Ingrediente
1 kg peste (crap, palamida, somn etc.), 100 ml untdelemn, 200 g zarzavat (morcov, patrunjel, telina, ceapa), sare.
Mod de preparare
Pestele curatat de solzi, intestine, branhii, se aseaza intr-o cratita sau tava, intreg sau taiat in bucati (pe grosime), pe un soclu de zarzavat, se presara cu un virf de cutit cu piper si se unge bine cu untdelemnul. In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita cu sare.
Tava se introduce in cuptor, la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute, stropindu-se pestele din cand in cand cu sosul din tava, cu care se va sara; pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se completeaza lichidul cand scade. Se serveste cu garnitura de orez, cu cartofi, salate, etc.
Pofta buna!
Marinata de peste cu suc de rosii
Ingrediente
1 kg peste (crap, stiuca, somn,etc.), o ceapa mare (100 g ), 1/2 l suc de rosii, 100 ml vin, o lamaie, 2 foi de dafin, 10 boabe de piper sau un varf de lingurita piper macinat, sare.
Mod de preparare
Pestele se prajeste pe jumatate ca plachia de peste. In untdelemnul ramas, se caleste 2-3 minute, la foc mic, ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt. Se stinge cu sucul de rosii si vinul, se adauga 5-6 felii de lamiie, curatata de coaja alba care este amara, bucatile de peste, foile de dafin, piperul si cca 1/4 l apa simpla sau apa in care a fiert capul pestelui; se pot pune si 20-30 masline. Se da la cuptor 20-30 minute, ca sa se formeze sosul.
Acesta se va ingrosa suficient cand se va raci, de la faina prin care a fost trecut pestele, inainte de prajire. Cind se scoate din cuptor, marinata se sareaza dupa gust. Se serveste rece ca fel intai. Astfel pregatit, se poate conserva in punga de naylon, la congelator, pina la 6 luni.
Pofta buna!
Pasta din peste sarat sau afumat
Ingrediente
1 kg scrumbii sarate sau afumate, 150-200 g maioneza sau unt, o lingurita ceapa rasa fin, piper, mustar, zeama de lamaie.
Mod de preparare
Pestele se desareaza in apa rece circa 8 ore sau de seara pina dimineata, apoi i se scoate pielea.
Carnea, curatata de oase, se trece prin masina de tocat de 2-3 ori, iar pasta obtinuta se amesteca bine cu maioneza, cu mustar si zeama de lamaie sau cu unt frecat pina cind se inmoaie (adaugand si in acest caz mustar si zeama de lamaie dupa gust) si cu putin piper (facultativ). Se intrebuinteaza pentru tartine, sandvisuri.
Pofta buna!
Peste cu ciuperci
Ingrediente
1 kg peste, 1/2 kg ciuperci, 100 ml untdelemn, 300 g rosii sau 200 ml suc de rosii, un varf de lingurita piper, o foaie de dafin, o ramura de cimbru, 100 ml vin, lamiie, marar sau patrunjel, sare.
Mod de preparare
Pestele curatat se asaza intreg intr-o tava smaltuita sau cratita, impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate in felii mari in jurul lui, cu rosiile taiate in felii mai groase sau cu sucul de rosii, piperul, foaia de dafin, cimbrul, vinul si 3-4 felii de lamaie fara coaja alba (care amareste).
Toate se presara cu o lingurita de sare si se pune untdelemnul. Tava se introduce in cuptor la foc submijlociu, unde se lasa cca o ora, ca pestele sa se friga incet; se stropesc cu sosul din cind in cind, atit pestele cit si ciupercile.
Dupa ce s-a rumenit pe o parte, pestele se intoarce pe partea cealalta. Cind este gata, se serveste cald, cu ciupercile alaturi, ca garnitura, presarate cu marar sau patrunjel.
Pofta buna!
Plachie din peste
Ingrediente
1 kg peste(crap, somn etc.), 100 ml untdelemn, 3-4 cepe mari, 3 catei de usturoi, 200 ml suc de rosii, o foaie de dafin,100 ml vin alb, 10 boabe de piper sau un varf de lingurita piper macinat, 2 -3 linguri zeama de lamiie sau cateva picaturi de otet,sare.
Mod de preparare
Pestele curatat se taie in bucati de 3 cm grosime; daca este gros, se despica in doua, de-a lungul coloanei vertebrale, fiecare jumatate taindu-se in bucati, de 4-5 cm.
