Chiar daca multi oameni cred ca sforaitul este ceva pentru adulti, adevarul este ca multi copii sforaie la un moment dat in copilarie. Specialistii au analizat de ce apare sforaitul, cand poate fi normal si cand poate reprezenta o problema.
Ce este sforaitul?
Sforaitul este zgomotul ragusit care apare in timpul somnului atunci cand aerul trece cu dificultate prin caile respiratorii superioare. In cazul in care caile respiratorii superioare sunt ingustate, aerul vibreaza in timp ce trece prin ele si produce acest sunet.
Este normal ca un copil sa sforaie?
Sforaitul permanent si obisnuit nu este normal pentru copii, indiferent de varsta. Cu toate acestea, este destul de frecvent ca copiii (chiar si cei de cateva luni) sa sforaie atunci cand sunt raciti, iar sforaitul dispare atunci cand isi revin. Pana la unul din zece copii sforaie tot timpul (indiferent de raceli).
Rinita alergica si refluxul gastro-esofagian si/sau regurgitarile sunt alte cauze ale sforaitului in copilarie. Ca si in cazul racelii, atunci cand tratamentul este stabilit si problema dispare, sforaitul va inceta.
Sforaitul se poate datora, de asemenea, unor modificari anatomice, daca amigdalele sau adenoizii cresc prea mult (sunt hipertrofice) sau daca maxilarul si/sau palatul au o forma anormala. Fumatul pasiv este, de asemenea, o cauza a sforaitului.
Hipertrofia amigdalelor si hipertrofia adenoida
Adenoizii sau vegetatiile sunt o masa de tesut limfoid situata intre nas si gat. Functia lor este defensiva, fiind o prima bariera impotriva agentilor infectiosi. Pentru a le vizualiza, specialistul ORL va introduce o mica camera prin nas.
Amigdalele sunt, de asemenea, alcatuite din tesut limfoid si sunt situate in partea din spate a gatului, cate una de fiecare parte. Rolul lor este, de asemenea, defensiv. Pentru a le vizualiza, deschide gura larg si spune "ahhh" sau foloseste un depresor.
Poate fi sforaitul o problema?
Copiii care sforaie dorm mai putin bine noaptea. Multi pot dormi mai multe ore, dar somnul lor nu este odihnitor, iar tulburarile de somn, cum ar fi cosmarurile, teroarea nocturna sau somnambulismul, sunt mai frecvente la acesti copii. In plus, pana la 20% dintre copiii care sforaie vor suferi de sindromul de apnee si hipopnee in somn (SAHS).
Aceasta odihna nocturna redusa se poate reflecta si in timpul zilei: somnolenta, nevoia de somn atunci cand, datorita varstei (4-5 ani), nu ar mai trebui sa aiba nevoie de el, agitatie, dureri de cap. Toate acestea le pot afecta invatarea si performantele scolare. De fapt, multi dintre acesti copii sunt diagnosticati in mod gresit cu deficit de atentie si/sau hiperactivitate.
In ce cazuri va fi necesara o interventie chirurgicala?
Necesitatea unei interventii chirurgicale trebuie evaluata individual la fiecare pacient, dar este probabil ca si copilul tau sa aiba nevoie daca, din cauza hipertrofiei adenoidelor si/sau amigdalelor, prezinta:
- obstructie respiratorie, cu apnee
- multe infectii repetate
- are o malocluzie dentara si se datoreaza hipertrofiei amigdalelor si adenoidelor.
FOTO: freepik.com