Preparate din legume

| | Actualizat: 2005-12-05 14:18:02


 

Ingrediente
1 kg ardei grasi; sos alb: 75 g unt sau margarina, 60 g faina, 500 ml lapte, 100 g branza telemea, zeama sau sare de lamiie, marar sau patrunjel tocat; 50-100 g branza telemea sau cascaval ras.

Mod de preparare
Ardeii mai grasi si drepti se coc si apoi se curata. Dupa ce s-au curatat, se taie in felii late si se asaza in strat subtire in vasul uns cu unt.

Se pregateste sosul alb. Sosul nu se sareaza pentru ca ardeii au absorbit sare suficienta, cand au fost presarati dupa ce s-au copt. Se acreste putin si se aromeaza cu marar sau patrunjel taiat marunt, apoi se desearta peste ardei, presarandu-se cu brinza rasa.

Se infierbanta la cuptor cu 10 minute inainte de servire.

Pofta buna!

Budinca de conopida


  

Ingrediente
1 kg de conopida, 100 g franzela, 150 ml lapte, 100-150 g branza telemea, 100 g unt, 200 ml smantana, 50 g faina, 4 oua mari sau 5 oua mijlocii.

Mod de preparare
Conopida, taiata in buchetele si curatata de coaja, se fierbe 15 minute in apa clocotita cu putina sare, se strecoara si, rece, se trece prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata in lapte, nestoarsa; la tocatura se adauga smantana, faina, galbenusurile, untul topit, mararul taiat marunt si brinza nedesarata si rasa, amestecandu-se bine; apoi se adauga albusurile batute spuma si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare de jos in sus.

Compozitia se desearta intr-o cratita unsa bine cu margarina solida si tapetata cu pesmet. Se coace 40-50 minute in cuptorul bine incins, in tava cu apa fiarta, introdusa din timp in cuptor. Nu se deschide cuptorul 20 minute.

Cand este coapta, budinca se rastoarna pe platou si se serveste fierbinte, ca fel intai, sau ca garnitura la friptura de orice fel.

Pofta buna!

Ciuperci scazute


  

Ingrediente
1/2 ciperci, 50 g unt, o lingurita cu varf cu marar sau patrunjel, zeama de lamaie, o lingurita vegeta cu sare, un varf de cutit de piper.

Mod de preparare
Ciupercile bine spalate, taiate in felii mai mari se innabusa in unt, acoperite, la foc mic pina se inmoaie si apa lor scade; daca nu s-au inmuiat se mai adauga apa.

Cind sint gata se adauga vegeta sau sare si piper dupa gust, marar si patrunjel amestecindu-se de citeva ori ca sa-si insuseasca mai bine aroma, apoi se iau la o parte si se acresc dupa gust cu zeama de lamiie.

Se servesc calde sau reci ca fel intai sau asociate cu piure de cartofi.

Pofta buna!

Icre de fasole


  

Ingrediente
200 g fasole, 100 ml ulei, zeama de lamaie, ceapa, mustar, sare.

Mod de preparare
Fasolea se fierbe, dupa ce a fiert se scurge apa si, cat este fierbinte, se zdrobeste bine cu zdrobitorul de piure, apoi se trece prin sita ca sa se obtina un piure fin.

Acesta se freaca cu furculita, adaugand uleiul in fir subtire. Se pune sare fina si se acreste, dupa gust, cu zeama de lamaie si cu o lingurita de mustar, batand cu furculita pana se albeste si devine spumos; dupa aceea se pune o lingurita de ceapa rasa fin.

Pentru a imita mai bine icrele adevarate, se pot adauga citeva sardele impreuna cu uleiul in care au fost conservate frecandu-se pina cand se omogenizeaza compozitia. Se servesc ca fel intai.

Pofta buna!

Legume cu sunca sau parizer


  

Ingrediente
500-800 g legume fierte, 150 g sunca sau parizer, 200 ml smantana, 50 g unt, 50 g cascaval.

Mod de preparare
Intr-un vas la foc se pune jumatate din cantitatea de legume fierte si strecurate.

