Diversificarea alimentatiei se incepe diferentiat in functie de tipul de lapte pe care l-a primit copilul. La copiii alimentati natural (alaptati la san), diversificarea incepe la 6 luni, iar la cei hraniti cu biberonul de la 4-5 luni.
Legume si carne
In general, se introduc mai intai legumele sub forma de piure, alcatuit in principal din radacinoase (morcov, telina, radacina de patrunjel, pastarnac), dovlecel. Copilului i se dau cantitati crescute progresiv, de la una-doua lingurite in prima zi, se creste zilnic cu una-doua lingurite, pana cand, dupa doua saptamani se ajunge la 120-130 de grame de piure.
Piureul de legume nu este foarte bine acceptat de copii, de aceea se incepe cu el cand copilul nu are multe experiente gustative. Atunci se poate incerca amestecarea piureului cu o masura de lapte praf sau, pentru cei care prefera gustul de acru, in piure se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie.
Bebelusul va primi masa de piure de legume intre orele 12:00 si 16:00.
Dupa cele doua saptamani se introduce carnea, fiind recomandata carnea de pui sau de vita, pornind de la 5-10 grame pana se ajunge la aproximativ 30 de grame de carne pe zi. La inceput, cand cantitatile sunt mai mici, masa se poate completa cu lapte.
Fructe
O data cu carnea se poate incepe si introducerea mesei de fructe, pe care copilul o primeste intre 9:00 si 11:00 dimineata. Cantitatea creste progresiv dupa acelasi principiu ca in cazul piureului de legume.
De asemenea, masa de fruct se completeaza cu lapte cand cantitatea de piure este mica. Mamicile pot alege fructe in functie de sezon: toamna-iarna pot alege mere, banane, pere, iar vara-toamna alaturi de acestea pot adauga piersici, caise.
Cand se incepe introducerea alimentelor este bine sa nu se faca amestecuri de fructe pentru a testa gustul copilului si pentru a-i oferi experinte gustative. Este bine ca el sa distinga gustul de mere, de banane sau de piersici.
Iaurtul si branza dulce
Atat branza dulce cat si iaurtul se introduc in alimentatie dupa 6 luni, iar de regula se incepe cu branza dulce. Pentru a fi mai usor acceptata de catre copii, branza dulce poate fi combinata cu mar copt sau crud, piersica si mai tarziu cu banana.
Danonino branzica natur este un produs dezvoltat special pentru copiii din Romania, pentru a acoperi nevoile nutritionale ale acestora. Mai exact, este imbogatita cu calciu si vitamina D, nu contine zahar si este facuta din ingrediente 100% naturale: 65% branza si 35% iaurt.
Cateva reguli simple
Este foarte important ca micutului sa-i fie foame in momentul mesei si atunci va primi hrana cu placere. La inceput, copiii au tendinta sa scoata alimentele din gurita si atunci parintii cred ca refuza masa. Ceea ce este gresit pentru ca ei de fapt nu stiu sa inghita, fiind obisnuiti cu procedura de supt.
Pentru a-i invata sa inghita, lingurita cu piure trebuie pusa in a doua parte a limbii astfel incat bolul alimentar sa fie aproape de baza limbii. Copilul trebuie pozitionat la un unghi de 45 de grade pe plan inclinat astfel incat mancarea sa alunece usor.
Dupa 6-7 luni
Dupa 6-7 luni, se introduc si alte alimente, precum galbenusul de ou, biscuitii, ficatul de pui sau se pot face combinatii intre alimente, in functie de gustul si preferintele copiilor.
Mai tarziu pot aparea in meniu fasolea verde, broccoli, conopida, cartoful, combinate in functie de imaginatia fiecarei mame. De la 7-8 luni, alimentele nu mai trebuie pasate, iar copilul trebuie incurajat sa mestece.
Pentru mai multe articole, acceseaza sectiunea Danonino, branzica natur.