Preparate din oua

| | Actualizat: 2005-07-01 17:56:05

Omleta la aburi ( o portie x 140g).

Ou 1 buc., lapte 100 ml, unt 5 g, sare 1 g..

Se bate oul cu laptele si sarea si se pune compozitia intr-o cratita sau o forma unsa cu unt. Daca se aduna deasupra spuma se lasa sa stre 10 min. pana aceasta dispare. Apoi se aseaza vasul cu omleta intr-un vas cu apa calda, care se acopera cu un capac. Se pune la foc slab ca sa fiarba incet 15-20 min., pana cand se incheaga compozitia. Se ia de pe foc, se mai lasa sa stea 5 min., apoi se rastoarna pe o farfurie.
Calorii: 160/portie.

Omleta umpluta cu salata de legume


Omleta umpluta cu salata de legume (2 portii x 200 g).

Ingrediente: oua 2 buc. ,lapte 100 ml, ulei 15 ml, morcovi 100 g, albitura 50 g, dovlecei 50 g, mazare 50 g, sare 2-3 g.

Se bate continutul oualelor cu furculita , se amesteca cu laptele cu sarea si cu legumele, care au fiert separat in supa, taiate in cubulete mici. Aceasta compozitie se rastoarna intr-un vas cu unt si se pune sa fiarba la foc mic, la bainmarie, pana cand omleta se incheaga.

Omleta cu mere


Omleta cu mere (4 portii x 200 g).

Ingrediente: mere 500 g, faina 50 g, oua 4 buc., zahar vanilat 1 plic, lapte 100 ml, unt 20 g, sare 5 g.

Se face un aluat din faina, oua, zahar vanilat, lapte si sare. O parte din compozitie se pune intr-o tigaie unsa si se adauga merele curatate si taiate in bucatele, inmuiate in unt, apoi se toarna deasupra restul compozitiei si se da o jumatate de ora la cuptor.
Calorii: 260/portie.

Omleta cu spanac sau cu stevie


Omleta cu spanac sau cu stevie (2 portii x 120 g).

Ingrediente: spanac (stevie) 200 g, unt 10 g, oua 2 buc., sare 2-3 g.

Spanacul (stevia) se spala, se curata si se toaca mare, dupa care se pune in apa clocotita si sarata.  Se fierbe si apoi se scurge bine. Se pune unt, se incalzeste din nou si se adauga ouale batute, dupa care se pune la foc potrivit, pana cand se incheaga.
Calorii: 160/portie.

Omleta cu marar


Omleta cu marar (5 portii x 60 g).

Ingrediente: oua 5 buc., unt (margarina) 50 g, marar 20 g, sare 5 g.

La ouale bine batute se adauga sarea si mararul tocat si se amesteca bine, apoi se prajeste omleta in unt (margarina).

Omleta cu rosii


Omleta cu rosii (6 portii x 100 g).

Ingrediente: oua 6 buc., rosii 200 g, cascaval (telemea desarata) 150 g, unt (margarina sau ulei) 50 g, sare 6 g.

Din cele 6 oua se faceo omleta obisnuitaSe rastoarna pe o farfurie si se pun pe ea felii de rosii. Se ruleaza si se da la cuptor 15 min. Se serveste cu cascavla ras (branza) pe deasupra.

Omleta economica


Omleta economica (6 portii x 150 g).

Ingrediente: oua 6 buc., cartofi 250 g, macaroane 50 g, branza desarata rasa (branza de vaci bine scursa) 100 g, unt 30 g, sare 6 g, suc de rosii 250 ml.

Se face un piure din cartofi, iar macaroanele se fierb si se lasa sa se raceasca. Se bat bine ouale, se amesteca cu piureul de catofi, cu macaroanele, cu branza si cu sarea. Se rastoarna compozitia intr-o cratita in care se afla untul (margarina sau uleiul) incins. Se lasa sa se inchege si apoi se da la cuptor 10 min. Cand se serveste se adauga sucul se rosii.
Calorii: 210 – 230/portie.

Omleta cu franzela


Omleta cu franzela (5 portii x 60-70 g).

Ingrediente: oua 5 buc., miezul de la o franzela, unt (margarina) 30 g, sare 5 g, lapte 50 ml.

Miezul de la felia de franzela se inmoaie in lapte si apoi se bate impeuna cu ouale, untul si sarea; compozitia se coace ca orice omleta.
Calorii: 140/portie.

Omleta cu cartofi


Omleta cu cartofi (4 portii x 150 g).

Ingrediente: cartofi 500 g, oua 4 bucati, unt 20 g, sare 5 g, marar 10 g.

Se curata cartofii cruzi, se spala si se rad pe razatoarea cu gauri mici. Se adauga ouale, bine batute, sarea si mararul. Se amesteca totul si se rastoarna intr-un vas cu untul incins. Cand omleta s-a rumenit pe o parte, se intoarce cu un cutit si se rumeneste si pe partea cealalta.
Se serveste fierbinte, eventual cu o salata verde.
Calorii: 225/portie.

Jumari de oua cu ficat de pasare


 Jumari de oua cu ficat de pasare (5 portii x 70-80 g).

Ingrediente: ou 1 buc., unt (margarina) 10 g, sare 1 g, eventual smantana 10 g sau lapte 0 ml.

Se prajesc ouale in unt. Cand incep sa se prinda se adauga ficatul, fiert si taiat in felii foarte subtiri si, treptat, se varsa smantana, amestecand mereu. La sfarsit se pun sarea si zeama de carne.
Se servesc calde.
Calorii: 160/portie.

Jumari de ou cu ardei grasi si rosii


Jumari de ou cu ardei grasi si rosii ( 6 portii x 100 g).

