Boli care se pot agrava primavara

| | Actualizat: 2017-03-16 16:04:11

Trecerea de la anotimpul geros la cel al ghioceilor poate avea efecte neplacute asupra sanatatii. Primavara, copiii sunt mai predispusi la afectiuni sezoniere si agravarea unor boli cronice precum astmul sau rinitele alergice, deoarece corpul lor depune un efort mai mare de adaptare la noile temperaturi. Nu trebuie sa ii privam pe cei mici de bucuria de a se juca in aer liber, ci doar sa ii ne asiguram ca le oferim o alimentatie echilibrata si sa ii imbracam adecvat vremii schimbatoare. 

 

Iata care sunt afectiunile care se pot agrava primavara:

Rinita alergica

Copiii cu rinite alergice sau astm bronsic pot avea probleme primavara, din cauza polenului prezent in atmosfera. Primele tipuri de polen care apar in acest anotimp sunt polenul de plop, de mesteacan si de salcie. Spre finalul primaverii, apare si polenul din iarba, care este purtat de vant si care persista in aer pana la jumatatea verii.

Rinita alergica sezoniera, cunoscuta si sub numele de "febra fanului", se manifesta prin stranuturi in cascada, lacrimare excesiva, mancarimea ochilor si a nasului si scaderea mirosului. Este aproape imposibil sa tii copilul departe de polen, deoarece acest alergen puternic se prezinta sub forma unor microparticule prezente peste tot in mediu, atunci cand natura infloreste. Exista totusi o serie de masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscul expunerii si agravarea simptomelor. Iata cateva dintre ele:

- Evita sa iesi cu copiii in parc la orele pranzului, atunci cand concentratia polenului este mai mare. Cel mai sigur interval de timp este cel de dupa ploaie, cand cantitatea de polen din atmosfera scade;

- Asigura-te ca cei mici isi spala parul des. Polenul se depune foarte usor pe firele de par, intretinand alergia;

-Tine copiii departe de fumul de tigara si de parfumurile cu mirosuri tari, pentru ca pot agrava simptomele rinitei;

- Aeriseste camera copiilor atunci cand nu bate vantul;

- Foloseste filtre de polen pentru masina.

Gripa si raceala

Iti suna cunoscut “Soare cu dinti, de ce ma minti?” Da, zilele insorite de primavara sunt inselatoare, si chiar daca afara este senin, vantul nu este deloc prietenos in aceasta perioada! In zilele cu soare, copiii simt nevoia sa alerge prin parc, transpira, se incalzesc si au tendinta sa se dezbrace, riscand sa raceasca sau sa dezvolte viroze respiratorii sau chiar bronsita, afectiuni care netratate la timp, pot evolua spre pneumonie.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa iti mai lasi copilul sa se joace in aer liber pana cand vremea va reveni la “sentimente” mai bune! Atunci cand mergeti la joaca, nu il infofoli, ci incearca sa-l imbraci cat mai lejer, pentru a evita supraincalzirea.

Astenia de primavara

Atat adultii, cat si copiii pot cadea prada asteniei de primavara. Desigur, aceasta nu este o boala in sine, ci mai degraba o stare de disconfort, cauzata de un dezechilibru hormonal aparut in urma schimbarilor de temperatura. Oscilatiile din atmosfera conduc la dereglarea ritmului biologic normal si, prin consecinta, la alterarea starii generale de sanatate.

Simptomele asteniei sunt similare cu cele ale anemiei si sunt identice atat in cazul celor mici, cat si in cazul adultilor. Cele mai comune manifestari ale astenie de primavara sunt:

- apatie;
- oboseala;
- somnolenta;
- o stare generala de iritabilitate si anxietate;
- plans fara un motiv plauzibil;
- inapetenta (lipsa poftei de mancare);
- dureri de cap;
- slabiciune musculara;
- capacitate de concentrare si atentie scazute;
- sentiment de tristete inexplicabila.

Din fericire, astenia de primavara poate fi combatuta printr-un aport crescut de vitamine si minerale, odihna corespunzatoare, o alimentatie echilibrata si activitati fizice moderate.

Problemele digestive

Afectiunile gastrice, precum colita, gastrita, ulcerul sau virozele digestive se pot agrava odata cu debutul primaverii. Cercetatorii au demonstrat ca exista o legatura intre tulburarile digestive de tipul colitei ulcerativa sau boala Crohn si modificarile vremii, provocate de schimbarea anotimpului. Rolul "jucat" de vreme in acest sens este, insa, unul minor. Adevarata cauza sta in fluctuatiile care au loc la nivelul sistemului imunitar, si care sunt la randul lor influentate de vreme. Cu alte cuvinte, daca cel mic este predispus la alergii, va avea un risc mai mare de a contracta o boala digestiva din cauza imunitatii scazute.

Prin urmare, daca stii ca micutul tau are stomacelul sensibil, impune-i o dieta adecvata, pentru a evita agravarea simptomelor. Piureurile de fructe sau legume, supele crema, carnita fiarta sunt printre cele mai recomandate. Mare atentie la fructele crude! Daca cel mic le tolereaza, ai grija sa fie spalate foarte bine. Virusurile care dau nastere afectiunilor respiratorii pot avea si ele manifestari digestive agresive, sub forma enterocolitelor sau episoadelor diareice.

Citeste si despre