Peste ele se prepare sunca sau parizerul taiat in patratele urmate de jumatate din cantitatea de legume, smantana si untul taiat in bucatele.

Vasul se introduce in cuptor sa se infierbante legumele cu 10 minute inainte de servire.

Pofta buna!

Plachie de fasole boabe


  

Ingrediente
250 g fasole boabe, 2 cepe, 100 ml ulei, 2 ardei grasi, 250 ml suc de rosii, 50 ml vin, 2-3 catei de usturoi, cimbru, frunze de marar si patrunjel, sare.

Mod de preparare
Fasolea se pune la fiert, iar in acest timp se pregateste sosul. Ceapa taiata in felii subtiri se caleste in tot uleiul cu o lingurita rasa de sare la foc mic pina cand scade apa si devine lucioasa, adaugand apoi vinul, sucul de rosii si celelalte arome dupa gust si lasandu-se in continuare la foc mic pina se inmoaie bine.

Cand fasolea este fiarta si apa scazuta pina la nivelul ei, se desearta sosul peste ea adaugand usturoiul si amestecand usor sa nu se striveasca boabele si potrivind gustul cu sare.

Se lasa la cuptor 10 min ca sa se formeze sosul si sa se ridice uleiul. Plachia se serveste rece ca fel intai.

Pofta buna!

Salata de rosii


  

Ingrediente
1/2 kg de rosii, 1-2 linguri de untdelemn, sare, 3-4 catei de usturoi, marar sau patrunjel taiat marunt.

Mod de preparare
Rosiile tari si proaspete se taie in felii de 1 1/2 cm grosime, ceapa se taie in felii subtiri, usturoiul se taie marunt si toate se amesteca in salatiera si se presara cu marar sau patrunjel.

In momentul servirii, se presara cu sarea si se stropeste cu untdelemnul si, facultativ, cu zeama de lamaie sau otet. Se poate pregati fara ceapa si usturoi. Se serveste ca acritura sau ca fel intai.

Pofta buna!

Spanac cu maioneza


  

Ingrediente
1 kg spanac, 300 g maioneza, 100 ml smantana, 100 g branza telemea.

Mod de preparare
Spanacul curatat se fierbe 20 minute in 200 ml apa clocotita impreuna cu 1/2 lingurita de sare, apoi se pune in strecuratoare, unde se lasa pana cand se raceste.

Se rastoarna pe planseta si se taie in felii de 2 cm. Spanacul se amesteca cu maioneza, brinza telemea rasa, avand grija sa nu se sareze maioneza, daca brinza este sarata (numai dupa ce se amesteca).

Brinza se poate inlocui cu 3-4 catei de usturoi taiati marunt.

Pofta buna!

Telina cu smantana


  

Ingrediente
O telina, 2 mere, 200 ml smantana, lamaie, sare.

Mod de preparare
Telina se taie in felii foarte subtiri care se suprapun, in betisoare de forma chibriturilor, sau se rade prin razatoarea cu gauri mari, numai inainte, ca sa iasa ca niste taitei, cit mai lungi.

Telina se presara cu 1/2 lingurita de sare fina si o lingura de zeama de lamaie, se amesteca si se lasa 2-3 ore sa se inmoaie. Merele curatate de coaja se rad prin razatoarea cu gauri mari si, numai in momentul servirii, se amesteca cu telina si cu smantana, ca sa nu lase zeama.

Smantana se poate amesteca, in prealabil, cu o lingurita de zahar si cu patrunjel taiat marunt. Se serveste imediat ca fel intai.

Pofta buna!

Budinca cu ciuperci


  

Ingrediente
1/2 kg ciuperci, 100 g unt, margarina sau untdelemn, 50 g ceapa, marar, patrunjel, 1/2 lingurita de sare, un varf de cutit piper, 200 ml smantana, 150 g franzela, 300 ml lapte, 50 g faina, 4 oua mari sau 5 oua mijlocii, 100 g cascaval sau branza telemea, parmezan.

