Din tainele artei culinare

| | Actualizat: 2011-12-04 17:15:03

O buna gospodina trebuie sa stie ca:

1. se poate evita lacrimarea la curatatul cepei taindu-se mai intai cu acelasi cutit un morcov sau stergandu-se in prealabil lama cutitului cu paine proaspata sau stropindu-se ceapa cu otet.

2. inainte de taierea verdeturilor pe tocatorul de lemn, acesta se va opari pentru ca lemnul umflandu-se, sa nu absoarba sucul plin de vitamine.

3. se poate evita "prinderea" laptelui de fundul vasului in timpul fierberii, ungandu-se in prealabil vasul cu apa rece.

4. supa tulbure se limpezeste adaugand cateva coji de oua bine spalate atunci cand este gata.

5. ciupercile raman albe dupa prepararea lor, daca se picura peste ele, imediat dupa ce au fost curatate si spalate, suc de lamaie.

6. maioneza taiata se repara adaugand o lingura cu apa clocotita peste o cantitate mica de maioneza taiata, in care se incorporeaza treptat restul maionezei.

7. parjoalele, pestele sau snitele, de obicei prajite in bucati mai groase, se prepara la foc mai slab pentru a evita ramanerea in interior, a unei zone crude, nepatrunse de caldura.

8. pentru a evita caderea albusului si deci nereusita unui sufleu, adaugarea cantitatii de albus la compozitia rece, se face treptat.

9. sufleurile se coc la o temperatura care va creste treptat dupa primele 10 minute, se va evita deschiderea cuptorului in timpul coacerii.

10. raspandirea mirosului de varza in bucatarie se atenueaza, daca se aseaza o bucata de paine inmuiata in vin pe capacul cratitei.

11. cantitatea de dulceata preparata odata este bine sa nu depaseasca 2 kg.

12. dulceata de fructe mici se fierbe la foc viu, iar cea de fructe carnoase, intregi, la foc mai lent, mentinand aceeasi temperatura in timpul fierberii.

13. fazele cele mai importante ale prepararii dulcetilor sunt determinate de legarea siropului care este "putin legat" cand la suprafata apar primele bule mici si uniforme; este "legat" cand clocoteste inabusit, greu; este "foarte legat" cand picaturile de sirop turnate in apa rece, se intaresc ca margelele.

14. dulceturilor zaharisite li se reface consistenta daca se introduce borcanul intr-un vas de apa a carei temperatura creste treptat.

15. prinderea checului cald de cutit se evita daca se inmoaie lama cutitului in apa fierbinte.

16. lipirea de cutit a tortului cu crema se evita daca se introduce in apa rece lama cutitului inainte de taierea feliilor.

17. vanilia se poate folosi cu economie, taind batonul in bucati mici si pastrandu-l in putin alcool, intr-o sticla.

18. lamaia taiata in felii se poate pastra pe o farfurioara acoperita cu o ceasca.

19. pentru a evita aglomerarea si umezirea sarii, se introduc cateva boabe de orez in solnita.

20. petele de fructe de pe degete se curata cu otet.

21. petele de zarzavat de pe maini se indeparteaza folosind un amestec de pudra de amidon si glicerina.

 

Domnica Ioana Lazar
Noiembrie 2005

Citeste si despre