Cozonac cu mac

| | Actualizat: 2012-04-07 22:43:13

Foto: dulciurifeldefel.blogspot.com

Ingrediente pentru aluat

1 kg de faina

6 galbenusuri

250 g zahar

60 g drojdie

750 ml lapte

150 g iaurt

2 plicuri de zahar vanilat

1 esenta de rom

150 g unt si 150 g ulei

coaja rasa de lamaie

Ingrediente pentru umplutura

200 g mac

100 ml lapte

200 g zahar

1 lingurita coaja rasa de lamaie

esenta de rom

2 albusuri batute spuma

Mod de preparare

Pregateste toate ingredientele de cu seara si lasa-le sa stea la temperatura camerei pana a doua zi.

Numai galbenusurile presara-le cu sare si da-le la frigider.

Cerne a doua zi faina, apoi din 250 g faina, 300 ml lapte caldut, drojdie si 1 lingurita zahar pregateste un aluat pe care il lasi apoi sa creasca.

Dupa ce a dospit, amesteca aluatul cu toata faina si galbenusurile, apoi incorporeaza pe rand aromele, zaharul, laptele caldut, iaurtul, untul topit si uleiul.

Trebuie sa framanti aluatul incet timp de o ora. Il presari cu faina, il acoperi cu un prosop si il lasi la crescut timp de aproape 2 ore.

In acest timp, pregatesti umplutura.

Fierbe macul cu laptele si zaharul pana se leaga si se inmoaie macul.

Da crema obtinuta deoparte si las-o sa se raceasca, apoi incorporeaza coaja rasa de lamaie, vanilia, esenta de rom si la sfarsit albusurile batute spuma.

Dupa ce a dospit aluatul, il imparti in doua, pui o jumatate din crema de mac si rulezi. Asezi cozonacii in tavile unse cu grasime si tapetate cu faina si il ungi cu galbenus amestecat cu zahar pudra si o lingurita de ulei.

Il dai la cuptor pentru o ora. In primele 15 minute se lasa la foc domol, apoi 10 minute la foc tare si inca 35 de minute la foc potrivit.

Dupa ce s-au copt, lasa cozonacii in forme, pana se racesc.

Citeste si despre