Numărul persoanelor afectate de epidemia de hepatită acută la copii de origine necunoscută se ridică acum la 190 de cazuri în 12 țări. Cel puțin 17 copii au avut nevoie de transplanturi de ficat, iar un copil a murit din cauza bolii. În Spania, au fost depistate 21 de cazuri.
Este vorba de copii cu vârste de până la 16 ani, majoritatea sub cinci ani, iar una dintre principalele ipoteze privind cauza infecțiilor hepatice se concentrează pe un adenovirus, mai precis F-41, care a fost detectat în jumătate din cazuri. Dar ce este un adenovirus, ce boli cauzează și de ce provoacă hepatită acută la copii?
Ce sunt adenovirusurile?
Adenovirusurile sunt o familie de virusuri comune la om, care provoacă cel mai frecvent infecții ale tractului respirator, dar, în funcție de tip, pot provoca și alte boli, cum ar fi gastroenterita (inflamația stomacului sau a intestinelor), conjunctivita, infecțiile tractului urinar și infecțiile adenoidei sau ale vegetației.
Au fost descrise mai mult de 60 de tipuri de adenovirusuri, grupate în șapte specii (A-G), care pot provoca infecții la om.
Potrivit Journal of Primary Care Paediatrics, infecțiile cu adenovirus uman apar în special la copiii sub cinci ani, se răspândesc ușor și, în unele cazuri, sunt foarte contagioase. Cele mai multe infecții sunt autolimitante, respiratorii și gastrointestinale, și sunt adesea dificil de diferențiat de cele cauzate de alte virusuri.
Cum sunt răspândite?
Acestea se răspândesc de la o persoană la alta. Transmiterea se face prin picături de aerosoli, picături fecale-orale și obiecte sau suprafețe contaminate; mai rar, prin canalul de naștere și prin transplanturi de rinichi și ficat de la donatori, și poate supraviețui pentru perioade prelungite pe suprafețele mediului înconjurător
Ce boli provoacă adenovirusul?
Serogrupul A a fost asociat cu tractul gastrointestinal, serogrupul B cu tractul respirator și unele serotipuri cu conjunctivita (AdvH tip 3), serogrupul D cu conjunctivita, serogrupul E cu infecții respiratorii și oculare, dar cel mai frecvent cu conjunctivita și, în sfârșit, subgrupurile F și G sunt agenții cauzali ai gastroenteritei.