Tigaia se infierbinta goala, apoi se pune tot untdelemnul care se va infierbinta imediat; in ea se asaza bucatile de peste, trecute prin faina, care se vor praji numai pe jumatate, cite 2-3 minute pe fiecare parte si apoi se vor scoate pe o farfurie. In untdelemnul ramas care nu este ars se pune ceapa taiata in felii subtiri, presarata cu o lingurita de sare; se caleste 10 -15 minute, la foc mic (nu direct pe flacara), pana cand devine lucioasa, fara sa se rumeneasca.
Se poate cali si la cuptor, daca nu avem timp sa o supraveghem, din cauza ca ceapa se arde repede. Se adauga sucul de rosii, vinul, foaia de dafin, piperul, zeama de lamaie si sare dupa gust si, la urma, bucatile de peste si usturoiul taiat marunt. Se da la cuptor 20 minute, la foc mijlociu, sa fiarba pestele in continuare, sa se formeze sosul, si sa se ridice untdelemnul. Se serveste rece ca fel intai.
Pofta buna!
Saramura de peste
Ingrediente
10-12 pesti mici de cca 150-200 g fiecare (biban, rosioara, caras etc), sare.
Mod de preparare
Curatati de intestine si branhii, insa nu si de solzi, se spala pestii, lasandu-i intregi. Se sterg bine la suprafata cu un servet de hirtie. Intr-o tava de tabla nesmaltuita (mai veche), se pune un strat de sare cu grosimea de 2-3 mm si se asaza pe plita foarte fierbinte. Se lasa sa se infierbinte, intorcand-o cu o lingura de lemn.
Cand sarea este foarte firerbinte, se aseaza pestii pe ea, unul langa altul, lasandu-i fara sa se intoarca pana cand se rumenesc; apoi se pot intoarce pe partea cealalta. Daca sarea nu este foarte fierbinte sau pestii sunt inca uzi, acestia nu se coaguleaza imediat la suprafata si vor absorbi prea multa sare.
Cind sunt prajiti, pestii se pun pe o planseta, li se indeparteaza solzii cu un cutit ascutit si, fara sa se mai spele, se asaza intr-un platou, turnandu-se peste ei apa fierbinte cat sa-i cuprinda; apa se va sara suficient de la sarea ramasa pe ei. In saramura se adauga 2-3 bucatele de ardei iute (sau dupa gust). Ardeiul iute se poate inlocui cu cativa catei de usturoi taiati in felii, sau cu o ramura de cimbru. Se serveste ca fel intai.
Saramura se poate pregati la fel si din pesti mari, prajiti la gratar sau la protap. Apa care se toarna peste ei, se sareaza dupa gust si se aromeaza cum s-a aratat la inceput. Se serveste la fel, ca fel intai.
Pofta buna!
Icre de peste
Ingrediente
50 g icre, 1/4 kg untdelemn, 1-2 linguri de lamiie, 4-5 linguri apa, o lingurita rasa mustar.
Mod de preparare
Icrele proaspete, fara sa se spele, se sareaza putin, se lasa 2-3 zile la frigider si apoi se pregatesc. La congelator, se pot pastra in acest fel in punga timp indelungat. Icrele proaspete se pun intr-un castron, impreuna cu o lingurita zeama de lamiie sau 5-6 picaturi de otet sau o lingurita rasa de mustar, se bat bine cu furculita dupa care incepe turnarea untdelemnului, ca sa se lege.
Nu se pune nici franzela, nici gris, din cauza ca le denatureaza gustul si aspectul. Substanta acra emulsioneaza rapid untdelemnul, evitind astfel separarea lui. Untdelemnul se toarna exact ca si la maioneza, din sticla cu dop subtire, batand in continuu cu furculita.
Cind devin prea tari, se adauga cite o lingurita cu apa rece, care le inmoaie, incorporandu-se mai bine untdelemnul. Substanta acra le albeste si le face mai pufoase. Treptat se adauga 4-5 linguri cu apa, care le inmoaie si le inmulteste. Se poate pune si ceapa rasa fin, dupa gust.
Salata se aseaza pe platou, se orneaza cu masline, cu raze subtiri din gogosari si cu felii de lamiie cu marginea crestata.
Pofta buna!