Mod de preparare
Ceapa taiata marunt se caleste, 2 minute, in toata grasimea; se adauga ciupercile bine spalate si taiate in felii, sarea, piperul. Se lasa la foc mic, acoperite, pina cand scade complet apa ce o lasa ciupercile.

Dupa ce s-au racit, se adauga franzela muiata in lapte (pina cind il absoarbe in intrgime) si, apoi, brinza rasa, bine zdrobita cu furculita, smantana, galbenusurile, faina, frunzele de patrunjel si marar taiate marunt si se amesteca bine.

Daca nu s-a pus brinza telemea, se adauga 1/2 lingurita sare. Albusurile batute spuma se amesteca usor cu compozitia, numai prin rasturnare, cu telul, insa nu prea mult, apoi se desearta intr-o cratita de 2 l, unsa bine cu margarina solida si tapetata cu pesmet.

Se coace in tava cu apa fierbinte, introdusa din timp in cuptorul bine infierbantat. Dupa ce s-a rumenit bine timp de 40-50 minute, se rastorna pe platou si se presara cu parmezan. Se serveste fierbinte.

Pofta buna!

Ciulama de ciuperci


  

Ingrediente
1/2 kg ciuperci albe de pasune sau de cultura, 50 g unt, 25 g faina, 100 ml smantana, o ceapa, marar, patrunjel, piper, sare.

Mod de preparare
Ciupercile, curatate si bine spalate, se taie in felii mari si se fierb acoperite, 30 minute, intr-o cratita cu 1/4 l apa clocotita, la foc mic, impreuna cu ceapa taiata in sferturi, pana cand ciupercile se inmoaie bine, scotindu-se apoi ceapa.

Faina se freaca cu o lingura de apa rece desertandu-se peste ciuperci cu care se amesteca, lasand sa fiarba citeva clocote ca sa se lege putin sosul, apoi cratita se ia de pe foc. Smantana batuta cu o lingura de apa rece se amesteca cu sosul fierbinte, potrivindu-se gustul cu sare.

Deasupra se pun bucatele de unt, frunze de marar si patrunjel taiate marunt.

Pofta buna!

Fasole verde cu usturoi


  

Ingrediente
1/2 fasole verde, 1/2 kg rosii, o ceapa (50 g ), 5-6 catei de usturoi, 4-5 linguri de untdelemn (cca 60 ml), 30 g pesmet, patrunjel sau marar, sare.

Mod de preparare
Pastaile de fasole, curatate la capete, se rup in cite 2 - 3 bucati si se fierb in apa clocotita (cat sa le cuprinda) cu 1/2 lingurita de sare, acoperite, pana cand se inmoaie. In oala sub presiune fierb cu 1/2 l apa in cca 20 minute. Dupa ce au fiert, se scurge apa. Ceapa, taiata marunt,se caleste in tot untdelemnul, 2 minute, si, cind se ia de pe foc, se adauga usturoiul taiat marunt si apoi fasolea fiarta cu care se amesteca.

Intr-un vas termorezistent se asaza jumatate din cantitatea de fasole, peste acaasta, jumatatea din cantitatea de rosii taiate in felii de 2 cm grosime, se presara cu 1/2 din cantitatea de pesmet, cu patrunjel sau marar taiat marunt si un varf de lingurita cu sare, urmand restul de fasole, rosii si toate celelalte, stropindu-se deasupra cu o lingura de untdelemn.

Se da vasul la cuptor 20 minute, ca sa fiarba rosiile si sa se formeze sosul. Pesmetul va absorbi o parte din zeama lasata de rosii. Se serveste rece, ca fel intai sau calda, ca garnitura la fripturi.

Pofta buna!

Legume cu smantana si sos de rosii


  

Ingrediente
500-800 g orice leguma fiarta, 50 g unt, 150 ml smantana, 150 ml suc de rosii, marar, patrunjel, piper.

Mod de preparare
Legumele se fierb si se strecoara. Pesmetul se prajeste un minut cu untul ca sa se rumeneasca putin. Smantana se amesteca cu sucul de rosii 1/2 lingurita cu sare, un varf de cutit de piper, marar si patrunjel taiat marunt.

