Stomatita aftoasa este o afectiune inflamatorie a mucoasei bucale, caracterizata prin aparitia pe mucoasa bucala a unor leziuni foarte dureroase, care initial sunt sub forma de macule eritematoase (pete rosii) care ulterior se ulcereaza. Daca nu se produc infectii supraadaugate boala se vindeca spontan (si fara tratament) in aproximativ 10 zile, dar poate recidiva.
Ca tratament se pot aplica local tincturi pe baza de cortizon sau alte medicamente cu actiune antiinflamatorie sau usor anestezica, pentru a calma durerea, fara ca acestea sa influenteze evolutia.
Din pacate cauza aftelor este incomplet elucidata: ele pot aparea ca simptom in cadrul unor afectiuni generale (Boala Behcet); stresul a fost incriminat ca factor favorizant, alaturi de infectii virale sau cu anumite tipuri de streptococi.
A fost luat in discutie si un mecanism de sensibilizare, aftele putand fi si un tip de reactie alergica.
Astfel necunoscandu-se cauza care determina aparitia aftelor, nu exista masuri specifice de prevenire; o igiena riguroasa a mainilor si a cavitatii bucale, evitarea stresului si un regim de viata echilibrat ar putea fi de ajutor.
Sursa foto: freepik