Clatitele - Mii de ani de istorie si sute de feluri de a le savura

| | Actualizat: 2014-02-28 16:09:02

Exista dovezi arheologice care desemneaza clatitele cea mai veche si raspandita gustare din cereale, prezenta inca din preistorie. Totusi, prima mentionare a lor asa cum le cunoastem astazi – clatite – apare in anii 1500. Intre timp, clatitele au devenit un desert iubit in toate colturile lumii, preparat dupa sute de retete interesante. La noi, in topul preferintelor a ramas clatita subtire, facuta din faina alba, lapte si oua si umpluta din plin cu dulceata aromata din fructe.

In societatile preistorice, clatita era o fiertura din cereale, coapta rudimentar pe o piatra incinsa. Ulterior, romanii au mai rafinat reteta si mancau clatite mai ales de Lupercalii, sarbatoarea fecunditatii ce avea loc la inceputul lunii februarie in cinstea venirii primaverii si pentru belsugul viitoarelor recolte.

Cand cruciatii au adus din Asia o noua cereala, hrisca, bretonii au transformat-o in ingredient de baza pentru clatite, pe care le-au numit galete (galettes). Popularitatea clatitelor a crescut odata cu inventarea vaselor din fonta (denumite crepiere) iar retetele au devenit, in timp, tot mai sofisticate si ingenioase.

Astazi, clatitele se regasesc in toate colturile lumii, din Europa, SUA, Asia pana in Africa, India si Australia si sunt savurate fie ca aperitiv, fie ca desert.

Clatita dulceata buna asteapta!

Indiferent de reteta aluatului pentru clatite, traditia acestui desert nu poate fi pastrata fara dulceata care le da savoare. Raureni a creat o gama intreaga de dulceturi, preparate cu grija din fructe alese, pe care fanii clatitelor le pot folosi in dulcile lor experimente culinare. 14 sortimente de dulceata, de la cirese amare, gutui, capsuni, zmeura, caise, afine, coacaze, cirese, mure, visine, nuci verzi, trandafiri, struguri si portocale, sunt pregatite sa adauge un strop de aroma fiecarei clatite.

Cu peste 40 de ani de traditie in prepararea legumelor si fructelor, Raureni pregateste fiecare sortiment de dulceata din cele mai bune fructe, culese din livada proprie sau alese de la surse certificate, pe care apoi le prepara cu grija, dupa retete traditionale, asa incat fructele sa-si pastreze cat mai bine aroma si textura.

"La Raureni stim cat de important este sa pui suflet in tot ceea ce faci si sa respecti promisiunile facute. Sloganul nostru "cu drag din natura" este filozofia dupa care ne ghidam si reteta pe care o respectam de fiecare data: fructe alese cu atentie, proaspete, gustoase, mestesug si grija pentru sanatatea celor care ne aleg produsele", spune Adrian Marinoiu, Director Marketing Raureni.

Povestea Raureni

Raureni este unul dintre cele mai cunoscute branduri romanesti, cu o traditie de peste 40 de ani in prepararea fructelor si legumelor dupa retete autentice. De la infiintarea fabricii Raureni, din 1968, brandul a ramas fidel unei singure promisiuni, aceea de a oferi mereu cele mai de pret daruri ale naturii. In 2008, fabrica Raureni este preluata de compania Annabella care investeste in modernizarea liniei de productie pentru asigurarea unui grad inalt de calitate si in dotarea fabricii cu un depozit frigorific. Doi ani mai tarziu, in urma unui proces de rebranding, produsele Raureni imbraca haine noi care vorbesc despre felul in care pregatim fructele si legumele, cu drag din natura.

www.raureni.ro

Facebook Cu drag, Raureni

Crêperie d’Amour

Creperie d’Amour este o clatitarie premium ce se adreseaza cunoscatorilor bucatariei frantuzesti si iubitorilor de gustari si deserturi pregatite in stil traditional, din ingrediente proaspete si naturale, chiar sub ochii consumatorului. Clatitele sunt realizate dupa retete frantuzesti autentice, meniul oferind optiunea de clatite dulci, pregatite cu aluat fin, aromat, de faina alba, si optiunea de clatite sarate, pregatite cu aluat savuros de faina integrala.

Pentru clatitele dulci, Crêperie d’Amour foloseste doar specialitatile de dulceturi de la Raureni.

www.clatitefermecate.ro

Facebook Creperie d'Amour

Citeste si despre