Mucenici muntenesti cu nuca, dulci si aromati

| | Actualizat: 2025-03-08 10:00:00

In ziua mucenicilor din 9 martie, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. 

Muncenicii muntenesti traditionali se fac dintr-un aluat simplu (de post) compus din apa, faina si putina sare. Trebuie framantat bine de tot si apoi intins in foaie subtire si decupat fie direct in forma cifrei 8 (cu o forma speciala), fie in snururi subtiri care se ruleaza si se impletesc in forma de 8. Munca multa si migaloasa…. Cine nu are timp de asa ceva poate cumpara mucenici muntenesti uscati la punga, din orice supermarket.

Mai jos aveti reteta de mucenici muntenesti fierti . Siropul pentru mucenici trebuie sa fie dulce si aromat!

Ingrediente:

  • 100 g mucenici pentru fiert

  • 150 g zahar

  • 100 g nuca macinata

  • 1 lingurita extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat

  • 1 varf de cutit de scortisoara macinata sau ½ baton de scortisoara

  • 1 praf de sare

  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

  • 1 lingurita coaja rasa de portocala

  • Optional: putin rom

Mod de preparare:

  1. Fierberea mucenicilor

    • Pune aproximativ 1 litru de apa la fiert intr-o cratita.

    • Adauga un praf de sare si, cand apa incepe sa clocoteasca, pune mucenicii.

    • Fierbe-i conform instructiunilor de pe ambalaj (de obicei, 10-15 minute), amestecand ocazional ca sa nu se lipeasca.

  2. Aromatizarea si indulcirea lichidului

    • Cand mucenicii sunt fierti, adauga zaharul si amesteca bine pana se topeste.

    • Adauga vanilia, scortisoara, coaja de lamaie si de portocala. Daca folosesti baton de scortisoara, pune-l in lichid si lasa-l cateva minute sa-si lase aroma, apoi scoate-l.

    • Daca doresti, poti pune si putin rom pentru un plus de savoare.

  3. Finalizarea si servirea

    • Opreste focul si lasa mucenicii sa stea cateva minute pentru ca aromele sa se intrepatrunda.

    • Presara nuca macinata deasupra inainte de servire.

    • Poti servi mucenicii calzi sau reci, in functie de preferinta.

Pofta buna!

Sursa: www.savoriurbane.com

Sursa foto: ideideretete.net

Citeste si despre