuie sa ramana nicio bucatica din coaja fara sa fie acoperita de apa.

Din momentul in care apa a dat in clocot, ouale mai trebuie lasate cateva minute, in functie de cum iti doresti sa fie: mai moi sau mai tari, pentru cu unele persoane prefera galbenusul moale, in timp ce pentru altii galbenusul tare este cel mai gustos.

Ou fiert moale: 2-3 minute

Daca in familia ta se mananca mai mult oua fierte moi, atunci trebuie sa stii ca au nevoie sa fiarba 3 minute. Pot fi servite la micul dejun, alaturi de cateva legume, precum sparanghelul sau rosiile. Ca sa fie mai gustoase, poti presara peste ele nu numai sare, ci si putin piper. Consistenta galbenusului este una moale.

Ou fiert mediu: 4-6 minute

In cazul in care preferi ouale fierte-mediu trebuie sa stii ca durata de fierbere este de pana la 7 minute. in cazul acesta, albusul este bine inchegat, iar galbenusul are o consistenta cleioasa.

Un astfel de ou este ideal pentru salate, dar si pentru a prepara cate un sendvis delicios, alaturi de cateva frunze de salata si cateva felii de rosii si de castraveti. Un astfel de sendvis nu numai ca este foarte gustos, dar este si sanatos, ideal pentru micul dejun al copiilor.

Ou fiert tare: 10-15 minute

Ouale tari sunt cele pe care trebuie sa le fierbem pentru o perioada de timp de 10, maximum 15 minute. Acestea vor avea galbenusul de culoare galbena, mai deschis, iar consistenta acestuia este una tare. Tine ont si de faptul ca nu trebuie nici sa lasi foarte mult ouale tari sa fiarba, pentru ca pot sa capete o culoare galben- verzuie.

Ouale tari pot fi mancate ca atare, cu putina sare si cu cateva legume, insa le poti folosi si la prepararea unor aperitive delicioase pentru copii.

Cum trebuie sa fierbi ouale de Paste

Si sa nu uitam nici de traditia oualor rosii vopsite de Paste, oua pe care le mancam la masa traditionala din familie sau pe care le impartim. Ouale pe care le vopsim de Paste trebuie sa fie fierte tari, ceea ce inseamna ca trebuie sa le lasi sa fiarba 15 minute. Un truc de care sa tii cont atunci cand ferbi ouale de Paste este sa le scoti din frigider cu 2-3 ore de a le pune la fiert, ca acestea sa nu fie foarte reci atunci cand le pui in apa. Astfel, coaja oualor nu se va mai crapa, lucru neplacut pentru orice gospodina. Ouale pe care fierbi de Paste le poti vopsi atat in rosu, culoare traditionala a sarbatorii de Paste, dar si in alte nunate, precum albastru, verde, portocaliu. De asemenea, pentru decorarea oualor de Paste pot fi folosite si abtibilduri.

Dupa ce fierbi ouale trebuie sa le pui in apa rece, cateva minute, atat ca sa se raceasca, dar si pentru a putea sa le cureti mai usor de coaja.

Citeste si despre