O aniversare in familie

| | Actualizat: 2005-11-29 15:16:09

Aniversarea este un moment deosebit. Daca intalnirea are loc dupa amiaza, se va aranja un bufet cu gustari si dulciuri variate, un vin bun si bauturi racoritoare.

Bufetul se poate aranja pe masute mici, preparatele fiind asezate pe platouri astfel incat fiecare invitat sa se serveasca singur, avand farfurioare, tacamuri si servetele la dispozitie.

La aperitive se poate servi tuica, bere sau vinuri albe usoare, iar la masa bauturi conform dorintelor, important este sa nu se abuzeze de alcool sub nici o forma.

La masa se invita atatea persoane cat au loc comod la masa. Gazda va avea grija ca masa sa fie corect aranjata cu tacamuri corespunzatoare bucatelor ce se vor servi. Locurile principale ale mesei sunt ocupate de sarbatorit sau din curtoazie de persoana cea mai in varsta.

Lumanarile, florile sau o crenguta verde dau o nota sarbatoreasca mesei.

Meniurile

- 5 feluri: supa (aperitive), peste, friptura, legume, dulciuri

- 6 feluri: supa (aperitive), peste, mancaruri reci, friptura, legume, dulciuri;

- 7 feluri: supa (aperitive), peste, mancaruri reci, friptura de pasare, friptura de vanat, legume, dulciuri.

Alegerea bauturilor

Marele nostru umorist Al. O Teodoreanu, spunea: "Vinurile si mancarurile sunt sortite sa-si sporeasca reciproc calitatile. Dar intre vinuri si mancaruri se stabilesc nu numai mutuale si spontane simpatii, ci si inconciliabile aversiuni. Numai un infirm al gustului de pilda, ar fi in stare sa toarne pe gat un vin aspru si sec dupa o baclava sau un vin rosu capitos dupa o scrumbie de mare sau un crustaceu. Si nu e nevoie sa fii un mare initiat in subtilele arcane ale pivnitei si bucatariei, pentru a sti ca e o regula generala ca in succesiunea vinurilor la o masa sa pornesti de la sec spre dulce, de la slab la puternic, de la tanar spre batran.
Asta nu-i destul. E un punct de reper, nu o solutie."

-la aperitive: vinuri albe, seci, usoare;

-la ciorbe si borsuri: nu se recomanda vinuri;

-la legume se servesc vinuri albe seci sau demiseci;

-ciupercile se servesc cu vin demisec;

-pestele se serveste cu vin alb;

-pasarile grase: vinuri rosii vechi;

-pasari slabe: vinuri seci, vechi, de calitate aleasa;

-carne de vaca si de porc: vin rosu sec;

-vanatul: vinuri rosii vechi;

-branzeturile: vinuri rosii, seci;

-prajituri si dulciuri: vinuri dulci sau dulci aromate.

Vinurile albe se servesc tinand sticla cu mana dreapta, iar cele rosii se servesc fiind asezate intr-un cos special.

Pentru vinurile albe, se folosesc pahare cu picior de tip lalea, iar pentru cele rosi tot pahare cu picior, dar mai scurte si mai largi.

Vinurile albe seci se servesc la temperatura de 8-12 grade C, cele rosii la 16-20 grade C, iar vinul desert la 16-18 grade C. Sampania nu va depasi temperatura de 7 grade C.

Domnica Ioana Lazar

Noiembrie 2005

Citeste si despre