Aperitive

| | Actualizat: 2005-11-11 14:44:30
Ingrediente

1/2 kg brinza sau cas de oaie proaspat, 50-100 ml bere, 100 ml smintina, 4-5 sardele, chimen, ceapa, sare.

Mod de preparare

Brinza se marunteste cu furculita, casul se trece prin masina de tocat, se adauga berea, smantina, sardelele, o lingurita rasa de chimen macinat si ceapa rasa; compozitia se amesteca bine si se sareaza dupa gust. Compozitia se serveste in aceeasi zi, aranjata pe platou, ornata cu masline si gogosari.

Aperitiv din branza de vaci


  

Ingrediente

1/2 kg brinza de vaci, 150 g smintina proaspata groasa, chimen, ceapa

Mod de preparare

Brinza se freaca bine cu dosul furculitei, pe marginea farfuriei, ca sa se marunteasca, amestecindu-se apoi cu smintina. Smintina se poate inlocui cu maioneza. Pentru gust si aroma se poate adauga 1-2 lingurite cu ceapa rasa fin sau numai cozi de ceapa verde taiate marunt si frunze de marar sau patrunjel taiate marunt.

Se aranjeaza pe platou, ornata cu felii de rosii, ardei grasi, ridichi rosii de luna. In brinza preparata cu smintina se pot adauga o lingurita de chimen, pisat bine cu piulita, sau macinat prin masina de piper si un virf de lingurita de boia dulce sau 1/2 lingurita cu pasta de ardei. Din acest preparat se pot face si sandvisuri.

Cartofi frantuzesti


  

Ingrediente

700-800 g cartofi, 4 oua, 200-300 ml smantina, 50 g unt, 30 g pesmet, sare.

Mod de preparare

Cartofi de marime mijlocie, bine curatati si necuratati de coaja se fierb acoperit cca 30 min, in apa clocotita cat sa-i cuprinda. In apa se pune o lingurita de sare ca sa nu se zdrobeasca. Dupa ce s-au fiert se taie in felii de cca 1/2 cm.

Ouale se pun intr-un vas si se fierb cu o lingurita de sare cca 5-6 min, apoi se curata de coaja. Intr-un vas de 1-2 l uns bine cu unt se pune jumatate din cantitatea de cartofi. Peste cartofi se pun 2 oua taiate felii rotunde presarand cu o jumatate de lingurita de sare fina. Se procedeaza la fel si cu jumatatea de cartofi, oua si sare.

Deasupra se distribuie jumatate din cantitatea de smintina, pesmetul care a fost infierbantat, un minut cu untul. Preparatul se introduce in cuptor sa se infierbante cu 15 min, inainte de servire. Dupa ce s-a scos din cuptor se pune restul de smantina.

Preparatul se serveste ca fel intai sau ca fel doi asociat cu salata verde sau cu salate. Se poate servi si ca garnitura la fripturi calde de orice fel.

Cascaval la capac


  

Ingrediente
100-150 g cascaval, unt sau untdelemn, lapte, faina.

Mod de preparare
Cascavalul se taie in felii de 1 1/2 cm grosime. Feliile se inmoaie in lapte, se trec bine prin faina, apoi inca o data abundent prin lapte si faina (prin lapte se trec ca sa se lipeasca mai bine faina, care va forma o crusta la suprafata cascavalului si astfel nu se va lipi de tigaie.

Se poate face din faina si putin lapte o compozitie ca de clatite, care sa acopere in strat subtire feliile de cascaval bine scurse, luate cu furculita, se vor trece prin faina). O tigaita numai pentru o persoana se pune la foc mic sa se infierbante 3-4 minute, fara grasime; se pun, apoi, 25 g unt sau untdelemn si, dupa cateva secunde, se aseaza feliile de cascaval. Se acopera cu un capac si se lasa sa se prajeasca 2-3 minute, apoi se trece cu lama cutitului pe sub ele si se intorc, lasand sa se prajeasca si pe aceasta parte 2-3 minute, ca sa se inmoaie bine. Se servesc imediat, altel se vor intari. Se mananca direct din tigaita, de aceea se pregatesc separat pentru fiecare persoana.

Cascaval pane


  

Ingrediente
100-150 g cascaval, unt sau untdelemn, lapte, faina.

Mod de preparare
Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati potrivite. Feliile se trec prin lapte sau apa si apoi prin faina, ou (bine batut cu furculita pana cand se face putina spuma) si la urma prin pesmet. Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala (potrivita dupa cantitatea cascavalului) se infierbanta, 3-4 minute, la foc mic (nu direct pe flacara). Se pune untdelemn cat sa o acopere in strat subtire (2-3 mm) si imediat se aseaza feliile de cascaval care se prajesc pe ambele parti, pana ce se rumenesc si cascavalul se inmoaie. Se servesc imediat, altfel se vor intari.

