Saramura de platica este o reteta traditionala din Delta Dunarii.
Timp de preparare
120 minute
Dificultate
Mediu
Ingrediente
2 kg platica
1 capatana de usturoi
2 linguri ulei
2 ardei iuti
sare
apa
Mod de preparare
Curata pestele de solzi, scoate-i intestinele, taie-i capul si coada, iar la final spala-l in apa rece. Pune pestele la scurs in servete de hartie.
Intre timp, pune pe aragaz la incins o tabla, pe care se presara sare pana la acoperirea suprafetei. Ia pestele si fa-i niste crestaturi cu un cutit bine ascutit, la distanta de 2-3 mm una de alta, perpendiculare, pe toata lungimea pestelui.
Pestele astfel crestat trebuie sa il dai prin malai, apoi il pui pe tabla bine incinsa. Coace pestele bine pe ambele parti, curata-l cu un cutit de malaiul ars si pune-l intr-o cratita mare. Acopera pestele cu apa si pune totul pe aragaz sa dea un clocot.
Separat, se pragateste un mujdei de usturoi frecat bine cu ulei. Adauga si ardeii tocati, apoi toarna mujdeiul peste pestele cald.
Tipul bucatariei
Romaneasca