Cozonac de post

| | Actualizat: 2012-03-01 18:08:02

Timp de preparare

120 de minute

Dificultate

dificil

Ingrediente

Blat

400 ml de apa

200 ml de ulei

200 g de zahar

1 pachetel de drojdie proaspata (25 g)

1 lamaie

1 portocala

1 kg de faina

sare

1 lingurita de bicarbonat

Umplutura

400 g nuca

150 g zahar pudra

2 plicuri zahar vanilat

coaja de lamaie

Mod de preparare

Amesteca urmatoarele ingrediente, respectand ordinea scrisa: apa, sucul de la o lamaie si de la o portocala, bicarbonatul, drojdia sfaramata cu mana, coaja de lamaie si portocala, 200 g zahar, uleiul si sarea. Adauga apoi faina, treptat, pana iti rezulta un aluat elastic.

Framanta aproximativ 15 minute acest aluat, apoi pune-l la crescut, langa o sursa de caldura. Lasa-l asa, acoperit cu un prosop curat, pana isi tripleaza volumul.

Intre timp poti pregati umplutura, amestecand nuca macinata, zaharul pudra si aromele.

Alautul crescut se imparte in 4 bucati, care se intind sub forma de foaie. Imparti umplutura pe fiecare foaie, apoi le rulezi si le impletesti cate doua. Iti ies doi cozonaci.

Aseaza-i in tavi tapetate cu hartie de copt, mai lasa-i 15 minute la crescut, apoi da-i la cuptor, la foc mare primele 5 minute, apoi la foc mic.

Este indicat ca inainte sa bagi cozonacii la copt sa ii ungi cu putin ulei deasupra.

Dupa coacere, unge cozonacii cu miere!

Citeste si despre