Mucenici Moldovenesti cu aluat pufos si gustos

| | Actualizat: 2025-02-26 09:20:00

Se apropie sarbatoarea celor 40 de Mucenici, iar reteta de mucenici moldovenesti este minunata. Se face usor, iar aluatul este pufos si gustos.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1 kg faina

  • 450 ml lapte caldut

  • 20 g drojdie uscata

  • 3 oua

  • 150 g zahar

  • 50 ml ulei

  • Coaja rasa de la 1 lamaie

  • 1 lingura extract de vanilie

  • 1 lingura extract de portocala

  • Un praf de sare

Pentru sirop:

  • 400 ml apa

  • 200 g zahar

  • 1 pastaie de vanilie

  • Coaja de la 1 lamaie

  • Coaja de la 1 portocala

Pentru decor:

  • 300 g nuca macinata

  • 300 g miere


Mod de preparare

1. Pregatirea aluatului:

  1. intr-un bol mare, amesteca drojdia cu 1 lingura de zahar si 100 ml lapte caldut. Lasa compozitia sa stea 10-15 minute pana devine spumoasa.

  2. intr-un alt bol, bate ouale cu zaharul pana se topeste complet. Adauga laptele ramas, coaja de lamaie, extractele de vanilie si portocala, si un praf de sare.

  3. intr-un bol mare sau in vasul unui mixer, pune faina cernuta, apoi adauga treptat amestecul de lapte si oua, impreuna cu drojdia activata.

  4. Framanta aluatul timp de 10-15 minute, apoi incorporeaza treptat uleiul. Continua framantarea pana obtii un aluat elastic si nelipicios.

  5. Acopera aluatul cu un prosop curat si lasa-l la dospit intr-un loc calduros timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.


2. Formarea si coacerea mucenicilor:

  1. Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in 16 parti egale.

  2. Modeleaza fiecare bucata sub forma de snur lung, apoi impleteste-le sub forma de „8”.

  3. Asaza mucenicii pe o tava tapetata cu hartie de copt, acopera-i si mai lasa-i la dospit 30-40 minute.

  4. Preincalzeste cuptorul la 180°C.

  5. Unge mucenicii cu ou batut si coace-i timp de 25-30 de minute sau pana devin aurii.


3. Prepararea siropului:

  1. Pune apa la fiert impreuna cu zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocala si pastaia de vanilie taiata pe lungime.

  2. Fierbe siropul timp de 5-7 minute, apoi lasa-l sa se raceasca putin.


4. Decorarea mucenicilor:

  1. Dupa ce mucenicii s-au racit putin, inmoaie-i in sirop caldut, lasandu-i cateva secunde sa absoarba lichidul.

  2. Unge-i cu miere si presara nuca macinata din abundenta.


Servire:

Lasa mucenicii sa se odihneasca 10-15 minute pentru a absorbi bine siropul, apoi savureaza-i alaturi de o cana de ceai sau lapte cald.

Pofta buna! 

Sursa: www.jamilacuisine.ro

Sursa foto: jamilacuisine.ro

 

 

 

 

 

Citeste si despre