Ingrediente: ardei grasi 1-2 bucati, rosii 200 g, cascaval (telemea desarata) 50 g, oua 6 buc., sare 6 g, unt (margarina) 30 g.

Ardeii grasi si rosiile spalate si taiate in bucati se fierb 20 min. La sfarsit se adauga cascavalul (telemeaua) ras. Din oua, unt si sare se prepara jumarile, dupa reteta obisnuita. Cand sunt aproape gata, se adauga legumele, amestecand mereu.
Se servesc calde.
Calorii: aprox. 140/portie.

Jumari de ou cu spanac


Jumari de ou cu spanac (6 portii x 150 g)

Ingrediente: oua 6 buc., spanac 500g, unt (margarina) 75 g, faina 50 g, lapte 200 ml, telemea rasa (branza de vaci) 100 g, sare 6 g.

Se fierbe spanacul in apa clocotita cu sare, apoi se strecoara bine. Se prepara un sos alb mai gros cu 50 g unt, 50 g faina, 2 galbenusuri si lapte, se adauga sarea. Se amesteca sosul cu spanacul fiert, apoi se adauga si 2 albusuri, batute spuma. Se da compozitiei o forma de rulada care se inveleste si se pune la cuptor, la foc domol, timp de 10 min.In acest timp se prepara jumarile din restul de oua si unt si se adauga jumatate din branza. Se imbraca spanacul cu jumarile, se pune deasupra restul de branza si se da la cuptor inca 5 min.
Calorii: 280/portie.

Cuiburi cu oua


Cuiburi cu oua (2 portii x 130 g)

Ingrediente: lapte 500 ml, apa 500 ml, malai 100 g, sare 5 g, unt 25 g, oua 6 buc. , smantana 50 g.

Se face o mamaliguta pripita in laptele indoit cu apa. Se incorporeaza in ea 15 g de unt (margarina), iar cu restul se unge o forma in care se toarna mamaliga. Cu o lingura de lemn se fac 6 cauiburi in mamaliga si se sparge inauntru fiecaruia cate un ou. Se pun in cuptor, la foc potrivit, pana ce se incheaga albusurile. Cand se servesc se pun sarea si apoi smantana.
Calorii: aprox. 280/portie.

Rulada de ou cu carne fiarta


Rulada de ou cu carne fiarta (2 portii x 130 g).

Ingrediente: carne 150 g, ou 1 buc., unt 15 g, faina 15 g, lapte 30 ml, smantana 25 g, sare 2-3 g.

Se freaca galbenusul cu untul si sarea. Separat, se bate albusul spuma. Peste galbenusul frecat se adaua alternativ faina si spuma de albus. Se amesteca si se coace compozitia intr-o tava tapetata cu faina. Cand este gata se rastoarna pe un servet ud. Separat se fierbe carnea si se trece prin masina de tcat. Se freaca apoi cu lapte pana se tranforma intr-o pasta, care se intinde cu un cutit lat peste omleta. Se ruleaza totul in servet. Rulada astfel pregatita se taie in felii si se serveste cu smantana. In loc de lapte, carnea poate fi frecata cu sos de rosii.
Calorii: 250/portie.

Pasta de ou


Pasta de ou ( 3 portii x 40 g).

Ingrediente: oua 2 buc., unt 10 g, sare 1-2 g.

Se fierb ouale 5 minute in apa clocotita. Se lasa a se raceasca, se curata de coaja, se toaca cu un cutit, se zdrobesc cu o furculita, se sareaza si se freaca cu untul pana se obtine o pasta, cu care se ung tartinele.
Calorii: 60/portie.
Se mai pot adauga cas, urda, telemea desarata sau branza de vaci.

Sodou


. Sodou (1 portie x 200 g).

Ingrediente: galbenus de ou 1 buc., lapte 150 ml, zahar 15 g.

Se freaca galbenusul cu zaharul si se adauga laptele caldut (dupa ce a fost fiert si lasat sa se racoreasca). Se bate bine. Dupa gust se pot adauga zahar vanilar, coaja rasa de lamaie, etc.
Calorii: 230/portie.

Oua frantuzesti


  

Ingrediente:
10 oua, 0,5 l ulei, 100 gr. mustar, 3 castraveti in otet, 100 gr. smintina, sare, piper

Mod de preparare:
9 oua se fierb tari si se taie pe lungime in jumatati. Barcutele obtinute se asaza cu interiorul oului in sus pe un platou intins si putin adinc.

Dintr-un galbenus fiert, unul crud si ulei se face maioneza. Castravetii se taie cubulete mici si se toarna peste maioneza impreuna cu mustarul si smantana.

Se potriveste de sare si piper. Se mai poate adauga si cascaval ras, dar nu este obligatoriu.

Pe oua se presara putina sare si putin piper dupa care se toarna sosul obtinut din ingredientele de mai sus.

Se poate orna cu verdeata, dupa gust. Se servesc reci ca aperitive si inlocuiesc ouale umplute.

Salata cu oua


  

Ingrediente:
4 oua, 2 legaturi ceapa verde, 2 fire de usturoi verde sau 2 catei usturoi uscat, 200 g piept de pasare, 3 linguri maioneza, 2 linguri smantana, sare.

Mod de preparare:
Se fierb ouale tare apoi se decojesc si se dau pe razatoare. Pieptul de pui se fierbe si se taie felii subtiri.

Ceapa se spala bine, se scurge si se taie bucati. Usturoiul se toaca marunt. Se amesteca totul intr-un castron.

Se pune sare, piper, maioneza si smintina. Se amesteca usor si se aranjeaza pe un platou.

Citeste si despre