Sufleuri dulci

| | Actualizat: 2005-07-04 17:55:19

Sufleu de mere I (5 portii x 120 g).

Ingrediente: mere 600 g, zahar 110, unt 20 g, vanilie ¼ baton (zahar vanilat 1 plic), albusuri de ou 3 buc., eventual frisca 50 g.

Merele, curatate de coaja, se taie in sferturi; se scoate miezul cu semintele, apoi se taie felii. Se pun la foc continuu, pana scad, apoi se dau prin sita, se adauga zaharul si vanilia (zaharul vanilat) si se tin la cald. Albusurile se bat spuma tare si se amesteca, treptat, cu merele. Se unge un vas cu unt, se pune compozitia si se da la cuptor, la foc moderat, cu 15 min. inaite de servire. Se poate adauga frisca, batuta spuma.
Calorii: 195/portie; 230/portie (frisca).

Sufleu de mere II


Sufleu de mere II (5 portii x 120 g).

Ingrediente: mere 500 g (10 mere mici), marmelada (dulceata) 100 g, unt 25 g, lapte 250 ml, faina 13 g, zahar 100 g, oua 2 buc.

Merele se curata de coaja si se scobesc la mijloc, apoi se umplu cu marmelada (dulceata) si se aseaza intr-o forma unsa cu unt. Separat, se amesteca faina, untul si zaharul, se pun apoi pe foc si se da sosul la o parte imediat ce incepe sa fiarba. Cand s-a racorit, se adauga 2 galbenusuri si 3 albusuri batute spuma. Se toarna compozitia peste merele din forma si se coace la cuptor, circa o ora.
Calorii: 300.portie.

Sufleu de vanilie


Sufleu de vanilie (6 portii x 100 g).

Ingrediente: lapte 200 ml, vanilie ½ baton (zahar vanilat 2 plicuri), unt 30 g, oua 6 buc., zahar tos 100 g, zahar farin 20 g, faina 25 g, eventual frisca 100 g.

Laptele, vanilia, zaharul tos, 10 g unt, 3 galbenusuri si vanilia (zaharul vanilat) se pun pe foc si se amesteca pana se ingroasa; se racoreste putin si se adauga si celalalte 3 galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare si se amesteca cu ompozitia, cat aceatsa este calduta inca. Se toarna intr-un vas uns cu unt si se da la cuptor, la foc moderat, cu 15 min. inainte de servire. Se rastoarna pe un platou si se pudreaza cu zahar farin. Se poate servi cu frisca.
Calorii: 230/portie

Sufleu de portocale


Sufleu de portocale (6 portii x 100 g).

Se prepara la fel ca sufleul de vanilie, vanilie se pune numai ¼ baton (1 plic zahar vanilat); in schimb se adauga coaja rasa si zeama de la 2-3 portocale. Se poate sevi cu frisca.
Calorii: 230/portie

Sufleu de lamaie


Sufleu de lamaie (6 portii x 100 g).

Se prepara cu aceleasi cantitati de materii prime si in acelasi mod ca sufleul de vanilie, cu deosebirea ca se adauga coaja de la o lamaie rasa, zeama de la o lamaie si numai ¼ baton vanile (1 plic zahar vanilat). Se poate servi cu frisca batuta spuma.
Calorii: 225/portie.

Sufleu de capsune


Sufleu de capsune (4 portii x 100 g).

Ingrediente: capsuni 400 g, zahar 100 g, albusuri 3 buc., vanilie 1/8 baton (zahar vanilat ½ plic), unt 10 g, lamaie ¼ buc., eventual frisca 50 g.

Capsunile curatate de coji si spalate se pun la foc intr-un vas cu 75 g zahar si cu vanilia (zaharul vanilat). Se amesteca pana scad, apoi se iaude pe foc. Albusurile se bat spuma tare si se amesteca cu capsunile si cu zeama de lamaie. Se pune compozitia intr-un vas cu unt si se da la cuptor cu 15-20 min. inainte de servire. Se serveste pudrat cu restul de zahar si, eventual, cu frisca batuta spuma.
Calorii: 165/portie.

Sufleu de caise


ufleu de caise (8 portii x 100 g).

Ingrediente: caise 800 g, unt 20 g, vanilie ¼ baton (zahar vanilat 1 plic), zahar 180g, albusuri 5 buc., compozitie de sufleu de lamaie sau de vanilie 2 linguri.

Caisele spalate se rup in doua, se scot samburii si se pun la fiert intr-un vas cu zaharul si vanilia (zaharul vanilat). Se lasa pana scad, se dau prin sita, apoi se incorporeaza compozitia cu sufleul de lamaie sau de vanilie si albusurile batute spuma. Compozitia se pune intr-un vas uns cu unt si se da la cuptor, la foc moderat, cu 15 min. inainte de a fi servita. Se pudreaza cu zahar si se serveste cu frisca batuta spuma (200 g) sau sirop (200 ml).
Calorii: 180/portie

Sufleu de visine


Sufleu de visine (5 portii x 100 g).

Ingrediente: visine 500 g, zahar 100g, zahar vanilat ½ plic, faina de cartofi ½ lingurita (aidon ¼ lingurita), galbenusuri 1 buc., albusuri 3 buc., unt 12 g, eventual frisca 100 g.

Visinele se spala, li se scot samburii si se pun la fiert 10 min., apoi se trec printr-o sita fina (se mixeaza). Se pun din nou la foc cu 75 g zahar si zaharul vanilat si – cand volumul s-a redus la jumatate se adauga faina de cartofi (amidonul) diluata cu putina apa si se mai fierb 2 min. Albusurile, batute spuma, se amesteca incet cu galbenusurile si apoi cu visinele.
Compozitia se coace la cuptor, intr-un vas uns cu unt, timp de 15 min. Se pudreaza cu zahar farin si se poate servi cu frisca.
Calorii: 170/portie (fara frisca).

Citeste si despre