Cauzele pierderii in greutate la copii. Cand este cazul sa ne ingrijoram

| | Actualizat: 2024-10-09 23:40:01

 

Cauzele pierderii in greutate la copii. Cand este cazul sa ne ingrijoram 
Scăderea în greutate la copii este întotdeauna un motiv de îngrijorare, mai ales atunci când apare brusc, cu excepția cazului în care este prescrisă și controlată de un medic, în cazurile de supraponderabilitate. Prin urmare, dacă se observă o pierdere drastică și inexplicabilă în greutate, cel mai bine este să consultați un medic pediatru. Mai jos discutăm câteva dintre posibilele cauze legate de această pierdere bruscă în greutate și câteva boli ale copilăriei care ar putea fi legate.
Scăderea bruscă în greutate se poate datora mai multor motive:
1. copiii nu consumă suficiente calorii. Adesea, acest lucru se datorează lipsei poftei de mâncare sau apetitului scăzut.
2. Se consumă caloriile recomandate, dar se ard mai multe calorii decât se ingerează.
3. Un episod de stres.
4. Din cauza unei boli.
Una dintre cele mai frecvente boli care duc la o pierdere inexplicabilă în greutate este malabsorbția unui nutrient. Aceste malabsorbții sunt adesea cauza directă a pierderii în greutate, care uneori apare brusc. Cu toate acestea, în unele ocazii rare, malabsorbția nutrienților poate fi rezultatul unei alte boli de bază și, prin urmare, poate fi doar indirect responsabilă de pierderea în greutate.
Deși este foarte probabil ca pierderea în greutate a copilului, chiar dacă este bruscă, să nu fie rezultatul unei boli grave, se recomandă consultarea pediatrului atunci când se observă o schimbare de atitudine față de mâncare. Mai presus de toate, trebuie să fim atenți în cazul în care există o pierdere de peste 5 la sută din greutate sau o reducere dramatică a percentilei (cum ar fi 40-50 la sută).
De asemenea, trebuie să consultați medicul pediatru dacă observați că, odată cu această pierdere în greutate (bruscă sau treptată), au apărut și alte tipuri de simptome sau disconfort la copii. Aceste alte semne (pete pe piele, umflături, slăbiciune etc.) ar putea servi drept indiciu cu privire la ceea ce i se întâmplă copilului dumneavoastră.

Scaderea in greutate la copii este intotdeauna un motiv de ingrijorare, mai ales atunci cand apare brusc, cu exceptia cazului in care este prescrisa si controlata de un medic, in cazurile de supraponderabilitate. Prin urmare, daca se observa o pierdere drastica si inexplicabila in greutate, cel mai bine este sa consultati un medic pediatru. Mai jos discutam cateva dintre posibilele cauze legate de aceasta pierdere brusca in greutate si cateva boli ale copilariei care ar putea fi legate.

Scaderea brusca in greutate se poate datora mai multor motive:

1. copiii nu consuma suficiente calorii. Adesea, acest lucru se datoreaza lipsei poftei de mancare sau apetitului scazut.

2. Se consuma caloriile recomandate, dar se ard mai multe calorii decat se ingereaza.

3. Un episod de stres.

4. Din cauza unei boli.

Una dintre cele mai frecvente boli care duc la o pierdere inexplicabila in greutate este malabsorbtia unui nutrient. Aceste malabsorbtii sunt adesea cauza directa a pierderii in greutate, care uneori apare brusc. Cu toate acestea, in unele ocazii rare, malabsorbtia nutrientilor poate fi rezultatul unei alte boli de baza si, prin urmare, poate fi doar indirect responsabila de pierderea in greutate.

Desi este foarte probabil ca pierderea in greutate a copilului, chiar daca este brusca, sa nu fie rezultatul unei boli grave, se recomanda consultarea pediatrului atunci cand se observa o schimbare de atitudine fata de mancare. Mai presus de toate, trebuie sa fim atenti in cazul in care exista o pierdere de peste 5 la suta din greutate sau o reducere dramatica a percentilei (cum ar fi 40-50 la suta).

De asemenea, trebuie sa consultati medicul pediatru daca observati ca, odata cu aceasta pierdere in greutate (brusca sau treptata), au aparut si alte tipuri de simptome sau disconfort la copii. Aceste alte semne (pete pe piele, umflaturi, slabiciune etc.) ar putea servi drept indiciu cu privire la ceea ce i se intampla copilului dumneavoastra.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre