Aftele bucale la bebelusi

| | Actualizat: 2013-01-03 21:45:46

Aftele bucale la bebelusi se prezinta ca mici ulceratii superficiale, dureroase, observate pe mucoasa. Aftele pot fi izolate sau pot sa se integreze intr-o boala mai generala, aftoza. Uneori aftele apar si pe mucoasa genitala.

Recidivele sunt foarte frecvente, legate de factori infectiosi, hormonali, alimentari si de surmenaj. Aftele se vindeca, de obicei, fara a necesita tratament, in aproximativ zece zile.


 Cum se manifesta aftele bucale

Daca bebelusul are pete mici si albe pe partea interioara a obrajilor, dar si in cerul gurii, pe limba sau gingii, este posibil ca acestea sa fie afte cauzate de Candida albicanis. Acestea apar cel mai des la bebelusii in varsta de doua luni sau mai mici, dar poate aparea si la bebelusii mai mari.



Aftele pot aparea atunci cand nivelul de Candinda din gura bebelusului este peste normal, iar acest lucru se intampla atunci cand:

Sistemul imunitar al bebelusului nu este inca bine dezvoltat, deci mai putin capabil sa reziste infectiilor;
• Bebelusul ia antibiotice, care au redus nivelul de bacterii benefice din corpul sau, lasand Candida sa se raspandeasca;

Evoluand in pusee, aftele pot fi:

• de marime foarte mica (aftele miliare),
• uriase (aftele necrotice ale lui Sutton).

Aftele bucale sunt ulceratii rotunde sau de forma ovala, pe fond galbui si inconjurate de un halou rosu inflamator, afectand gingiile, marginea limbii si marginea interna a buzelor si falcilor.
 

Esti sigura ca sunt afte?

Atinge una din ceea ce tie iti pare o afta cu degetul curat, iar daca se ia usor, cel mai probabil e o urma de lapte. Afta, in schimb, nu se va lua atat de usor, iar daca totusi se va indeparta, dedesubtul ei va ramane o zona rosiatica ce poate sangera usor dupa aceea.

Aftele sunt dureroase, iar daca bebelusul plange in timpul hranirii la san, cu biberonul sau cand are suzeta, poti considera ca este un semn al aftelor.
 

Ce poti face pentru inlaturarea aftelor

Unii bebelusi sunt mai sensibili la astfel de infectii. Poti sa previi aftele bebelusului incercand sa:

• dai bebelusului imediat dupa masa (san sau biberon) putina apa fiarta si racita, pentru a spala reziduurile de lapte din gura;

• cureti si dezinfectezi suzetele, biberoanele si tot ce folosesti pentru hranirea bebelusului, la fel ca jucariile pe care acesta le poate baga in gura;

• speli hainele bebelusului la 60 grade Celsius pentru a inlatura Candida;

• daca alaptezi, spala mamelonul cu apa si sterge-l bine intre alaptari.

Uneori bebelusii iau aftele de la mama, fie daca acesta ia antibiotice in timpul alaptarii, fie le iau la nastere, cand mama naste natural si are afte intime.
 

Parerile specialistilor

Stomatita aftoasa este o afectiune inflamatorie a mucoasei bucale, caracterizata prin aparitia pe mucoasa bucala a unor leziuni foarte dureroase, care initial sunt sub forma de macule eritematoase (pete rosii) care ulterior se ulcereaza. Daca nu se produc infectii supraadaugate boala se vindeca spontan (si fara tratament) in aproximativ 10 zile, dar poate recidiva.

Din pacate cauza aftelor este incomplet elucidata: ele pot aparea ca simptom in cadrul unor afectiuni generale (Boala Behcet); stresul a fost incriminat ca factor favorizant, alaturi de infectii virale sau cu anumite tipuri de streptococi.

A fost luat in discutie si un mecanism de sensibilizare, aftele putand fi si un tip de reactie alergica.

Astfel necunoscandu-se cauza care determina aparitia aftelor, nu exista masuri specifice de prevenire; o igiena riguroasa a mainilor si a cavitatii bucale, evitarea stresului si un regim de viata echilibrat ar putea fi de ajutor.

Alina Pop-Began

Medic rezident - Anestezie si Terapie Intensiva


Tratamentul consta in aplicarea de antiseptice, de anestezice locale si de antibiotice (tetraciclina), spalaturi de gura antiseptice, aport de vitamine din grupul B. Masurile de prevenire clasice sunt importante pentru aftele bucale: o buna igiena bucodentara si suprimarea alimentelor care declanseaza puseele: svaiterul, fructele uscate sau acide (nuci, alune etc.) si condimentele.

Exista solutii pentru afte care se gasesc in farmacii, insa acestea nu sunt recomandate copiilor mici.

Sursa SfatulMedicului.ro
 

Ce spun mamicile despre aftele bucale la bebelusi

Mamicile spun ca au tratat mereu bebelusul cu glicerina cu Nistratin, dar ii trecea doar pe moment, dupa care apareau iarasi. Atunci au consultat alti medici care le-au sfatuit sa spele sanii cu apa cu bicarbonat inainte de fiecare alaptare, iar bebelusului sa ii aplice albastru de metil in gura.

O alta mamica zice insa ca si-a spalat sanii inainte de fiecare alaptare cu bicarbonat de sodiu timp de o saptamana, fara sa ii puna bebelusului albastru de metil, ulterior observand ca aftele au disparut si nu mai recidiveaza.

O mamica povesteste cum afltele ii apareau micutului sau numai cand acesta nu isi facea toaleta bucala si este de parere ca resturile de mancare ramase pe gingii sau dinti sunt cele care fermenteaza noaptea din cauza acizilor din gura, ducand la afectarea mucoasei bucale.



Citeste si despre