Ce faci cand pe copil il doare capul?

| | Actualizat: 2017-12-15 00:00:00

Durerile de cap apar in special la adulti, insa nici copiii nu sunt feriti de acestea. Acestea apar, de cele mai multe ori din cauze minore, si nu pun viata copilului in pericol.

O cercetare din 2009, efectuata de Children's National Center si George Washington University din SUA a aratat ca un procent de 17% dintre copiii in varsta de 4 ani si peste au avut dureri de cap frecvente sau severe, din diferite cauze. Remediile difera in functie de cauza aparitiei durerii.

 

Stresul, cauza a durerii de cap la copii

Raceala si gripa se pot manifesta adesea si prin dureri de cap, situatie in care ii poti da paracetamol sau ibuprofen, doza fiind in functie de varsta micutului.

Durerile de cap (cefaleea) ale micutului tau pot fi provocate si de oboseala sau stres. In acest caz, este recomandat ca micutul sa aiba parte de o repriza de somn, deci incurajeaza-l sa adoarma. Totodata, intreaba-l daca este stresat, daca este suprasolicitat si ia masurile necesare: acorda-i mai mult timp sa se joace, gaseste metode de alungare a stresului.

Cefaleea mai poate sa anunte si tulburari de vedere ale micutului. In cazul tulburarilor de vedere, copilul poate sa se mai planga de manifestari precum vederea incetosata, sensibilitatea la lumina sau poate sa nu mai aiba niciun alt simptom. Cel care poate pune un diagnostic este medicul, iar durerile vor inceta dupa recomandarile primite de la oftalmolog. De exemplu, poate fi nevoie ca micutul sa poarte ochelari.

Migrenele la copii

Copiii pot suferi si de migrene. Aceasta durere poate sa fie insotita de greata, varsaturi, paloare a fetei, oboseala, iar intensitatea durerii poate sa creasca in cazul in care micutul tau depune efort fizic.

Ce este de facut

- mergi cu copilul in camera lui si intinde-l pe pat, ca sa se odihneasca, fara sa aiba zgomot in jurul sau si nici lumina puternica (trage jaluzelele sau draperiile);

- de cele mai multe ori copilul se simte mai bine dupa ce doarme. Un pui de somn poate sa fie cel mai bun medicament contra migrenei, asa ca incurajeaza-l sa doarma;

- durerile provocate de migrene pot fi calmate cu paracetamol sau ibuprofen, doze adaptate la varsta copilului (nu sunt recomandate mai mult de doua zile, intr-o saptamana); nu le da copiilor mai mici de 15 ani aspirina, pentru ca poate duce la aparitia sindromului Reye, afectiune care afecteaza creierul si ficatul;

- ai grija ca prichindelul tau sa nu sara peste mese, caci migrenele pot fi provocate si de mesele insuficiente sau, pur si simplu, de foame;

- ii poti pune un prosop umed, rece, pe frunte.

Exista voci care sustin ca si unele alimente pot declansa migrenele copiilor, alimente precum ciocolata si branza, insa nu exista suficiente dovezi in aces sens. Cel mai probabil aceste alimente nu au o legatura mare cu durerile de cap la copii, insa daca vezi ca micutul are migrene, nu il hrani in exces cu acestea.

In cazul in care copilul tau are dureri in fiecare saptamana, iar acestea ii afecteaza si activitatea de la scoala, mergi cu el la medic. Noteaza pe un carnetel de cate ori a avut episoade dureroase, dar si daca acestea au fost insotite si de alte manifestari. Migrenele pot fi si o consecinta a lipsei magneziului sau a coenzimei Q 10, iar daca medicul constata acest lucru, poate sa ii recomande suplimente naturale (suplimentele se iau numai la recomandarea medicului).

Pentru a preveni reaparitia migrenelor, este important ca micutul sa aiba parte de odihna suficienta. De asemenea, asigura-te ca se hidrateaza suficient si face miscare.

Dureri cauzate de tensiune musculara

O alta cauza a durerilor de cap aparute la copii poate fi tensiunea musculara. Durerea se manifesta mai mult ca o presiune la nivelul capului, nu este de intensitate mare, insa este extrem de sacaitoare. Poate sa dureze cateva ore, chiar si cateva zile si trece, de obicei, de la sine. Cauza aparitiei durerilor de tensiune o reprezinta tensiunea acumulata la nivelul muschilor gatului, din cauza ca micutii au stat incordati. Durerile de acest tip afecteaza aproximativ 15% dintre copii.

Durerile de tensiune musculara apar daca micutul isi petrece prea mult timp stand incordat (daca sta prea mult pe tableta ori pe laptop), insa pot fi si un semn al depresiei. De multe ori, aceste dureri sunt legate de aparitia unui factor de stres emotional in viata copilului tau, potrivit headaches.org, ca de pilda:

- aparitia unui nou membru al familiei;

- inceperea scolii;

- copilul se simte singur, nu are prieteni;

- parintii pun presiune pe el, sa aiba numai note bune;

- perioada de teste la scoala;

- un eveniment nefericit in familie.

Ce este de facut in cazul durerilor de tensiune

- maseaza usor copilul in zona cefei;

- roaga-l pe copil sa traga adanc aer in piept, apoi sa expire usor;

- de ajutor pentru reducerea episoadelor de cefalaee de tensiune poate fi si terapia prin muzica - pune-i o melodie care are efect calmant;

- ii poti da copilului ibuprofen pentru calmarea durerii, insa nu trebuie sa il obinuiesti sa ia des medicamente, cel mai bine este sa fie tratata cauza care a dus la aparitia durerii.

In cazul in care ai un copil sedentar, incurajeaza-l sa faca miscare, pentru ca sportul ajuta la eliberarea tensiunii musculare, deci la prevenirea acestui tip de durere de cap.

Durerile pot indica si probleme mai grave de sanatate

In cazuri foarte rare, durerea de cap poate sa fie semnul unei tumori. Semnele care ne pot trimite cu gandul la o astfel de problema de sanatate sunt durerile puternice de cap (apar in special dimineata sau pe timpul noptii), varsaturile. Durerea il poate trezi din somn pe copil, asa ca daca are astfel de simptome, mergi la un consult medical.

Cand sa mergi de urgenta la medic

- in cazul in care durerea de cap debuteaza brusc, dupa ce copilul a cazut si s-a lovit la cap, mergi de urgenta cu el la un consult medical;

- durerile de cap care sunt insotite de varsaturi, febra mare, lipsa poftei de mancare, stari de confuzie, sensibilitate la lumina necesita consult medical de urgenta, pentru ca pot indica prezenta meningitei;

- statisticile arata ca si copiii pot suferi accidente vasculare cerebrale; simptomele care indica un posibil AVC sunt durerile de cap, furnicaturi la nivelul mainilor, copilul este incoerent, are dificultati de vorbire.

Citeste si despre