Pofta Buna!

Chiftele de carne


  

Ingrediente
1/4 kg carne, 50 g franzela, 50 g ceapa, 3-4 catei de usturoi, un ou, piper, patrunjel sau marar, untdelemn, sare fina

Mod de preparare
Carnea se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga oul crud, un varf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine.

Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbanta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm. si imediat se aseaza chiftelele unele langa altele, cate incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta. Cand sunt gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte.

Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite. Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu salata de cartofi cu ceapa, cu fasole batuta, varza calita, mincaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de macris, iar reci cu ardei, rosii, ridichi.


Pofta Buna!

Ciuperci cu maioneza


  

Ingrediente
1 Kg ciuperci, sare, 250-300 g maioneza, 100-150 ml smantina groasa, marar, patrunjel.

Mod de preparare
Dupa ce s-au curatat, ciupercile se fierb acoperite, circa 30 minute, in 1/4 l apa clocotita, impreuna cu o lingurita rasa de sare, o foaie de dafin, 50 ml vin alb sec, pina cand se inmoaie bine, apoi se scurg de apa in strecuratoare, unde se lasa sa se raceasca. Maioneza obisnuita se amesteca cu smantina, potrivindu-se gustul ca sare, acreala si mustar, ca sa fie mai picanta. Pentru aroma, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt si, facultativ, putina ceapa rasa fin, apoi se amesteca cu ciupercile bine scurse. Salata se aseaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari, sau se presara numai cu patrunjel taiat marunt.


Pofta Buna!

Ciuperci cu marar


  

Ingrediente
1/2 Kg ciuperci, 100 ml untdelemn, o lingurita cu varf marar taiat marunt, o ceapa, 1/4 suc de rosii, piper, sare

Mod de preparare
Ceapa taiata marunt se caleste in tot untdelemnul, 4-5 minute, cu o jumatate lingurita cu sare, la foc mic, pana cand scade apa ce o lasa si devine lucioasa, se adauga apoi ciupercile, sucul de rosii si un varf de cutit piper, lasandu-le sa fiarba la foc mic, acoperite, 30-40 minute si adaugand putina apa pana ce se moaie.

Cind ciupercile sunt fierte, sosul scazut numai cat sa le cuprinda si untdelemnul la suprafata, se adauga mararul si se sareaza dupa gust si, facultativ, se pun cateva picaturi de zeama lamiie. Se servesc reci, ca fel intai.


  Pofta Buna!

Coltunasi cu branza


  

Ingrediente
Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: 1/4 kg brinza telemea, un ou, 50 g unt, 200 ml smintina, 25 g faina, marar.

Mod de preparare
Se sparg ouale intr-un castron, se amesteca cu untdelemnul, apoi se pun faina si grisul cu care se amesteca si se framanta cu mana indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pina cand nu mai necesita faina. Se aseaza aluatul pe masa, sau pe foaia de nailon, presarata cu putina faina. Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se intinda mai usor. Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.

Branza telemea, desarata 2-3 ore in apa rece si scursa bine, se rade prin razatoare sau se zdrobeste bine cu furculita, apoi se amesteca cu oul, faina, mararul si se imparte pe patrate. De asemenea, se pot amesteca 150 g branza de vaci cu 50-100 g branza telemea, la care se adauga oul, faina, mararul verde sau uscat. Patratul se indoaie peste umplutura in forma de triunghi; marginile se preseaza bine, ca sa nu se desfaca la fiert. Se fierb la fel ca si coltunasii cu carne, lasandu-i in apa 15 minute, dupa ce s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; apoi, se strecoara fara sa se limpezeasca. Se aseaza intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cu smantana deasupra. Vasul se introduce in cuptor, cu 10 minute inainte de servire. Coltunasii se servesc ca intrare, in loc de supa sau ciorba.

   Pofta Buna!

Conopida cu maioneza


  

Ingrediente
600-800 g conopida, 300 g maioneza, 100 ml smantana, marar, patrunjel.

Mod de preparare
Conopida se fierbe si se strecoara. Maioneza obisnuita se amesteca facultativ cu smantana, potivindu-se gustul cu sare, acreala si mustar, ca sa fie mai picanta, dupa care se amesteca usor cu conopida, prin rasturnare, ca aceasta sa nu se deformeze.