Intr-un vas uns cu unt se aseaza cu jumatatea de legume, se presara cu jumatatea din cantitatea de smantana si pesmet, apoi se pune restul de legume asezata uniform.

Deasupra se pune restul de smantana si pesmet si vasul se introduce in cuptor cca 15 min. inainte de servire. Smantina si sucul de rosii se leaga, la cuptor, cu pesmetul, ca un sos.

Pofta buna!

Mancare de spanac cu rosii


  

Ingrediente
1/2 kg spanac, 1/4 l suc de rosii, o ceapa, 50 ml ulei 20 g faina, sare.

Mod de preparare
Spanacul bine spalat se scurge de apa in strecuratoare. Intr-o cratita ceapa taiata marunt se caleste un minut in ulei fara sa se rumeneasca apoi se adauga spanacul nefiert cu frunzele intregi si se amesteca pe foc mic pana cand ii scade volumul.

Se adauga apoi sucul de rosii, 1/2 lingurita sare si se lasa sa fiarba 20 minute la foc mic pina cand se inmoaie bine. Apa pe care o lasa spanacul si cu sosul de rosii vor forma suficient sos.

Daca este prea mult lichid acesta se leaga cu o lingurita de faina apoi se amesteca cu spanacul lasand sa fiarba citeva clocote. Se sareaza dupa ce mancarea se ia de pe foc. Se serveste ca garnitura.

Pofta buna!

Salata de cartofi


  

Ingrediente
500-700 g cartofi, 3 linguri untdelemn, 2 linguri zeama de lamaie sau o lingura de otet, o lingura cu apa, o lingurita cu varf de sare, o ceapa de marime mijlocie, o salata verde mai mare.

Mod de preparare
Ceapa taiata in felii subtiri se pune intr-un castron si se amesteca cu untdelemnul, sarea, zeama de lamaie sau otetul si cu apa. Sosul inmoaie ceapa si-i reduce din iuteala. Cine doreste mai picant, poate adauga 1-2 catei de usturoi sau un varf de cutit cu piper.

Cartofii de marime mijlocie, bine spalati, fierti in coaja, se curata fierbinti. Dupa ce toti au fost curatati, se taie in felii de 1/2 cm grosime si se rastoarna toti odata in sos; se amesteca usor cu furculita, prin rasturnare, ca sa nu se zdrobeasca. Sosul va fi absorbit uniform de cartofii calzi, dandu-le gust bun si fragezime, chiar cind se vor reci. Daca se lasa sa se raceasca, cartofii vor deveni cleiosi si, cind se vor amesteca cu sosul, nu-l vor mai absorbi.

Salata verde, bine spalata si scursa de apa, se taie in felii late si se amesteca cu cartofii, la masa, direct in farfurie, altfel sarea si untdelemnul din sos o vor inmuia si va capata un aspect neplacut. La fel se procedeaza si cu alte legume crude, ca: rosii, ardei, castraveti, cu care se poate asocia salata de cartofi.

Toate se adauga in momentul servirii, altfel se vor inmuia si vor lasa multa apa. Aceasta salata se serveste cu friptura de porc, miel, berbec,cu cirnati fripti, chiftele, etc. Se poate servi si ca fel intai si ca garnitura.

Pofta buna!

Salata de varza rosie


  

Ingrediente
1/2 kg varza rosie, lamaie sau otet, untdelemn, sare.

Mod de preparare
Varza rosie, curatata de frunzele vestede si controlata sa nu aiba nisip pe frunze, se taie in jumatate si, apoi, in felii subtiri ca fideaua, se presara cu o lingurita rasa de sare, se amesteca bine si se asaza in salatiera.

Se stropeste cu untdelemn, zeama de lamaie sau otet si se lasa sa se inmoaie, ca sa fie mai gustoasa.

Varza rosie are frunzele mai rigide, nu lasa apa, de aceea nu este nevoie sa fie stoarsa.

Pofta buna!

