Tranzitul intestinal al copilului poate fi imbunatatit cu ajutorul retetelor bogate in fibre. Astfel se evita probleme recurente si suparatoare precum constipatia. In plus, fibrele stimuleaza cresterea bacteriilor benefice din tractul digestiv, ducand la o imbunatatire a starii generale de sanatate.
Este important ca fiecare parinte sa retina ca o dieta sanatoasa este cea care satisface nevoile energetice si metabolice zilnice. Prin urmare, este foarte important sa nu existe deficite nutritionale in alimantatia copiilor, in special in faza de crestere. In caz contrar, buna functionare a organismului ar putea fi compromisa, iar riscul de imbolnavire creste.
Iata doua retete bogate in fibre sanatoase pe care copilul tau le va adora!
1. Bananabread cu nuci
Bananabread este favorita copiilor. Acesta nu numai ca reuseste sa furnizeze suficiente fibre, dar si alte elemente cheie pentru metabolism, cum ar fi acizii grasi omega-3. S-a demonstrat ca aceste lipide contribuie la prevenirea bolilor inflamatorii.
Ingredientele necesare:
- 125 de grame de faina de porumb
- 125 de grame de faina integrala
- 120 de grame de zahar brun
- 3 banane
- 3 linguri de unt
- 125 de grame de nuci
- 25 de grame de curmale
- 1 ou
- 1 lingurita de praf de copt
- Sare
Mai intai se curata bananele si se taie felii. Se pun la prajit intr-o tigaie, impreuna cu untul, pana se inmoaie.
In acelasi timp, se amesteca intr-un castron faina, praful de copt, zaharul si sarea. Apoi se toaca nucile si curnalele marunt si se adauga peste faina. Se amesteca pentru omogenizare.
Cand bananele se racesc se amesteca cu oul si se adauga in castron. Se amesteca bine cu mana pana obtii o compozitie omogena.
Se pune aluatul obtinut intr-o tava tapetata cu unt si faina si se coace timp de 40 de minute la 180 de grade. Se lasa sa se racceasca inainte de a fi servita. Este ideala pentru micul dejun, cand poate fi servita cu iaurt si/sau fructe de sezon.
2. Terci de ovaz cu mere si banane
Fulgii de ovaz sunt una dintre cerealele de cea mai buna calitate care pot fi introduse in alimentatie. Acesta contine un tip de fibre solubile, beta-glucani, care sunt foarte benefice pentru organism. Acestea servesc drept substrat energetic pentru bacteriile care traiesc in intestine, ceea ce are un efect pozitiv asupra microbiotei, potrivit unui studiu publicat in The Journal of Nutritional Biochemistry.
De data aceasta veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 100 de grame de fulgi de ovaz
- 1/2 litru de lapte de migdale (sau apa)
- o banana
- un mar ras
Mai intai, puneti ovazul intr-un bol si spala-l in apa rece. Acest lucru va elimina orice impuritati.
Intr-o cratita s e adauga apa sau laptele de migdale si se lasa la incalzit. Cand incepe sa clocoteasca se adauga fulgii de ovaz.
Se lasa pe foc pana cand ovazul absoarbe aproape tot lichidul. In tot acest timp se amesteca foarte bine. Stinge apoi focul si adauga banana pisata. Amesteca bine si lasa-l sa se racoreasca doua-trei minute, apoi adauga marul ras.
Se consuma la temperatura camerei vara, sau caldut, iarna.
FOTO: freepik.com