Foie gras este denumirea unei retete din ficat de rata sau gasca. Specific este faptul ca pasarile au fost crescute si ingrasate in conditii speciale, astfel incat sa fie obtinut un ficat gras, untos.
Foto: class.ro
Timp de preparare
50 minute
Ingrediente
600 g ficat gasca/ rata
1 l lapte
1 lingurita nucsoara
1 lingurita zahar brun
1 lingurita piper
sare
2-3 linguri coniac
Mod de preparare
Spala ficatul, apoi pune-l intr-un bol cu lapte rece amestecat cu sare si lasa-l minim o ora sa se marineze. Intre timp amesteca alcoolul si condimentele. Scoate ficatul din lapte, sterge-l cu servete de hartie, curata-l si scoate-i venele, apoi presara deasupra lui amestecul de alcool si condimente.
Lasa din nou ficatul la marinat, circa 10 ore. Aseaza apoi ficatul in vase termorezistente si da-l la cuptor, la bain marie, la o teperatura de 150 de grade. Lasa-l sa stea circa 40 de minute.
Strecoara grasimea obtinuta dupa ce s-a copt ficatul si pastreaz-o doar pe cea galbena. Toarna peste ficat un strat de grasime limpede, apoi lasa-l la racit.
Ulterior, pune foie gras la frigider, minim 24 de ore.
Tipul bucatariei
Franceza