Marinata de peste cu otet
Ingrediente
1 kg peste (scrumbii, heringi), 250 ml apa, 100 ml otet, 50 ml untdelemn, sare, o foaie de dafin, 10 boabe piper, o ceapa (80 g), o lingurita cu virf sare.
Mod de preparare
Pestele se curata de intestine, apoi se indeparteaza capul si pielea. Se scot, apoi, 2 fileuri, trecind cu un cutit bine ascutit de o parte si de alta a coloanei, de la coada spre cap ca sa se taie toata carnea de pe oase. Fileurile obtinute se taie in bucati de 4-5 cm si se pun intr-un borcan.
Toate ingredientele de mai sus - ceapa taiata in felii, apa, otetul, untdelemnul, foaia de dafin, piperul, o lingurita cu virf de sare se pun intr-o olita si se fierb in clocote 5 minute, dupa care olita se ia de pe foc.
Cind s-a racit, se desearta peste bucatile de peste si se amesteca bine. Se lasa sa se marineze 6-7 zile la rece, apoi pestele se serveste ca fel intai. Se pastreaza in frigider.
Pofta buna!
Pasta din peste rasol
Ingrediente
1 kg peste fiert rasol, o ceapa mare (100 g), 3 linguri untdelemn, 150 g unt, un varf de cutit piper, un varf de lingurita ienibahar, 1/2 lingurita nucsoara rasa, sare fina.
Mod de preparare
Se fierbe intreg sau taiat in bucati mari, intr-un vas de marime potrivita. In apa se fierb, in prealabil, zarzavatul si ceapa taiate in sferturi si cartofii intregi care se scot dupa ce au fiert; restul de zarzavat se lasa sa fiarba in continuare.
Dupa ce pestele s-a racit, carnea se scoate de pe oase, se trece prin masina de tocat de 2 ori, impreuna cu ceapa taiata marunt si calita in untdelemn cu 1/2 lingurita cu sare si condimentele, la foc mic, pina cind devine lucioasa, fara sa se rumeneasca.
Untul se freaca pina cind se moaie, apoi se adauga tocatura, amestecindu-se bine; se sareaza dupa gust. Pasta se aranjeaza pe un platou sau cu ea se fac sandvisuri.
Pofta buna!
Peste pescaresc
Ingrediente
1 kg peste, o ceapa, 2-3 ardei grasi, 1/2 kg rosii, 3 catei de usturoi, o foaie de dafin, 100 ml ulei, piper, faina, sare.
Mod de preparare
Pestele curatat se taie in jumatati si apoi in bucati de 4-5 cm, care se trec usor prin faina. Uleiul se pune intr-o cratita si cind s-a infierbintat putin se aseaza bucatile de peste.
Se prajesc pe jumatate 2 minute pe fiecare parte si se scot pe farfurie. In acelasi ulei se pun imediat ceapa taiata marunt, presarata cu o lingurita de sare, lasind sa se prajeasca la foc mic pina scade apa si devine lucioasa, se adauga ardei taiati in felii subtiri cu care se amesteca 2 minute, apoi rosiile taiate in felii mai groase, bucatile de peste, foaia de dafin, un virf de cutit de piper si cca 100 ml apa.
Se fierb acoperite timp de 20 minute, ca sa se formeze sosul; acesta se va sara dupa gust.
Pofta buna!
Salata din peste cu maioneza
Ingrediente
1 kg peste, 250 g maioneza, o ceapa verde sau o lingurita de ceapa rasa. Maioneza:2 galbenusuri crude, un galbenus fiert, 500 ml untdelemn, lamaie, mustar, sare.
Mod de preparare
Pestele (fara oase prea multe) se fierbe. Dupa ce se scoate de pe oase, carnea se taie in cubulete; se adauga ceapa verde, taiata marunt, impreuna cu frunzele verzi sau o lingurita cu virf cu ceapa rasa fin, iar pentru gust mai picant, un castravete acru, ras prin razatoarea cu gauri mici si scurs de zeama. Toate ingredientele se amesteca cu maioneza, dupa ce i s-a dat gust mai picant, cu sare, zeama de lamiie si mustar.
Salata se aranjeaza pe platou, se niveleaza cu cutitul inoxidabil si se orneaza cu felii de oua fierte tari, masline in forma de stea, gogosari etc., si patrunjel taiat marunt.
Pofta buna!
