Craciunul este momentul perfect pentru a te bucura de delicii dulci, alaturi de cei dragi. De la prajituri traditionale pana la deserturi moderne, iata cateva retete care vor aduce spiritul festiv in casa ta.
Cozonac traditional cu nuca si cacao
Ingrediente:
- 1 kg faina alba
- 50 g drojdie proaspata
- 250 g zahar
- 500 ml lapte caldut
- 5 oua
- 200 g unt
- 300 g nuca
- 50 g cacao
- esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie
Mod de preparare:
- Dizolva drojdia in laptele caldut cu o lingura de zahar si las-o sa se activeze.
- Amesteca faina cu zaharul, ouale, untul topit, laptele cu drojdie si esenta de vanilie. Framanta pana obtineti un aluat elastic.
- Lasa aluatul la dospit timp de o ora.
- Amesteca nuca, cacaua si zaharul pentru umplutura.
- Impreuneaza aluatul, adauga umplutura si ruleaza.
- Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40-50 de minute.
Turta dulce aromata
Ingrediente:
- 300 g faina
- 100 g zahar brun
- 100 g unt
- 1 ou
- 2 linguri miere
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita ghimbir pudra
- 1 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
- Amesteca faina, zaharul brun, scortisoara, ghimbirul si praful de copt.
- Adauga untul rece si framanta pana obtineti o compozitie nisipoasa.
- Incorporeaza oul si mierea si framanta aluatul pana devine omogen.
- Lasa aluatul la rece timp de 30 de minute.
- Intre timp, preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Impreasta aluatul si decupeaza forme festive.
- Coace timp de 10-12 minute.
Fursecuri cu ciocolata
Ingrediente:
- 250 g faina
- 125 g unt
- 150 g zahar
- 1 ou
- 100 g ciocolata tocata
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita praf de copt
Mod de preparare:
- Bate untul cu zaharul pana devine o crema fina.
- Adauga oul si esenta de vanilie.
- Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt.
- Adauga bucati de ciocolata in aluat.
- Formeaza bilute de aluat si pune-le pe o tava tapetata cu hartie de copt.
- Coace timp de 10-12 minute la 180°C.
Cheesecake cu fructe de padure
Ingrediente:
- 200 g biscuiti digestivi
- 100 g unt topit
- 400 g crema de branza
- 200 ml frisca lichida
- 150 g zahar pudra
- 200 g fructe de padure (proaspete sau congelate)
- 1 pliculet de gelatina
Mod de preparare:
- Zdrobeste biscuitii si amesteca-i cu untul topit.
- Aseaza compozitia intr-o tava si preseaza bine. Lasa la rece.
- Bate frisca si amestec-o cu crema de branza si zaharul pudra.
- Dizolva gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj si incorporeaz-o in compozitia de branza.
- Toarna crema peste baza de biscuiti si lasa la frigider cel putin 4 ore.
- Decoreaza cu fructe de padure inainte de servire.
Aceste retete sunt perfecte pentru masa de Craciun si vor aduce bucurie tuturor invitatilor. Bucura-te de aromele festive si creeaza amintiri de neuitat!
Sursa foto: freepik