Soutzoukakia - chiftelute grecesti in sos de rosii

| | Actualizat: 2025-02-11 12:56:00

Soutzoukakia sunt chiftelute grecesti in sos de rosii, seamana cu chiftelele noastre marinate.

Ingrediente:

  • Pentru chiftelute:

    • 400 g carne de porc tocata

    • 1 morcov ras

    • O mana de verdeturi proaspete (patrunjel, marar, coriandru – dupa preferinta)

    • 1 ou

    • 1 capatana mica de usturoi (pisata)

    • Un varf de lingurita cimbru

    • 2 felii de paine (inmuiate in apa si stoarse)

    • Sare, dupa gust

    • 2 linguri ulei de masline

  • Pentru sos:

    • 2 cepe galbene tocate marunt

    • 2 catei de usturoi pisati

    • 2 frunze de dafin

    • O jumatate de lingurita busuioc

    • 250 g rosii pasate

    • 150 g rosii cubulete in sos

    • 700 ml apa

    • Sare, dupa gust


Mod de preparare:

1. Pregatirea chiftelutelor:

  1. Intr-un bol mare, amesteca carnea de porc cu morcovul ras, verdeturile tocate, oul, usturoiul pisat, cimbrul si sarea.

  2. Adauga feliile de paine inmuiate si bine stoarse, apoi framanta compozitia pana devine omogena.

  3. Formeaza chiftelute alungite si asaza-le pe un platou.

  4. Incinge uleiul de masline intr-o tigaie si prajeste usor chiftelutele pana devin aurii pe toate partile. Scoate-le pe un servetel absorbant.

2. Prepararea sosului:

  1. Intr-o cratita mare, caleste ceapa tocata in putin ulei de masline pana devine sticloasa.

  2. Adauga usturoiul pisat si amesteca timp de 30 de secunde.

  3. Pune frunzele de dafin, busuiocul, rosiile pasate si rosiile cubulete in sos.

  4. Toarna 700 ml apa si lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de 10 minute.

3. Gatirea finala:

  1. Adauga chiftelutele in sos si lasa-le sa fiarba la foc mic timp de 30-40 de minute, pana cand sosul se ingroasa si chiftelutele sunt fragede.

  2. Potriveste de sare daca este necesar.


Servire:

Soutzoukakia se serveste fierbinte, alaturi de piure de cartofi, orez sau paine proaspata. Poti presara patrunjel proaspat deasupra pentru un plus de aroma.

Pofta buna! 

Sursa: www.gustos.ro

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre