Rulouri suedeze cu cardamom

| | Actualizat: 2025-02-25 13:00:00

Sunt niste produse de patiserie specific suedeze, umplute cu o crema din unt, cardamom si zahar brun. Iar pe deasupra sunt unse cu sirop de zahar si vanilie. Bineinteles ca putem inlocui cardamomul cu scortisoara, de exemplu. Ar trebui sa incercati varianta clasica, intrucat combinatia dintre aroma de cardamom, aluatul pufos si siropul de deasupra este una minunata.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 410 g faina 000

  • 250 ml lapte caldut

  • 70 g zahar tos alb

  • 75 g unt topit

  • 7 g drojdie uscata

  • 1 lingurita cardamom macinat

  • 1/3 lingurita sare

  • Ulei de floarea-soarelui (pentru uns bolul)

  • 1 ou (pentru uns rulourile)

Pentru umplutura:

  • 65 g unt moale

  • 65 g zahar brun

  • 1 lingurita cardamom macinat

Pentru sirop:

  • 60 ml apa

  • 50 g zahar tos alb

  • 1 lingurita extract de vanilie


Mod de preparare:

1. Pregatirea aluatului

  1. intr-un bol mic, amesteca laptele caldut cu drojdia si o lingurita de zahar. Lasa amestecul sa stea 5-10 minute pana cand devine spumos.

  2. intr-un bol mare, cerne faina si adauga zaharul, sarea si cardamomul macinat.

  3. Toarna laptele cu drojdie peste ingredientele uscate si incepe sa framanti. Adauga untul topit si continua sa framanti timp de 8-10 minute pana obtii un aluat elastic si omogen.

  4. Unge un bol cu ulei si pune aluatul in el. Acopera-l cu un prosop curat si lasa-l la dospit timp de 1-1.5 ore, pana isi dubleaza volumul.

2. Pregatirea umpluturii

  1. intr-un bol mic, amesteca untul moale cu zaharul brun si cardamomul macinat pana obtii o pasta omogena.

3. Formarea rulourilor

  1. Presara putina faina pe suprafata de lucru si intinde aluatul intr-un dreptunghi de aproximativ 35x25 cm.

  2. intinde uniform umplutura de unt, zahar si cardamom pe suprafata aluatului.

  3. impatureste aluatul in trei, ca pe o scrisoare (adica aduci o treime din aluat peste mijloc, apoi aduci partea opusa peste aceasta).

  4. Taie fasii de aproximativ 2 cm latime.

  5. Rasuceste fiecare fasie si apoi formeaza un nod, aducand capetele dedesubt.

4. Dospirea si coacerea

  1. Asaza rulourile pe o tava tapetata cu hartie de copt. Acopera-le cu un prosop si lasa-le la dospit inca 30-40 de minute.

  2. Preincalzeste cuptorul la 190°C.

  3. Bate oul si unge rulourile cu el.

  4. Coace rulourile timp de 12-15 minute sau pana cand devin aurii.

5. Pregatirea siropului si glazurarea

  1. intr-un ibric, pune apa si zaharul pe foc mediu. Fierbe pana cand zaharul se topeste complet, apoi adauga extractul de vanilie.

  2. Imediat ce scoti rulourile din cuptor, unge-le cu siropul cald pentru a le oferi luciu si un plus de aroma.

Lasa-le sa se raceasca putin si savureaza-le cu o cafea sau un ceai! 

Sursa: www.180degrade.com

Sursa foto: freepik

 

Citeste si despre