Ce sunt petele rosii care apar vara pe degetele de la maini si de la picioare ale copiilor?

| | Actualizat: 2024-07-25 17:26:59

Una dintre cele mai frecvente consultatii pediatrice in timpul verii este legata de petele rosii care apar pe degetele copiilor mici care petrec multe ore in piscina. Sunt pete alarmante care se concentreaza in zona amprentei si pot aparea in aceeasi zona si pe degetele de la picioare.

Lucia Mi Pediatra a publicat o postare informativa interesanta in care aprofundeaza dactilita sau pulpita de piscina, numele dat acestor pete rosii pe degetele de la picioare si de la maini atunci cand apar.

In primul rand, cel mai important lucru pentru familiile care sunt alertate de aceste pete este ca acest tip de dactilita palmara (sau pulpita) „este usor suparatoare, dar nu are o importanta majora”, spune Lucia Mi Pediatra.

„Nu necesita un tratament specific; uneori dam vaselina, crema hidratanta si, mai presus de toate, odihna de la piscina”, adauga doctorul Galan Bertrand.

Aceasta ultima precizare este facuta deoarece ceea ce cauzeaza dactilita palmara este obiceiul tipic al copiilor mici in piscine: sa se agate ca o gheara de marginea bazinului timp de atatea ore si zile in timpul verii.

„Este un diagnostic foarte frecvent la copiii mici, mai ales din cauza fragilitatii pielii de pe maini”, argumenteaza Lucia Mi Pediatra, care explica motivul specific pentru care apar petele pe degetele de la maini: ”Petrec ore intregi in piscine. Aceasta frictiune a unei suprafete aspre pe pielea lor provoaca acea inflamatie pe degete”, spune el.

Aceasta frictiune intre degetele ude si suprafetele aspre sau rugoase ale piscinelor este cauza acestui caz de dermatoza iritativa de contact.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre