Toba este unul dintre aperitivele romanesti traditionale, specifice sarbatorilor de iarna, care se pregateste din ciolan si organe de porc.
Timp de preparare
120 minute
Dificultate
Medie
Ingrediente
200 g limba porc
500 g rinichi porc
200 g inima porc
1 kg ciolan porc
1 bucata burta porc
sare
piper
cimbru
foi de dafin
2-3 catei usturoi
Mod de preparare
Spala organele si ciolanul in apa rece, clateste-le de mai multe ori, apoi pune-le la fiert in apa cu sare. Adauga foi de dafin si piper, apoi indeparteaza spuma formata in timpul fierberii. Dupa ce organele sunt bine fierte, scoate-le deoparte si lasa-le la racit.
Dezoseaza ciolanul, taie-l cubulete mici, apoi adauga sare si piper, dupa gust. Pune si usturoiul maruntit, alaturi de cimbru uscat, si omogenizeaza compozitia cu putina zeama in care au fiert organele. Taie si organele in bucati mici si adauga-le peste compozitia pregatita anterior.
Umple burta de porc cu aceasta compozitie, apoi coase-o bine si pune totul la fiert, in apa cu boabe de piper, foi de dafin si sare. Lasa toba sa fiarba cam 30 de minute, apoi scoate-o din vas si las-o la racit. Cat este calda inca, pune toba intre doua tocatoare de lemn, iar deasupra aseaza o greutate, pentru a presa, minim 24 de ore.
Tipul bucatariei
Romaneasca