Mancaruri traditionale de Florii cu buget redus

| | Actualizat: 2025-04-10 16:22:02

Sarbatoarea Floriilor este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox, marcand intrarea lui Iisus in Ierusalim si pregatind credinciosii pentru Saptamana Mare. Desi este o zi de post, Biserica face o exceptie si permite consumul de peste, ceea ce transforma aceasta masa intr-o adevarata sarbatoare gastronomica.

Daca vrei sa pregatesti o masa delicioasa de Florii, dar fara sa depasesti bugetul, ti-am pregatit o lista cu preparate traditionale si sfaturi despre cum le poti face, accesibile oricarui buzunar.

1. Pestele – Vedeta mesei de Florii

Ce se consuma?
De obicei, se alege peste proaspat sau congelat (crap, pastrav, macrou, caras, novac), fie prajit, fie la cuptor.

Cum reducem costurile?

  • Alege peste local, de sezon sau varianta congelata, care este adesea mai ieftina.

  • Macroul este o optiune excelenta si accesibila.

  • Gateste-l cu ierburi aromatice simple: usturoi, lamaie, cimbru, un strop de vin si ulei.

Reteta simpla de peste la cuptor:

  • 2 bucati de peste macrou/novac

  • 1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei gras

  • Sare, piper, cimbru, ulei, zeama de lamaie
    Asaza legumele intr-o tava, adauga pestele si condimentele, acopera cu folie si coace timp de 35-40 minute.

2. Salata de icre

Un aperitiv traditional care nu trebuie sa lipseasca de pe masa.

Cum reducem costurile?

  • Icrele de crap pot fi mai scumpe – poti opta pentru cele de hering sau pentru icre de stiuca la pachet.

  • Foloseste gris fiert in loc de paine alba pentru un plus de textura si volum.

Reteta economica:

  • 2 linguri icre

  • 50 ml ulei

  • 1 lingura gris fiert si racit

  • Zeama de lamaie, ceapa tocata
    Mixeaza icrele cu uleiul turnat treptat, adauga grisul si asezoneaza.

3. Garnituri simple si ieftine: cartofi natur, piure sau legume la cuptor

Cartofii natur cu patrunjel si usturoi sunt perfecti alaturi de peste.

Reteta rapida:

  • Fierbe cartofii in coaja, apoi curata-i si taie-i cuburi.

  • Trage-i la tigaie cu putin ulei, usturoi si patrunjel verde tocat.
    Cost redus, gust bogat.

4. Paine de casa sau turte coapte

In loc de paine din comert, poti coace o paine simpla la tigaie sau turte fara drojdie, care sunt economice si rapide.

Reteta de turte rapide:

  • 300 g faina

  • 150 ml apa

  • Un praf de sare

Amesteca, framanta si intinde turte subtiri, apoi coace-le intr-o tigaie incinsa, fara ulei.

5. Desert de post: placinta cu mere sau chec cu banane

Placinta cu mere este un desert de sezon, ieftin si usor de preparat.

Reteta economica:

  • 1 kg mere, 3 linguri zahar, scortisoara, foi de placinta din comert
    Caleste merele rase cu zahar si scortisoara, umple foile si coace 30 minute la 180°C.

Chec cu banane de post:

  • 2 banane coapte

  • 200 g faina, 100 ml ulei, 2 linguri zahar, praf de copt, esenta de vanilie
    Se amesteca totul si se coace in tava pentru 30-35 minute.

 Sfaturi pentru o masa gustoasa si ieftina:

  • Cumpara din piete locale – legumele de sezon sunt mai proaspete si mai accesibile.

  • Foloseste ce ai in camara – conserve, paste, faina, orez – pot fi transformate in garnituri sau deserturi rapide.

  • Implica intreaga familie – copiii pot ajuta la curatat legume, taiat turte sau ornat deserturi 

Masa de Florii nu trebuie sa fie costisitoare pentru a fi gustoasa si speciala. Cu putina organizare, ingrediente simple si imaginatie, poti crea un pranz festiv care sa respecte traditiile si sa aduca bucurie celor dragi. In plus, este o ocazie frumoasa de a-i invata pe copii despre obiceiurile romanesti si despre bucuria de a gati impreuna.

Sa aveti Florii linistite, cu belsug, lumina si multa iubire in familie! 

 

Foto: Freepik.com

Citeste si despre