Tort diplomat cu portocale

| | Actualizat: 2012-01-25 17:04:01

Ingrediente

Pentru blat

4 oua la temperatura camerei

1 cana de 250 ml de faina

1 cana de 250 ml de zahar

125 ml ulei

1 lingurita praf de copt

zeama de la 1/2 lamaie

coaja de la 1/2 de portocala

1 pliculet de zahar vanilat

ulei si faina pentru tapetat forma

Pentru crema

 

6 galbenusuri

6 linguri de zahar

200 ml lapte

500 ml frisca batuta

4 lingurite rase de gelatina

o cescuta mica cu apa

Pentru montarea tortului

 

6-8 portocale mari

 

Mod de preparare

 

Blatul

Blatul se poate cumpara sau: se amesteca ouale cu zaharul si zaharul vanilat cu mixerul pana cand creste in volum bine. Se adauga uleiul si se amesteca, apoi se pune faina, coaja de portocala, praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se mai amesteca 2-3 minute.

Se toarna compozitia intr-o cratita cu diametrul de 23-25 cm unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptor la 350°F aproximativ 45-55 minute. Primele 30 de minute nu se deschide usa cuptorului.

Se verifica daca este copt cu o scobitoare. Daca o infigeti in mijloc si iese curata inseamna ca este facut.

Crema

 

Se amesteca apa fierbinte cu gelatina pana se dizolva. Cele 6 galbenusuri, zaharul si laptele se pun intr-o craticioara la foc mic si se amesteca continuu pana se ingroasa si se topeste zaharul.

Peste crema se adauga gelatina dizolvata. Se lasa sa se raceasca. Cand este rece se adauga frisca batuta si se amesteca cu grija.

Se da la frigider aproximativ o ora.

Montarea tortului

Se storc 2-3 portocale. Se cojesc 4-5 portocale si se taie in rondele de 4-5 mm. Se imbraca cratita in care ati copt blatul in folie de plastic (daca aveti o cratita cu diametrul mai mare cu 1-2 cm fata de cea in care ati copt blatul folositi-o pe aceea).

Blatul se taie pe orizontala in trei felii egale.

Se pun felii de portocala pe fundul si peretii cratitei. Se pune crema cat sa le acopere bine, avand grija ca toate gaurelele sa fie bine umplute cu crema.

Se imparte crema ramasa in 2 parti egale.

Peste portocale se pune o felie de blat si se insiropeaza cu suc de portocale amestecat cu zahar – daca portocalele sunt prea acre.

Se pune crema, blatul insiropat, crema si ultima felie de blat.

Se acopera cu celofan si se tine la frigider minim 2 ore. Se pune platoul peste tort, se acopera si se rastoarna. Se dezveleste de celofan si se mananca. J

Reteta recomandata si gatita de getutica.

Citeste si despre