Telina cu masline


  

Ingrediente
2 teline, o ceapa, 30 masline, 100 ml untdelemn, 25 g faina, 50 ml vin, 150 ml suc de rosii, 1/2 lamiie, 20 g zahar, o foaie de dafin, un varf de cutit piper.

Mod de preparare

Ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici, se caleste un minut in tot untdelemnul, se adauga apoi telina taiata in felii de 1 cm grosime si acestea, in bastonase de 1 1/2 cm latime.

Se amesteca 2 minute la foc mic, apoi, se sting cu 1/4 l apa fierbinte; se pun imediat si maslinele nedesarate si se fierb acoperite, la foc mic, pina cind se inmoaie telina, sau se dau la cuptor.

Cind telina este fiarta, se adauga vinul, sucul de rosii rece frecat cu faina, 3-4 felii de lamaie, curatate de coaja alba, zaharul in prealabil caramelizat intr-o tigaita si stins cu 2 linguri de apa fierbinte, foaia de dafin, 10 boabe piper.

Se da la cuptor 10 minute, ca sa se lege sosul si sa se ridice untdelemnul. Sosul trebuie sa fie subtire; cand se raceste se mai ingroasa, fiind cu faina. Se serveste rece ca fel intai.

Pofta buna!

Varza dulce calita


  

Ingrediente
O varza de marime mijlocie (800-900 g), 50 ml untdelemn, 1/2 lamiie sau otet, marar, piper, o ceapa (50 g), sare.

Mod de preparare
Varza curatata se taie in jumatati si apoi subtire ca fideaua. Se presara cu o lingurita de sare, se amesteca bine si se lasa 30 minute.

Ceapa, taiata marunt, se caleste in tot untdelemnul, un minut, la foc mic si imediat, se pune varza bine stoarsa in pumni, se amesteca, adaugand 3-4 linguri cu apa si un varf de cutit de piper, dupa care se acopera si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda de vas, pana cand se inmoaie bine (cca. 30-40 minute).

Se adauga cite putina apa, daca este nevoie; cand este gata, apa trebuie sa fie complet scazuta. Se poate da la cuptor, tot acoperita, pana cand se inmoaie, amestecand si acolo, din cand in cand.

Daca se arde, se schimba repede in alt vas. Cand este gata, se adauga marar tocat si facultativ, piper macinat. Se serveste ca garnitura, ca si varza calita, la orice friptura mai grasa; se poate asocia si cu piure de cartofi sau cu garnitura de orez.

Pofta buna!

Ciuperci gatite taraneste


  

Ingrediente: 500 g ciuperci proaspete, 1 ceapa, sare, piper, 1 ceasca de vin, marar tocat, 1 ceasca ulei

Mod de preparare:
Se curata si se spala ciupercile, se taie felii subtiri si se pun intr-o cratita cu o ceapa tocata si o ceasca de ulei. Se acopera cratita si se lasa sa fiarba la foc mic. Peste sosul rezultat se pune o ceasca de vin alb, sare si piper. Cind au scazut bine, se adauga verdeata si se ia cratita de pe foc. Ciupercile se servesc fierbinti, cu mamaliguta.

Vinete umplute


  

Ingrediente: 6 vinete, 6 cepe mici, 2 morcovi, 2 radacini pastirnac, sare, 2 radacini patrunjel, 2 capatini usturoi, 1 legatura verdeata, 1 telina, 1 pahar ulei, 1 kg. rosii.

Mod de preparare:
Vinetele se curata de coaja, se taie in jumatate pe lungime, se scoate miezul, se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa deoparte. Se curata restul de legume, radacinoasele se dau pe razatoarea mare, ceapa se toaca, usturoiul se piseaza, iar miezul de vinete se toaca. Toate se pun sa se inabuse in 1/2 pahar de ulei si putina apa. Amestecul se sareaza si pipereaza dupa gust, se adauga verdeata tocata si cu el se umplu jumatatile de vinete. Acestea se aseaza intr-o tava, se pun peste si printre ele felii de rosii, se toarna uleiul ramas si se da la cuptor. Sint gata cind scade bine sosul. Se servesc reci.

Citeste si despre