Fructe de mare cu orez si dovlecei
Ingrediente:
200 gr orez, 2 dovlecei, 1 ceapa, 4 rosii, 1 ardei gras, 300 gr scoici si creveti (fructe de mare asortate) 1 legatura patrunjel verde 50 gr margarina sare, piper, curry
Mod de preparare:
Orezul se curata si se spala. Dovleceii se curata de coaja si se rad prin razatoarea mare. Ceapa se va taia marunt. Ardeiul gras se taie fin. Rosiile se vor taia felii.
Orezul se va amesteca cu dovleceii, scoicile, crevetii, ceapa taiata, ardeiul gras, patrunjelul taiat marunt, se adauga margarina, condimentele, rosiile si 600 ml de apa.
Se introduce la cuptor 25 minute la foc potrivit. Se serveste fierbinte
Caracatita cu sos si macaroane scurte
Ingrediente:
caracatita, 1 ceapa mare sau doua mai mici, suc de rosii, 1 pahar de vin alb, putin usturoi (la alegere), sare si piper
Mod de preparare:
Se pune la "fiert" caracatita intr-o oala fara nici un pic de apa!!! Caracatita are mult lichid care se lasa cu fierberea. Nu se pune nici sare, traieste in apa sarata si carnea ei e sarata de la natura.
Cand se evaporeaza toata apa obtinuta prin "fierberea" caracatitei, se ia de pe foc si se taie in bucatele mici, ca o maslina.
Separat se caleste ceapa cu usturoiul, se adauga sosul de rosii, se stinge cu vinul si daca e nevoie se adauga si putina apa.
Se pune caracatita taiata cubulete. Se pune sare cu grija sa nu fie prea sarata mancarea, si piper dupa gust.
Se fierb 500 gr macaroane scurte. La sfarsit se amesteca sosul obtinut cu macaroanele.
Nu se recomanda branza rasa ca la alte macaroane; caracatita e considerata
"peste" si nu e indicat sa se combine cu branza!
Caracatita la gratar
Caracatita se pune pe gratar cu carbuni, iar cand se coace se taie in bucatele mici si se stropeste cu un amestec de ulei, otet si cimbru sau oregano.
Se consuma ca aperitiv.
Caracatita cu ceapa arpagic
Se pune de seara in apa 1/2 kg arpagic pt a se curata mai usor a doua zi. Se caleste arpagicul, se pune sos de rosii sau rosii proaspete, bine coapte, taiate in cubulete.
Se pune la fiert caracatita intr-o oala fara nici un pic de apa (caracatita are mult lichid care se lasa cu fierberea; nu se pune nici sare, intrucat carnea ei e deja sarata de la apa marii)
Cand se evapora toata apa obtinuta prin fierberea caracatitei, se ia de pe foc si se taie in bucatele mici.
Caracatita astfel pregatita se adauga in sosul de arpagic; se pune si sare, piper si citeva foi de dafin.
Se adauga si putina apa cand fierbe. Se poate servi insotit de orez fiert.
Orez cu fructe de mare, raci si carne de pui
Ingrediente:
1 lingura ulei de masline, 1 ceapa, 2-3 catei de usturoi, 1/2 ardei iute, 320 gr orez, 9 dl apa, 1 pachet sofran (0,5 g), 2 cuburi bulion concentrat, 1 lingura ulei de masline, 600 g bucati carne de pui, 1/2 lingurita sare, 1 catel de usturoi, 250 g fasole verde congelata 1 ardei rosu, 1 cutie scoici (250 g), 1 pachet fructe de mare (2oo g), felii de lamaie, raci
Mod de preparare:
Se incalzeste uleiul intr-o cratita destul de mare unde sa aiba loc orezul sa fiarba. Se curata si se toaca ceapa si usturoiul, se toaca ardeiul iute. Se prajesc cateva minute ceapa si usturoiul.
Se adauga orezul si apa, sofranul si cuburile de bulion. Se lasa sa fiarba 15 min. Se incinge uleiul (1 lingura) pentru carne. Se prajeste carnea.
Se sareaza, se adauga usturoiul tocat si ardeiul iute. Se mai prajeste totul pe foc mic 10-15 min. Se pun bucatile de pui peste orez.
Se adauga fasolea verde inghetata. Se lasa sa fiarba 4-5 min. Se taie ardeiul feliute si se amesteca si el.
Se adauga scoicile si fructele de mare. Se lasa sa se incalzeasca scoicile si fructele de mare.
Se orneaza cu felii de lamaie si raci. Se serveste cu paine si salata.