Craciunul este perioada perfecta pentru a te bucura de dulciuri, insa pentru parintii care isi doresc optiuni mai sanatoase pentru cei mici, exista solutii delicioase. Fursecurile de Craciun fara zahar sunt ideale pentru a satisface pofta de dulce a copiilor, fara a face compromisuri asupra sanatatii. Iata 5 retete simple, savuroase si sanatoase care vor aduce bucurie pe masa de sarbatori.
1. Fursecuri cu banane si fulgi de ovaz
Ingrediente:
2 banane bine coapte
150 g fulgi de ovaz
1 lingurita scortisoara
50 g stafide sau merisoare uscate (optional)
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava cu hartie de copt.
Zdrobeste bananele cu o furculita pana devin un piure.
Adauga fulgii de ovaz, scortisoara si stafidele, amestecand pana la omogenizare.
Formeaza bilute din compozitie si aplatizeaza-le usor pentru a crea forma fursecurilor.
Coace-le timp de 15-20 de minute, pana devin aurii pe margini.
2. Fursecuri cu unt de arahide si faina de migdale
Ingrediente:
150 g faina de migdale
3 linguri unt de arahide natural
1 ou
1 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Amesteca toate ingredientele intr-un bol pana obtii un aluat omogen.
Formeaza bilute mici si aplatizeaza-le cu o furculita pentru a obtine un model decorativ.
Coace fursecurile timp de 10-12 minute si lasa-le sa se raceasca complet inainte de a le servi.
3. Fursecuri cu mere si scortisoara
Ingrediente:
200 g faina integrala
100 g piure de mere fara zahar
1 lingurita scortisoara
50 ml lapte vegetal (migdale, ovaz sau cocos)
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Intr-un bol, amesteca faina cu scortisoara.
Adauga piureul de mere si laptele vegetal, amestecand pana se formeaza un aluat moale.
Intinde aluatul pe o suprafata tapetata cu faina si decupeaza forme de Craciun.
Coace fursecurile timp de 15 minute.
4. Fursecuri cu nuca de cocos si curmale
Ingrediente:
150 g fulgi de cocos
100 g curmale (hidratate si mixate)
1 lingurita esenta de vanilie
2 linguri apa sau lapte vegetal
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 170°C.
Amesteca fulgii de cocos cu pasta de curmale si esenta de vanilie.
Adauga treptat apa sau laptele vegetal pana se formeaza un aluat lipicios.
Modeleaza fursecuri mici si coace-le timp de 10-12 minute, pana devin usor aurii.
5. Fursecuri cu faina de ovaz si cacao
Ingrediente:
150 g faina de ovaz
2 linguri pudra de cacao
50 g unt topit sau ulei de cocos
2 linguri sirop de curmale (optional, pentru un plus de dulce)
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Amesteca faina de ovaz cu cacao si untul topit.
Daca preferi fursecuri mai dulci, adauga siropul de curmale.
Formeaza bilute si aplatizeaza-le pe tava tapetata cu hartie de copt.
Coace fursecurile timp de 10-15 minute.
Sfaturi pentru fursecuri sanatoase si delicioase
Alege ingrediente naturale: Fructele uscate, faina integrala sau untul de arahide natural sunt excelente pentru a inlocui ingredientele procesate.
Adapteaza retetele: Poti adauga nuci, seminte sau fructe deshidratate pentru un plus de textura si savoare.
Implica-i pe cei mici: Transforma prepararea fursecurilor intr-o activitate de familie. Copiii vor adora sa decupeze forme sau sa decoreze fursecurile.
Sursa foto: freepik