Soutzoukakia sunt chiftelute grecesti in sos de rosii, seamana cu chiftelele noastre marinate.
Ingrediente:
-
Pentru chiftelute:
-
400 g carne de porc tocata
-
1 morcov ras
-
O mana de verdeturi proaspete (patrunjel, marar, coriandru – dupa preferinta)
-
1 ou
-
1 capatana mica de usturoi (pisata)
-
Un varf de lingurita cimbru
-
2 felii de paine (inmuiate in apa si stoarse)
-
Sare, dupa gust
-
2 linguri ulei de masline
-
-
Pentru sos:
-
2 cepe galbene tocate marunt
-
2 catei de usturoi pisati
-
2 frunze de dafin
-
O jumatate de lingurita busuioc
-
250 g rosii pasate
-
150 g rosii cubulete in sos
-
700 ml apa
-
Sare, dupa gust
-
Mod de preparare:
1. Pregatirea chiftelutelor:
-
Intr-un bol mare, amesteca carnea de porc cu morcovul ras, verdeturile tocate, oul, usturoiul pisat, cimbrul si sarea.
-
Adauga feliile de paine inmuiate si bine stoarse, apoi framanta compozitia pana devine omogena.
-
Formeaza chiftelute alungite si asaza-le pe un platou.
-
Incinge uleiul de masline intr-o tigaie si prajeste usor chiftelutele pana devin aurii pe toate partile. Scoate-le pe un servetel absorbant.
2. Prepararea sosului:
-
Intr-o cratita mare, caleste ceapa tocata in putin ulei de masline pana devine sticloasa.
-
Adauga usturoiul pisat si amesteca timp de 30 de secunde.
-
Pune frunzele de dafin, busuiocul, rosiile pasate si rosiile cubulete in sos.
-
Toarna 700 ml apa si lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 10 minute.
3. Gatirea finala:
-
Adauga chiftelutele in sos si lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 30-40 de minute, pana cand sosul se ingroasa si chiftelutele sunt fragede.
-
Potriveste de sare daca este necesar.
Servire:
Soutzoukakia se serveste fierbinte, alaturi de piure de cartofi, orez sau paine proaspata. Poti presara patrunjel proaspat deasupra pentru un plus de aroma.
Pofta buna!
Sursa: www.gustos.ro
Sursa foto: freepik