Rosenkrantz este un cozonac nemtesc delicios, cu preparare rapida, ce poate substitui reteta traditional romaneasca in meniul tau de sarbatori.
Timp de preparare
2 ore
Dificultate
medie
Ingrediente
800 g faina
4 oua
220 ml lapte
50 g drojdie
6 linguri zahar
200 g unt amestecat cu 10 linguri de zahar
20 linguri de zahar (pt caramel)
2 pliculete zahar vanilat
1 lingurita coaja de lamaie
1 lingurita coaja de portocale
1 varf cutit sare
1/2 fiola de esenta rom
nuca macinata
Mod de preparare
Pune zaharul pentru caramel la topit. Cand s-a caramelizat, tapeteaza cu el fundul si marginile unei tavi inalte. Lasa-l sa se intareasca. Separat, amesteca faina, ouale, sarea si aromele intr-un bol. Dizolva drojdia intr-un bol mic, cu putin lapte caldut. Adauga 3 linguri de zahar, amesteca-le bine cu laptele cu drojdie si toarna totul peste faina cu oua.
Framanta aluatul format timp de 20 de minute, apoi intinde-l pe masa de lucru, sub forma unei foi. Unge-l cu untul frecat cu zahar si presara nuca din belsug pe toata suprafata. Preseaza usor nuca, astfel incat sa se lipeasca de aluat, apoi ruleaza foaia, pana obtii o rulada.
Tai-o in 7-10 bucati, pune-le in tava tapetata deja cu caramel si lasa-le la crescut o ora. Coace rulourile 35-40 de minute la 180 de grade Celsius.