In ultimul timp pun un accent mai mare pe calitatea hranei din familia noastra. Este destul de scump sa preferi doar anumite produse, si mai ales cele bio care sunt peste puterile noastre salariale. Dar totusi legumele si fructele sunt mai ieftine decat carnea, iar pe unele din ele le avem din gradina proprie.
De aceasta data as vrea sa propun o salata de conopida, pe care si noi am incercat-o pentru prima data acum. Am primit o conopida cadou si sincer nu stiam cum sa o gatesc. Am apelat la rudele mele care mi-au sugerat mai multe retete, printre care si aceasta salata. Este foarte asemanatoare la gust cu salata de vinete, plus ca se prepara si foarte usor si rapid!
Deci avem nevoie de:
- 1 conopida mica (sau jumatate de conopida mai mare);
- cateva linguri de maioneza vegetala;
- o ceapa mare sau doua mici;
- 2-3 foi de dafin;
- jumatate de cub knorr;
- sare si piper dupa gust.
Conopida se curata si se spala mai intai, portionandu-se in buchetele mai mici pentru a fierbe mai repede. O punem la fiert in apa cat sa o cuprinda. Punem in apa de la fiert foile de dafin, si jumatatea de cub knorr.
Cunoastem ca este fiarta, daca putem introduce in ea o furculita cu usurinta. Dupa ce a fiert, o scurgem de apa si aruncam foile de dafin. O lasam putin la racit.
Cand este doar calduta o facem pasta prin blender sau prin masina de tocat. Separat tocam ceapa marunt. Ceapa nu se da prin blender deoarece lasa foarte multa apa si nu mai are acelasi gust (stiu asta din propria experienta ).
Dupa ce am tocat ceapa, o adaugam in pasta de conopida. Adaugam si 5 linguri bune de maioneza. Maioneza o adaugam de obicei dupa gust, deoarece unora le place mai mult, altora mai putin. Adaugam si sare si piper dupa gust, si amestecam totul foarte bine. Punem salata intr-un vas cu capac si o dam la rece pentru cel putin o ora.
Este delicioasa unsa pe paine cu garnitura de rosii sau masline. Cred ca se poate ingheta conpida fiarta si pastrata si pentru iarna, dar eu inca nu am incercat. Urmeaza de acum incolo! Se poate da si la copii peste un an.