Pentru aroma, se pune neaparat in maioneza marar taiat marunt. Se aranjeaza pe platou si se presara cu marar sau patrunjel taiat marunt.
  

   Pofta Buna!

Cornuri umplute cu sunca, parizer, salam

Cascaval cu ciuperci


  

Se ia o roata mica de cascaval afumat
Se decupeaza mijlocul lasandu-se un perete de 2 cm.
Se aseaza roata decupata intr-o foaie de staniol. Se ridica foaia de staniol pe langa peretii de cascaval
Se umple golul de cascaval cu cuperci, mici bucatele de sunca si condimente dupa gust.
Se strange folia de aluminiu si se baga la cuptor
Dupa cca. 10 min. se scoate si se lasa la racit. Se taie felii si se aseaza in farfurii cu o garnitura verde

Aperitiv cu branza si ceapa


  

Ingrediente:
200 gr. branza de vaca, 1 ceapa mica, 1/2 telina mica, sare, masline

Mod de preparare:
Branza se freaca bine, se adauga ceapa fin tocata, telina cruda rasa si sare. Daca branza de vaca este prea uscata, se adauga 1-2 linguri de lapte dulce Se garniseste cu masline.

Aperitiv de primavara


  

Ingrediente:
500 g braza de vaca, 2 linguri de smantana, 3-4 cepe verzi, o legatura de marar verde, o legatura de pantrunjel verde

Mod de preparare:
Braza de vaci se freaca bine cu smantana si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.

Ceapa verde, patrunjelul si mararul se taie marunt apoi se amesteca cu branza de vaci si smantana.

Se orneaza cu felii de ardei si rosie

Ardei umpluti cu branza


  

Ingrediente:
4 ardei frumosi, 200 gr. branza telemea, 50-100 gr. branza de vaci, 50 gr. unt, 1 ceapa, 1 lingura marar tocat, 1 rosie

Mod de preparare:
Se spala ardeii, se scot cotoarele, se scutura bine de seminte, se spala din nou si se asaza pe un servet curat sa se scurga bine.

Branza telemea rasa se amesteca cu branza de vaci si untul, frecand cu o lingura de lemn pana se obtine o pasta omogena. Se amesteca apoi cu mararul sau cu ceapa si se umplu ardeii.

Ardeii se pun in frigider, pentru ca sa se intareasca umplutura. Cand se servesc, se taie in 4-5 felii, pe latime.

Se asaza pe o farfurie si se garnisesc cu felioare de rosii.

Barcute din andive


  

Ingrediente:
andive, sunca, branza de vaci si/sau urda moale, masline.

Mod de preparare:
Se spala andivele si se sterg. In robot se amesteca pana devine ca o crema brinza cu sunca taiata bucatele.

Se umplu frunzele de andive cu crema astfel obtinuta si se decoreaza cu masline fara samburi.

Bastonase din cascaval


  

Ingrediente:
220 g faina, 140 g faina de cartofi, 110 g unt sau margarina, 1/2 lingurita bicarbonat, 1 lingurita zeama de lamiie sau otet, 110 g cascaval ras, 85 g lapte amestecat cu smintina, 1 ou, putina sare

Mod de preparare:
Se freaca bine untul cu oul, apoi se adauga laptele cu smantana, bicarbonatul dizolvat in zeama de lamiie sau otet, sarea, cascavalul ras si se amesteca adaugind si faina de cartofi.

Se framanta cu faina de grau un aluat, se aduna in forma de minge si se lasa sa se odihneasca 30 minute. Din acest aluat se ia cite putin si se formeaza bastonase lungi de 1-5 cm, de grosimea unui creion.

Se asaza in tava lasind intre ele un spatiu liber de 1 cm. Se coc la foc potrivit.

Chec aperitiv cu jambon si ardei gras


  

Ingrediente:
faina 100 gr, 4 oua, cascaval ras 100 gr, jambon taiat cuburi 200 gr, 1 pahar de vin alb sec, 1 ardei gras (sau 2 mai mici) taiat cubulete, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura unt, sare, piper, un pachetel de praf de copt

Mod de preparare:
Se amesteca cele 4 oua bine, se adauga uleiul de masline si vinul si se amesteca pana se obtine un amestec omogen. Se adauga cascavalul si faina, se adauga bicarbonatul, sarea si piperul. Se amesteca bine.

Se adauga jambonul si ardeiul gras - se amesteca totul. Se unge cu unt o tava de chec, se tapeteaza cu faina, se pune la copt 45 minute la temperatura de 210 °C!

Citeste si despre