Uleiul de peste in alimentatia copilului, mai este necesar?

| | Actualizat: 2014-03-17 17:16:09

Pestele, dar si uleiul din acesta, reprezinta una dintre putinele surse de vitamina D existente in alimentatie. De pe vremea bunicii, parintii aveau tendinta sa dea bebelusilor si copiilor cate o portie zilnica de o lingurita de ulei de peste zilnic pentru sanatatea acestuia. Chiar daca acestia consumau peste, toate beneficiile se regaseau doar in pestele gras, mai putin introdus in alimentatia lor. Acum au aparut si suplimentele. Mai este nevoie astazi sa dai asa ceva micutului? Si daca da, poti inlocui uleiul cu suplimentele?

Beneficiile uleiului de peste la bebelusi si copii

Acizii grasi Omega 3

Acizii grasi Omega 3 se regasesc din plin in peste si in fructele de mare. Acestia sunt esentiali pentru functionarea si sanatatea fiecarui organ al bebelusului, de la piele pana la ochi si creier, spun pediatrii. Acestia ajuta copilul sa:

  • fie mai inteligent;

  • sa aiba o vedere mai buna;

  • sa aiba un organism puternic, rezistent la virusuri si bacterii;

  • combata aparitia ezemelor.

Vitamina D

Vitamina D joaca un rol esential in cresterea si sanatatea copiilor. Este una dintre vitaminele problematice cand vine vorba de aportul ei din surse externe. Copiii detin in organism vitamina D care este activata de expunerea la razele ultraviolete ale soarelui. Insa copiii au in general un acces redus la soare si mai mult decat atat, timpul petrecut de ei afara nu este suficient pentru a activa doza zilnica necesara din aceasta vitamina.

Ea asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele, permite absorbtia mineralelor in intestin, intareste sistemul imunitar si regleaza ritmul cardiac. Insa cel mai important este ca previne rahitismul la copii (boala caracterizata pe lipsa de calciu). 

Vitamina A

Este o alta vitamina continuta din plin de uleiul de peste (in special obtinut din cod) cu un rol esential in sanatatea copilului. Este o vitamina indispensabila vederii si fortificarii sistemului imunitar, dar si dezvoltarii si cresterii sanatoase a copilului.

Sub ce forma dai copilului ulei de peste si de la ce varsta?

Specialistii sustin ca uleiul de peste este un produs excelent pentru copii, nutrientii continuti de el fiind obligatorii in dezvoltarea lui. Prin urmare, il poti folosi in continuare in alimentatia copiilor. Daca este prea gretos pentru a fi inghitit in stare lichida, poti opta pentru administrarea sub forma de capsule. Este indicat inainte sa ceri sfatul pediatrului cu privire la consumul lui de catre copii.

 

Specialistii sustin ca cel mai bine este ca micutii sa isi procure toate aceste elemente nutritive din alimentatie. Totusi, multi copii au carente de acizi grasi Omega 3 pentru ca nu mananca suficient peste sau oua, care sunt surse principale ale acestora. Nici vitamina D nu exceleaza prea mult in organism, sursele alimentare care o contin fiind reduse semnificativ.

Trebuie sa dai suplimente de ulei de peste copiilor – sub forma lichida pentru bebelusii pana intr-un an si mestecabila sau capsule pentru cei mai maricei - care au fost testate si avizate ca fiind fara metilmercur.

Daca cresti un copil vegetarian, este cu atat mai indicat sa ii dai copilului suplimente pe baza de ulei de peste, pentru ca alimentatia vegetala nu procura doza suficienta din niciunul dintre nutrientii regasiti in uleiul de peste gras.

Desi multi evita consumul de peste in alimentatia bebelusilor pana la varsta de 1 an (fara justificare), uleiul nu are acelasi efect in organism precum consumul de peste. Potentialul alergic pe care-l poate avea consumul de peste in alimentatia bebelusilor nu consta in niciunul din componentele continute de uleiul de peste. Sfatuieste-te cu medicul care se coupa de copilul tau pentru a obtine mai multe informatii in acest sens.

Citeste si despre